Info Business

info business Comisia Europeană a avertizat că anul acesta economia UE se va confrunta cu o recesiune profundă, ca urmare a pandemiei de coronavirus, în pofida răspunsului politic rapid şi cuprinzător la nivelul Uniunii şi la nivel naţional.

Comisia Europeană a avertizat că anul acesta economia UE se va confrunta cu o recesiune profundă, ca urmare a pandemiei de coronavirus, în pofida răspunsului politic rapid şi cuprinzător la nivelul Uniunii şi la nivel naţional, se arată în previziunile economice din vara anului 2020, publicate de Executivul comunitar. Economia zonei euro va înregistra o contracţie de 8,7% în 2020 şi o creştere de 6,1% în 2021. Se preconizează că economia UE se va contracta cu 8,3% în 2020 şi va creşte cu 5,8% în 2021. Economia României va înregistra o scădere de 6% în 2020, similară cu cea prognozată în luna mai de executivul comunitar. România va înregistra o creștere economică de 4% în 2021, conform estimării Comisiei Europene.


Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat că ţinteşte în continuare o scădere a economiei de numai 2% în acest an şi că se aşteaptă la o îmbunătăţire a estimării Comisiei Europene, de -6%. Aşteptările mai optimiste ale Guvernului sunt justificate de evoluţia din primul trimestru, dar şi de reacţia economiei la măsurile de sprijin adoptate în perioada crizei. "Pe lângă confirmarea de la Institutul Naţional de Statistică a creşterii economice în primul trimestru cu 2,7%, am avut o revizuire în sus a contribuţiei investiţiilor la creşterea economică în primul trimestru, de la 0,9 la 2 puncte procentuale" a declarat ministrul român al finanţelor, care a subliniat că această creştere s-a produs pe fondul scăderii stocurilor. De aceea, ministrul finanţelor anticipează o scădere de doar două procente a economiei României.


Preţurile locuinţelor din România au crescut cu 3,3%, în primul trimestru din 2020, comparativ cu ultimul trimestru din 2019. Potrivit Biroului European de Statistică, România este pe locul 6 în topul Uniunii Europene unde preţurile locuinţelor au înregistrat o creştere trimestrială de 1,2%. Cele mai mari creşteri trimestriale ale preţurilor locuinţelor au fost raportate în Portugalia (4,9%), Estonia (4,8%), Slovacia (4%), Luxemburg (3,8%) şi Polonia (3,6%).


Compania aviatică românească Blue Air anunţă intrarea în procedura de concordat preventiv, prin intermediul căreia va putea asigura acoperirea cu prioritate a costurilor aferente operării zborurilor regulate începând cu data de 16 iulie, odată cu încheierea stării de alertă. Procedura concordatului preventiv - precizează Blue Air - aşa cum aceasta este definită în legislaţia română, este o procedură de salvgardare prin care debitorii aflaţi în stare de dificultate financiară pot ajunge la un acord formal cu creditorii lor cu privire la plata datoriilor şi prin care pot asigura continuitatea şi viabilitatea companiei, astfel încât aceasta să fie capabilă să îşi stingă datoriile şi să continue activitatea. Procedura de concordat preventiv face parte din strategia de restructurare a companiei, în contextul pandemiei de COVID-19, care a cauzat o reducere a încasărilor cu peste 100 de milioane de euro faţă de nivelul estimat. Începând cu 1 iulie, Blue Air a reluat zborurile regulate spre 29 de destinaţii şi planifică să revină la cel puţin 47 de destinaţii odată cu încetarea stării de alertă şi cu suspendarea tuturor restricţiilor de către autorităţile statelor în care operează.



www.rri.ro
Publicat: 2020-07-09 11:11:00
Vizualizari: 791
TiparesteTipareste