Premiul pentru solidaritate civilă

premiul pentru solidaritate civilă Premiul Societăţii Civile, ajuns la 12 ani, devine anul acesta “Premiul pentru solidaritate socială” şi îşi aşteaptă canditaturile până la data de 13 septembrie. Isabel Cano, vice-preşedinta CESE, ne-a dat detalii.

Comitetul Economic şi Social European (CESE) lansează un premiu de solidaritate civilă, un premiu unic cu tema specifică "Societatea civilă împotriva COVID-19", care în acest an va înlocui premiul său anual pentru societatea civilă. Candidaturile sunt aşteptate până la data de 13 septembrie, toate organizaţiile societăţii civile sunt aşteptate să participe cu un proiect desfăşurat pe timpul pandemiei şi iar vice-preşedinte CESE, Isabel Cano, ne-a spus de ce a avut loc acestă schimbare: 


"Ei bine, nu am putut face altfel. Dată fiind situaţia, am considerat că anul acesta trebuie să creăm un premiu special. Trebuie să ştiţi că Premiul Societăţii Civile are deja 12 ani şi că în mod normal acordăm cinci premii, pe teme specifice. Anul acesta, dată fiind situaţia creată de COVID, am înţeles că avem de dat un semnal puternic: trebuie să transmitem că societatea civilă nu s-a oprit pe timpul pandemiei şi că a muncit mult. Iar această idee trebuie pusă în evidenţă de către Comitet (n.r. Comitetul Economic şi Social European). Astfel încât, în mod natural, am decis să creăm o ediţie specială: Premiul pentru Solidaritate Civilă."


Exprimând speranţa ca România să depună cât mai multe candidaturi, Isabel Cano a precizat: "Aşteptăm proiecte care să ne dovedească odată în plus că Europa este una cu Societatea sa Civilă. Că organizaţiile din teren sunt indispensabile pentru ca proiectul european să poată avansa. De aceea vom decerna 29 de premii, câte unul pentru fiecare stat membru, un premiu ce va avea un caracter european şi unul pentru Marea Britanie, pentru că avem societate civilă în Marea Britanie şi dorim să o scoatem în evidenţă. 


Ce tip de proiecte aşteptăm? Aşteptăm proiecte ce dovedesc solidaritatea, responsabilitatea şi toată munca şi tot angajamentul societăţii civile. De exemplu, organizaţiile sindicale ce au pus în funcţiune un telefon care să informeze şi să îi ajute pe lucrătorii ce se confruntă cu criza. Putem vorbi şi de întreprinderi mici şi mijlocii din întreaga Europă, care şi-au întrerupt poducţia obişnuită pentru a face măşti sau echipament de protecţie pentru personalul sanitar sau despre organizaţii ce s-au preocupat, investind un efort imens, în rezolvarea cazurilor de persoane cu probleme de sănătate mintală, de exemplu. Astfel, scopul premiului este să ilustreze toată munca făcută de astfel de organizaţii."


Premiile CESE sunt în valoare de 10 000 EUR fiecare. 


RadioRomaniaInternational · ALO, BRUXELLES? 01.09.2020

www.rri.ro
Publicat: 2020-09-01 08:49:00
Vizualizari: 484
TiparesteTipareste