Festivalul Internațional de Film Transilvania

festivalul internațional de film transilvania A 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania s-a deschis vineri, 31 iulie, în Piața Unirii Open Air din Cluj-Napoca

A 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania s-a deschis vineri, 31 iulie, în Piața Unirii Open Air din Cluj-Napoca cu La Belle Époque, o comedie franceză cu Daniel Auteuil, Guillaume Canet și Fanny Ardant pentru care biletele s-au epuizat în prima zi. Peste 130 de titluri selectate de directorul artistic Mihai Chirilov vor rula de-a lungul celor 10 zile. Regizori, actori, producători și distribuitori de film români se află printre invitații unei ediții TIFF cu un număr record de producții locale - aproape 40. Am vorbit cu Mihai Chirilov despre această ediție cu proiecții exclusiv în aer liber, în peste 10 locații din Cluj-Napoca și din împrejurimi, o ediție în care măsurile siguranță și cele de distanțare socială sunt prioritare. 


"Ne-am asumat această misiune de a construi o ediție în condiții relativ vitrege, cu un buget care nu este la fel de mare ca la edițiile anterioare. Pentru că, pe bună dreptate, au existat companii care s-au retras, există o criză financiară care a afectat pe toată lumea, așa că, inevitabil, a afectat și festivalul. Dar ne-am dorit foarte mult ca TIFF-ul să aibă loc, este o ediție la care am lucrat de anul trecut, ne-am gândit la cineaștii care au făcut filme, și au făcut fime bune, care nu au putut fi văzute nicăieri. 

Cumva am respins ideea de a ne muta exclusiv în online pentru că suntem de părere că un festival de film în versiune streaming nu înseamnă chiar un festival, este altceva, vibrația aceea de la eveniment se pierde. De aceea am preferat să așteptăm până în punctul în care lucrurile ar putea fi posibile. Așa că mergem înainte cu această ediție ușor comprimată, și ca număr de filme, și ca număr de spectatori. Vor fi cu aproximativ 25% mai puține filme ca în anii precedenți, iar asta se va întâmpla din motive strict tehnice. Am încercat să multiplicăm spațiile în aer liber și să profităm de faptul că festivalul, nemaiavând loc în iunie, când vremea este relativ capricioasă, ci în august, când este mult mai cald, ne putem întinde până târziu, în noapte, cu proiecțiile în aer liber."


Destinată regizorilor debutanți sau aflați la cel de-al doilea lungmetraj de ficțiune, Competiția oficială TIFF 2020 cuprinde 12 povești provocatoare și tot atâtea abordări originale, din care juriul va alege la final marele câștigător al Trofeului Transilvania. Opt dintre ele reprezintă debuturile în lungmetraj de ficțiune ale unor regizori aflați la începutul carierei sau care s-au afirmat ca realizatori de seriale sau documentare. În perioada 31 iulie - 9 august, publicul va avea șansa să le urmărească pentru prima dată în România, la Cluj-Napoca. Directorul artistic Mihai Chirilov ne-a vorbit despre secțiunile ediției din acest an:


"Am păstrat secțiunile tradiționale ale festivalului, competiția dedicată regizorilor aflați la primul și al doilea film, secțiunea Super Nova, dedicată unui Best of, ce a fost mai bun în festivalurile din toamna anului trecut, ajungând cumva până la Festivalul de la Berlin, pentru că Berlinala a fost ultimul mare festival care a avut loc în forma tradițională. Continuăm cu proiecțiile Lună Plină, secțiunea de filme fantastice și de groază, de asemenea, cu secțiunea No limit , care include o selecție de documentare extraordinare, tributuri aduse unor regizori foarte importanți. Voi aminti și retrospectiva Federico Fellini, cineconcertele, proiecțiile omagiale, Zilele Filmului Românesc. 

Anul acesta trebuia să fie la TIFF anul Italiei și am încercat să aducem la TIFF filmele foarte bune, premiate, la pachet cu această retrospectivă aniversară  Fellini, la o sută de ani de la nașterea unuia dintre cei mai importanți cineaști pe care i-a dat cinematografia. Așa că vom vedea la Cluj, în Piața Unirii, pe cel mai mare ecran din România, filmul La dolce vita. Și cred că genul ăsta de contrapunct față de situația pe care o trăim acum înseamnă cumva o salvare."


Cu o carieră impresionantă, care se întinde pe mai bine de patru decenii, actrița Maria Ploae va fi celebrată la cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania. La gala de închidere din 8 august, organizată pentru prima dată în aer liber, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, actrița va fi distinsă cu Premiul de Excelență TIFF.


RadioRomaniaInternational · Eveniment cultural 03.08.2020

www.rri.ro
Publicat: 2020-08-03 09:58:00
Vizualizari: 577
TiparesteTipareste