Măsuri de sprijin excepţionale pentru sectorul vinicol

măsuri de sprijin excepţionale pentru sectorul vinicol În Uniunea Europeană afectată de pandemia de coronavirus, sectorul vinicol a avut cel mai mult de suferit din cauza schimbării rapide a cererii şi a închiderii restaurantelor şi barurilor, fără ca pierderile să fie compensate de consumul la domiciliu.

Incertitudinile legate de amploarea crizei atât la nivelul Uniunii Europene, cât şi la nivel mondial, precum şi monitorizarea atentă a pieţei au determinat Bruxellesul să propună acest un nou pachet de măsuri pentru sectorul vinicol - a argumentat comisarul pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski. El şi-a exprimat convingerea că aceste măsuri vor da urgent roade concrete pentru sectorul vinicol al Uniunii, conferindu-i rapid stabilitate.


Printre măsurile excepţionale se numără derogarea temporară de la normele Uniunii Europene în materie de concurenţă, pentru o perioadă maximă de 6 luni. De exemplu, operatorii din sectorul vinicol vor putea să planifice acţiuni de promovare comune, să organizeze depozitarea de către operatori privaţi şi să-şi planifice în comun producţia. Totodată, Uniunea Europeană îşi va majora contribuţia la toate măsurile din cadrul programelor naţionale de sprijin cu 10%, ajungând la 70 de procente. O măsură excepţională precedentă ridicase deja această contribuţie de la 50 la 60%. De asemenea, Comisia va permite statelor membre să plătească anticipat pentru operaţiunile de distilare şi depozitare de criză aflate în desfăşurare. Aceste avansuri pot acoperi costurile în proporţie de până la 100% şi vor permite ţărilor să-şi utilizeze integral fondurile alocate programelor naţionale de sprijin pentru acest an.


Aceste măsuri completează pachetul adoptat recent, care s-a dovedit benefic pentru sectorul vinicol datorită maleabilităţii oferite în cadrul programelor de sprijinire a pieţei. Pachetul respectiv includea, de exemplu, o flexibilitate sporită a mecanismelor de controlare a potenţialului de producţie, aşa-numitul instrument al recoltării în verde, şi posibilitatea de a include măsuri temporare noi, precum distilarea vinului în situaţie de criză sau un ajutor pentru depozitarea de criză a vinului.


Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, şi sectorul fructelor şi legumelor va beneficia de o majorare (de la 50 la 70%) a contribuţiei Uniunii Europene la programele gestionate de organizaţiile de producători.


RadioRomaniaInternational · Europa la zi 14.07.2020

www.rri.ro
Publicat: 2020-07-14 10:02:00
Vizualizari: 602
TiparesteTipareste