Perspective olimpice: Ciclistul Vlad Dascălu

perspective olimpice: ciclistul vlad dascălu Unul dintre cei mai tineri componenți ai lotului olimpic al României este ciclistul Vlad Dascălu.

Unul dintre cei mai tineri componenți ai lotului olimpic al României este ciclistul Vlad Dascălu. S-a calificat pentru Jocurile de la Tokio în 2019, când a câștigat Campionatul Mondial, Cupa Mondială și Campionatul European la cross-country mountain bike, categoria sportivilor sub 23 de ani.

            

Vlad Dascălu s-a născut în satul Buda, de lângă Fălticeni, în județul Suceava, la 7 decembrie 1997. Când avea 9 ani, părinții săi s-au stabilit în Spania. Acolo a avut, la 10 ani, prima bicicletă. Potrivit site-ului Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Vlad a făcut cunoștință prima dată cu un circuit de ciclism de coborâre la 14 ani. La 16 ani a participat la primul său concurs de cross-country și s-a clasat al doilea, moment care a hotărât cariera sa sportivă. După doar un an, la Europenele de juniori, s-a clasat al șaselea.

            

La 18 ani a venit în România și a câștigat campionatul național de mountain bike, proba Cross-Country Olympic, în condițiile în care a participat ca amator, fără a aparține unei echipe. A fost recrutat imediat, apoi, de echipa Dinamo BikeXpert Superbet, cu care s-a lansat în marea performanță. S-a pregătit cu echipa sa făcând naveta între Spania și România. A început să strângă puncte în Cupa Mondială și a intrat în vizorul marilor echipe. În 2018 a încheiat un contract cu echipa spaniolă Brujula Bike Racing Team, cu care a cunoscut consacrarea deplină. Sub culorile grupării iberice a reușit, în iulie 2019, la Brno, în Cehia, să câștige titlul european de tineret, sportivi sub 23 de ani. O lună mai târziu, în Canada, la Mont Sainte-Anne, a câștigat titlul mondial la aceeași categorie de vârstă. S-a impus totodată în Cupa Mondială, după ce a câștigat patru dintre cele șapte etape ale competiției. În urma acestor rezultate a fost desemnat cel mai bun ciclist român al anului 2019.


www.rri.ro
Publicat: 2020-08-06 09:25:00
Vizualizari: 694
TiparesteTipareste