S-a prelungit starea de alertă

s-a prelungit starea de alertă În funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice, starea de alertă va fi adaptată la noile condiţii, precizează autoritățile de la București.

Starea de alertă continuă în România pentru a patra lună consecutiv, după ce Guvernul a decis prelungirea acesteia cu încă 30 de zile, din cauza creșterii numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus. Nu au fost impuse restricţii noi pentru prevenirea răspândirii infectărilor. S-a prelungit, în schimb, programul teraselor, care vor putea funcţiona până la miezul nopţii, faţă de ora 23:00 cât le era permis până acum. De asemenea, operatorii economici care gestionează aceste spaţii trebuie să se asigure că nu au mai mulţi clienţi decât numărul locurilor pe scaune şi să limiteze interacţiunea fizică între aceştia, inclusiv dansul. Este interzisă, în continuare, servirea clienţilor în interiorul restaurantelor, cafenelelor sau al altor localuri publice. Purtarea măştii de protecţie este în continuare obligatorie în spaţiile publice deschise aglomerate, cum ar fi pieţele, târgurile, staţiile mijloacelor de transport în comun, falezele, zonele de pelerinaje sau serbările publice. Slujbele religioase se pot desfăşura, ca şi până acum, în interiorul sau în afara lăcaşurilor de cult, dar trebuie respectate măsurile de protecţie sanitară. Accesul pe plajele neamenajate este permis în mod liber, păstrând o distanţă de cel puţin 2 metri între persoane, cu excepţia membrilor aceleiaşi familii. 


Să mai spunem că, săptămâna trecută, s-a înregistrat dublu record într-o singură zi, atât în ceea ce privește numărul de cazuri de COVID-19, cât şi de decese, de la începutul pandemiei. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, declara atunci:  "Suntem în plin sezon estival, suntem în plin sezon de relaxări. Suntem într-un moment în care gestionăm un număr mare de cazuri, testăm un număr mare de suspecţi ai infecţiei cu COVID şi, astfel, vom avea şi un număr mare de rezultate pozitive. Esenţa este ca aceste rezultate pozitive să le putem gestiona în contextul manifestărilor clinice, şi aici mă refer în special la cazurile medii, severe şi grave, care vor necesita spitalizare în Terapie Intensivă, unde avem  resurse limitate". 


Ministrul Sănătăţii a mai precizat că, în spitalele din ţară, la terapie intensivă, sunt peste o mie de paturi dotate cu ventilatoare pentru asistenţa pacienţilor în stare gravă. Potrivit lui Nelu Tătaru, cea mai mare rată de infectare este în judeţele unde este dezvoltat turismul, dar şi acolo unde sunt mulţi navetişti. Totuși, oficialul crede că, în următoarea perioadă, numărul de infectări cu noul coronavirus se va stabiliza şi că va urma o scădere a cazurilor. Totul depinde de modul în care oamenii înţeleg să respecte normele de igienă, să poarte masca şi să păstreze distanţa - mai este de părere Nelu Tătaru. Amintim că România a depăşit pragul de 70.000 de cazuri confirmate de COVID-19 de la debutul epidemiei, la finele lui februarie, iar aproape jumătate dintre aceștia au fost declarați vindecați. Circa trei mii de persoane au decedat, până acum, din cauza infecției în România.   


www.rri.ro
Publicat: 2020-08-17 11:44:00
Vizualizari: 501
TiparesteTipareste