Jurnal românesc - 20.08.2020

jurnal românesc - 20.08.2020	„Tipografic Majuscul“, de Radu Jude, şi „Servants“, de Ivan Ostrochovský, coproducţie cu participare românescă, se numără între primele 32 de lungmetraje eligibile pentru nominalizare la European Film Awards 2020.

Camera Deputaţilor a respins, în calitate de for decizional, ordonanţa de urgenţă a guvernului privind majorarea în etape a alocaţiilor pentru copii. Astfel, rămâne în vigoare actul normativ adoptat de Parlamentul de la București anul trecut, care obligă executivul să dubleze alocaţiile. Potrivit documentului, indemnizaţia trebuia majorată încă de la 1 martie anul acesta, de la 150 la 300 lei, respectiv de la 300 la 600 lei pentru copiii cu dizabilităţi, însă guvernul a amânat termenul de aplicare din lipsă de fonduri.

 

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a încheiat un acord de parteneriat cu Uniunea Studenților din România. Principalele prevederi ale acordului vizează realizarea de acțiuni comune, consultări și grupuri de lucru în vederea promovării reciproce în interesul tuturor studenților români atât din țară, cât și din străinătate. Potrivit AEP, cele două părți și-au luat angajamentul să se sprijine reciproc în demersurile de informare a tinerilor cu privire la activitățile și acțiunile din sfera responsabilităților civice, să iniţieze acțiuni și proiecte desfășurate în beneficiul studenților români și să organizeze grupuri de lucru de consultare a studenților cu privire la modificarea legislației electorale. Totodată, Uniunea Studenților din România și-a afirmat disponibilitatea de a susține AEP în demersurile, activitățile, proiectele și evenimentele acesteia care se încadrează în valorile promovate de către Uniune și care sunt în beneficiul studenților români din țară și din străinătate – mai anunță Autoritatea Permanentă.

 

Artista Anca Mureșan se află, în perioada 20 august – 5 septembrie 2020, în Galeria Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția unde crează, după principiul „work in progress”, lucrări noi, într-un demers situat stilistic între action painting happening și performance. Proiectul vizual de remodelare a spațiului expozițional, intitulat „Galleria come opera d’arte – Painting as Performance” („Galeria ca operă de artă – Painting as Performance”) permite vizitatorilor să interacționeze cu artista. Evenimentul este organizat de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică Veneția (IRCCU) în parteneriat cu Muzeul de Artă Recentă. Anca Mureșan lucrează în Germania și expune și la București. În ultimii doi ani a dezvoltat un proiect expozițional unic – a pictat integral galeria H’art  din capitală, în portofoliul căreia se află opera sa, și unde expune de obicei.

 

„Tipografic Majuscul“, de Radu Jude, şi „Servants“, de Ivan Ostrochovský, coproducţie cu participare românescă, se numără între primele 32 de lungmetraje eligibile pentru nominalizare la European Film Awards 2020. Din cauza pandemiei şi a restricţiilor legate de aceasta, Academia Europeană de Film şi EFA Productions au decis să anunţe producţiile eligibile pentru nominalizare în două părţi. A doua parte de titluri va fi anunţată în luna septembrie. Vor fi incluse şi filmele care ar fi avut premiera până pe 31 mai 2020, fie într-un festival, fie în cinematografe, dar care nu au mai fost lansate din cauza crizei sanitare, cu o condiţie - ele trebuie să fie prezentate online sau în cinema înainte de finalul lunii noiembrie 2020. Nominalizările vor fi anunţate pe 7 noiembrie, la Festivalul Filmului European de la Sevilla. Cea de-a 33-a gală de decernare a premiilor Academiei Europene de Film va avea loc pe 12 decembrie, la Reykjavik (Islanda).

 

Proiectul „sociopoetic soundscapes”, care este acum în desfăşurare pe reţelele de socializare ale ICR Bruxelles, reuneşte membri tineri ai comunităţii artistice româneşti contemporane, reprezentând sinteza interdisciplinară a stilurilor şi direcţiilor care au marcat dezvoltarea culturii române în ultimii ani. Participă Anastasia Gavrilovici (poetă, traducătoare, critic literar), Petra Binder (coregraf, dramaturg, dansatoare, artistă performativă), Ada Galeş (actriţă), Teona Galgoţiu (poetă, artistă vizuală şi multimedia), Flavia Dima (critic de film, artistă vizuală), Robert Gabriel Elekes (poet, traducător, performer) şi, nu în ultimul rând, curatorul proiectului, George Pandrea (compozitor şi producător de muzică electronică). În cadrul proiectului, vor fi difuzate trei videopoeme, care vor scoate la iveală relaţia dintre soundscape-ul personal/creativ/artistic şi cel social din momentul actual. Înregistrările vor fi prezentate publicului pe 24, 26 şi 28 august.


www.rri.ro
Publicat: 2020-08-20 11:45:00
Vizualizari: 604
TiparesteTipareste