Strategii pentru integrarea sistemelor energetice și pentru hidrogenul curat

strategii pentru integrarea sistemelor energetice și pentru hidrogenul curat Comisia Europeană a prezentat Strategia privind interconectarea sistemelor energetice şi cea privind folosirea "hidrogenului curat".

Pentru a deveni neutră climatic până în 2050, Europa trebuie să își transforme sistemul energetic, care generează 75% din emisiile de gaze cu efect de seră ale Uniunii. Cele două strategii stabilesc o nouă agendă de investiții în "energia curată", în conformitate cu pachetul de măsuri al Comisiei privind redresarea economică și cu Pactul verde european.


Strategia privind integrarea sistemului energetic va crea cadrul pentru tranziția către o energie verde într-un mod eficient din punctul de vedere al costurilor. Să ne imaginăm un sistem în care electricitatea pentru autoturisme ar proveni din panourile solare de pe acoperișuri, în timp ce căldura pentru clădiri va fi obţinută de la o fabrică alimentată cu hidrogen curat, obținut din energie eoliană. Această strategie are trei piloni principali. În primul rând, crearea unui sistem energetic mai "circular", având în centru eficiența energetică. În al doilea rând, se va folosi tot mai mult electricitatea, pentru că este cel mai uşor de obţinut din surse regenerabile. Se urmăreşte, de exemplu, crearea unei reţele de un milion de puncte de încărcare a vehiculelor electrice, alături de mărirea producţiei de energie solară și eoliană. În al treilea rând, pentru sectoarele în care electrificarea este dificilă, vor fi folosiţi combustibili mai puțin poluanți, inclusiv biocombustibili durabili, biogaz şi hidrogen regenerabil.


Strategia privind hidrogenul: într-un sistem energetic integrat, hidrogenul poate fi utilizat ca materie primă, combustibil sau purtător de energie și pentru stocarea energiei, având multe aplicații în industrie,  transporturi,  energie și construcţii. Hidrogenul nu emite la utilizare bioxid de carbon și aproape nicio altă formă de poluare atmosferică. Prioritatea este dezvoltarea hidrogenului regenerabil, în principal din energia eoliană și solară. Această tranziție se va realiza de asemenea în etape, cu mărirea graduală a producţiei de hidrogen regenerabil şi desfăşurarea la scară largă a tehnologiilor de folosire a acestuia.


Pentru a contribui la realizarea acestei strategii, Comisia a lansat  "Alianța europeană pentru hidrogen curat", formată din lideri ai industriei, miniștri naționali și regionali și reprezentanți ai societății civile și ai Băncii Europene de Investiții.


Pentru a direcționa sprijinul către cele mai curate tehnologii disponibile, Comisia va introduce standarde, terminologie și certificare comune. 

RadioRomaniaInternational · Europa la zi 13.07.2020

www.rri.ro
Publicat: 2020-07-13 09:21:00
Vizualizari: 719
TiparesteTipareste