Jurnal românesc - 02.09.2020

jurnal românesc - 02.09.2020 Departamentul pentru Românii de Pretutindeni va oferi peste 150.000 de broșuri informative la punctele terestre de trecere a frontierei și în cele mai aglomerate aeroporturi din România, în cadrul campaniei "Fii responsabil!".

Cursele aeriene pe relaţia România-Polonia au fost suspendate temporar, începând din 2 septembrie, după ce ţara noastră a fost inclusă de autorităţile de la Varşovia pe lista statelor cu risc epidemiologic crescut, transmite Ministerul român de Externe. Măsura este valabilă până la data de 15 septembrie şi se aplică şi altor peste 40 de ţări incluse în documentul menţionat. Exceptate sunt zborurile organizate la cererea sau cu acordul Guvernului polonez, zborurile umanitare, medicale şi cele de căutare şi salvare, zborurile militare poloneze şi străine, precum şi cursele tip charter planificate anterior intrării în vigoare a restricţiei. MAE precizează că persoanele care călătoresc în Polonia dintr-un stat membru UE, precum şi din Norvegia, Elveţia, Islanda şi Liechtenstein pot intra în continuare în acest stat fără restricţii sau măsuri speciale precum carantină obligatorie sau autoizolare. Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Varşovia +48 226 283 156, +48 226 222 570 şi +48 226 222 520, iar pentru situaţii de urgenţă au la dispoziţie linia specială a misiunii diplomatice +48 694 486 683.


Departamentul pentru Românii de Pretutindeni va oferi peste 150.000 de broșuri informative la punctele terestre de trecere a frontierei și în cele mai aglomerate aeroporturi din România, în cadrul campaniei "Fii responsabil!". Instituţia precizează că afișul "Fii responsabil!" va fi vizibil în toate zonele tranzitate de românii care se reîntorc peste hotare şi că vor exista și standuri expoziționale care vor conține materialele campaniei, pe care toți cei interesați le vor putea lua. Broșura "Fii responsabil!" conține informații cu privire la posibilele situații cu care românii se pot confrunta în momentul în care încheie un contract de muncă în străinătate și soluțiile pentru rezolvarea acestora. De asemenea, una dintre recomandările principale ale campaniei este încheierea unei asigurări în momentul părăsirii teritoriului României. Departamentul pentru Românii de Pretutindeni îi sfătuieşte pe toţi românii care se întorc în străinătate să consulte broșura şi să ceară, dacă este nevoie, informații suplimentare organelor abilitate aflate în punctele de trecere a frontierei. Campania "Fii responsabil!" este derulată în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră şi își propune să crească nivelul de conștientizare în legătură cu riscurile la care românii se expun odată cu plecarea în străinătate la muncă și nu numai.


Nouă muzicienii români prezintă, până pe 20 septembrie, o serie de interviuri și recitaluri în cadrul proiectului digital "Matineu muzical la ICR Bruxelles". Materialele, realizate de jurnalistul de televiziune Marius Constantinescu, sunt transmise în fiecare sâmbătă și duminică, de la ora 12.00 (ora României), pe pagina de Facebook a ICR Bruxelles şi îşi propun să creeze o punte culturală între București și Paris, Londra, Liège sau Amsterdam. Programul, început pe 29 şi 30 august cu minirecitalurile susţinute de soprana Nelly Miricioiu şi violonista Clara Cernat, continuă pe 5 şi 6 septembrie cu soprana Leontina Văduva, violonistul Răzvan Stoica şi pianista Andreea Stoica. Pe 12 şi 13 septembrie, invitatele matineului muzical vor fi pianistele Alexandra Dariescu şi Alina Păvălache, iar programul se va încheia pe 19 şi 20 septembrie cu intervenţiile pianistei Claudia Bara şi violonistului Remus Azoiței.


Filmele "Colectiv", regizat de Alexander Nanau, și "Acasă", în regia lui Radu Ciorniciuc, vor fi prezentate în cadrul Festivalului Internaţional de Filme Documentare DocAviv, care se desfăşoară în perioada 3-12 septembrie. Singurul festival internaţional de film documentar din Israel, DocAviv are loc exclusiv online anul acesta, în contextul restricțiilor impuse la nivel internațional din cauza pandemiei de COVID-19. Cei doi regizori români vor purta discuții cu criticul de film Shmulik Duvdevani, în cadrul unor întâlniri de tip webinar, transmise în direct și accesibile publicului doar cu înregistrare în prealabil. Dialogul cu Radu Ciorniciuc este programat pentru data de 5 septembrie, de la ora 17.00, iar cel cu Alexander Nanau va avea loc pe 12 septembrie, la ora 20.00. Documentarul "Colectiv" a fost selectat în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția și a câștigat numeroase premii la festivalul One World şi la manifestările de profil de la Zurich, La Roche-sur-Yon şi Luxemburg. Pelicula "Acasă" a fost premiată la Festivalul Sundance şi la festivalurile internaționale de film de la Cracovia, Munchen și Salonic.      


www.rri.ro
Publicat: 2020-09-02 11:22:00
Vizualizari: 689
TiparesteTipareste