Strategia UE privind vaccinurile

strategia ue privind vaccinurile "Cea mai bună cale de a gestiona criza prin care trecem este să găsim un vaccin" susţine Stefan DE KEERSMAECKER, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, pe probleme de sănătate publică, siguranţă alimentară şi transport.

La jumătatea lunii iunie, Comisia Europeană a prezentat o strategie care să accelereze dezvoltarea, fabricarea și punerea la dispoziția populației a vaccinurilor împotriva COVID-19, ca singură variantă de a găsi o soluție definitivă la criza provocată de pandemie. Iar, în această privinţă, timpul este un factor esențial.


Stefan DE KEERSMAECKER, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, pe probleme de sănătate publică, siguranţă alimentară şi transport, ne-a prezentat cotele problemei cu care se confruntă EU: 

"Cea mai bună cale de a gestiona criza prin care trecem este să găsim un vaccin. Criza a început ca o criză de sănătate, dar a condus la tot felul de consecinţe sociale şi economice, care pun în dificultate toate statele membre. Iar cea mai bună variantă de a ieşi din această pandemie şi din consecinţele pe care le-a atras această pandemie este să găsim cât de curând un vaccin sigur, eficient şi cu un cost accesibil tuturor. Este o nevoie urgentă, avem ambiţia să încercăm să găsim un vaccin de succes într-o perioadă cuprinsă între 12-18 luni."


Fiecare lună câștigată pentru găsirea unui astfel de vaccin permite salvarea de vieți omenești, protejarea de mijloace de subzistență și economisirea de miliarde de euro. Strategia propune o abordare comună a UE și se bazează pe mandatul primit de la miniștrii sănătății din UE. Strategia are următoarele obiective: asigurarea calității, siguranței și eficacității vaccinurilor; asigurarea accesului rapid la vaccinuri pentru statele membre și cetățenii acestora, fiind, în același timp, vârful de lance al solidarității la nivel mondial; asigurarea unui acces echitabil la un vaccin abordabil ca preț cât mai curând posibil.


Stefan DE KEERSMAECKER, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, pe probleme de sănătate publică, siguranţă alimentară şi transport, a precizat: 


"Comisia Europeană va încheia Contracte de cumpărare avansate cu producători de vaccinuri. Vorbim despre producătorii de vaccinuri care sunt destul de avansaţi în cercetările privind descoperirea unui vaccin, iar ceea ce urmează să facem noi este să preluăm riscul investiţiei pe care producerea unui vaccin o presupune. Pentru că trebuie să ştiţi că în mod normal durează foarte mult pentru ca un vaccin să fie creat, apoi să se facă testele clinice, iar dacă totul merge bine abia apoi să investească în capacităţile de producţie pentru a avea vaccinul în dozele necesare. 

Trebuie să comprimăm acest timp pe cât posibil. Şi de aceea noi oferim aceste Contracte de cumărare avansate, preluând riscul investiţiei pe care dezvoltatorii tebuie să o facă, ajutându-i cu investiţii în capacităţile de producţie sau la momentul în care se află. Şi asta pentru că  odată ce avem un vaccin, acesta va trebui produs în milioane de doze, pentru a-i ajuta pe cetăţenii europeni. Asta presupune multe investiţii din partea producătorilor de vaccin, iar contractele noastre, pe care le încheiem cu aceşti dezvoltatori, îi ajută în această privinţă. Avantajul este că odată create vaccinurile, statele membre vor avea oportunitatea să facă comenzi acestor dezvoltatori, astfel încât toate statele să îşi poată ajuta cetăţenii cu aceste vaccinuri, cât de curând."


RadioRomaniaInternational · Alo, Bruxelles? 06.07.2020

www.rri.ro
Publicat: 2020-07-06 10:09:00
Vizualizari: 659
TiparesteTipareste