Jurnal românesc 04.08.2020

jurnal românesc 04.08.2020 Filmul "Colectiv" va fi, anul viitor, primul documentar românesc nominalizat la premiile Oscar, și-a exprimat convingerea președintele Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) Cluj-Napoca, Tudor Giurgiu.

Filmul "Colectiv" va fi, anul viitor, primul documentar românesc nominalizat la premiile Oscar, și-a exprimat convingerea președintele Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) Cluj-Napoca, Tudor Giurgiu. Acesta a subliniat că filmul beneficiază de o campanie foarte mare în SUA, fiind un documentar "puternic" care nu trebuie ratat. În cadrul Festivalului de Film Transilvania, care are loc zilele acestea la Cluj, Tudor Giurgiu a mai declarat că se bucură că festivalul este primul din Europa care își reia, practic, drumul, după o amânare și multe ezitări. Cea de-a 19 ediție a TIFF se desfășoară în perioada 31 iulie - 9 august.


Obiceiurile şi folclorul etniilor din sudul şi nordul Bucovinei vor fi cercetate şi incluse în circuitul turistic internaţional. În acest sens, la Suceava şi Cernăuţi a fost lansat un proiect comun în cadrul căruia, timp de un an şi jumătate, se vor desfăşura activităţi de documentare şi creare a unor baze de date digitale. Potrivit Radio Cernăuți, proiectul "Tezaurul etnic special al Bucovinei" va fi implementat de 4 asociaţii din Ucraina şi România, care şi-au asumat misiunea de a descoperi şi promova datinile grupurilor etnice din judeţul Suceava şi din regiunea Cernăuţi, pentru a spori interesul turiştilor. 

În cadrul proiectului vor fi propuse şi dezvoltate produse şi servicii turistice culturale tradiţionale multietnice comune, vor fi proiectate 12 filme documentare, vor fi organizate târguri şi festivaluri interetnice în Cernăuţi şi Suceava. Proiectul este finanţat de UE prin Programul Operaţional Comun România - Ucraina 2014-2020 şi va fi implementat de Fundaţia de Caritate şi Întrajutorare "Ana" din Suceava, în parteneriat cu alte asociații din cele două regiuni.   


Universitatea Maritimă din Constanța este prima instituție de ȋnvățământ superior din România care a obținut certificarea managementului calității serviciilor de educație din partea unui organism internațional de prestigiu  - Bureau Veritas. Universitatea are o ofertă educațională atractivă pentru românii de pretutindeni, orientată spre domeniul de marină și navigație, inginerie mecanică și inginerie electrică, dar și către ingineria economică ȋn transporturi, ingineria mediului și telecomunicații. Universitatea maritimă are o ofertă interesantă de specializări și pentru cei care doresc să lucreze ȋn domenii conexe navigaţiei, în așa numitele "cariere albastre" (blue careers), termen promovat intens de Comisia Europeană. 

Este vorba despre specializări ȋn domenii de nișă, esențiale pentru competitivitatea UE. De exemplu, cei care se înscriu la specializarea Inginerie Economică ȋn Transporturi dobândesc cunoștințe de specialitate mixte, economice și tehnice, relevante pentru toate tipurile de transporturi și mai cu seamă pentru logistică şi transporturi internaţionale. 

Potrivit Universității, absolvenţii specializării Inginerie Economică în Transporturi lucrează ȋn domenii conexe transporturilor, precum: domeniul portuar, comerț maritim, expediţii internaţionale de mărfuri sau logistică. Specializările protecția mediului ȋn industrie și telecomunicații sunt, de asemenea, destinate celor care doresc să aibă cariere la uscat ȋn domenii strategice ȋn continuă dezvoltare - mai anunță Universitatea.


Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a început cercetările în dosarul "Frontieriştilor", care vizează grăniceri ce au ucis români ce voiau să treacă, ilegal, frontiera în Iugoslavia şi în Ungaria în timpul regimului comunist. Potrivit preşedintelui Institutului, Alexandra Toader, o parte dintre grănicerii care ar fi fost răspunzători de uciderea a mii de persoane ar putea să fi fost angajaţi în ministere, inclusiv la Afaceri Interne. Dosarul de cercetare al "Frontieriştilor" are în vedere grăniceri sau ofiţeri de frontieră care au ucis sau au ordonat uciderea românilor care încercau să fugă din ţară pentru a scăpa de regimul comunist.


Extensia de la Roma a Facultății de Teologie "Justinian Patriarhul" din București a anunţat calendarul de admitere. Preînscrierile au început, iar admiterea va avea loc în luna septembrie, transmite www.basilica.ro. Examenul se va desfăşura în spaţiul virtual. Extensia de la Roma a Facultății de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" din București a fost înființată în anul 2017.www.rri.ro
Publicat: 2020-08-04 10:15:00
Vizualizari: 281
TiparesteTipareste