Jurnal românesc - 03.09.2020

jurnal românesc - 03.09.2020 Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit la Ierusalim cu omologul israelian Gabriel Ashkenazi în cadrul unei vizite oficiale de două zile în Israel şi în Palestina.

 Cei doi oficiali au anunţat, printre altele, semnarea unui program de cooperare între România şi Israel în domeniile culturii, educaţiei şi sportului şi crearea unui grup comun de lucru pentru a extinde cooperarea economică şi comercială. Totodată, şeful diplomaţiei române a reiterat "angajamentul foarte puternic al României pentru combaterea antisemitismului şi xenofobiei".

"România a devenit un model în promovarea memoriei Holocaustului prin acţiuni interne şi internaţionale. (...), România a fost printre primele ţări care au adoptat în legislaţia naţională definiţia de lucru a antisemitismului", a spus Bogdan Aurescu. El a afirmat totodată că "cetăţenii israelieni originari din România reprezintă o comunitate puternică, bine integrată, cu un rol activ în societatea israeliană şi în facilitarea dezvoltării economice" a celor două state şi le-a mulţumit autorităţilor israeliene "pentru sprijinirea integrării comunităţii româneşti în Israel, păstrând în acelaşi timp identitatea culturală şi lingvistică română".

Masa rotundă internațională "Trimorie și crimele imperiului: de la pământuri sângeroase la spațiul de securitate" va avea loc la Kiev, pe 7 septembrie, anunţă Agenţia BucPress. La eveniment, care se va desfăşura online în regim de videoconferință, vor participa analiști politici, diplomați, politicieni, istorici, sociologi şi jurnaliști din Ucraina, România, Polonia, Belarus și Republica Moldova. Potrivit organizatorilor mesei rotunde, patru institute de studii politice din capitala Ucrainei şi Cernăuţi, cele 5 secole de aflare în zona "intereselor prioritare" ale statului rus au lăsat o amprentă tragică în istoria popoarelor de pe axa regiunii Baltică - Marea Neagră, fapt care influențează existenţa acestora și în prezent. Ei consideră că tehnica "războiului hibrid" aplicată de Kremlin determină semănarea urii între națiuni și crează toate condițiile pentru o catastrofă umanitară. Scopul mesei rotunde este instituirea unei platforme de experți cu participarea unor politicieni și oamenii de știință din zona celor două mări, pentru a analiza rezultatele politicii externe a Kremlinului și a elabora recomandări privind depășirea provocărilor hibride actuale.


Expoziția "În căutarea rădăcinilor", a artistului Miki Amit, este deschisă până pe 29 septembrie la sediul Institutului Cutural Român de la Tel Aviv. Sunt expuse fotografii prelucrate și ilustrate digital cu desenele artistului, care înfățișează experiențe și imagini din România. Instantaneele includ portrete, peisaje sau obiecte întâlnite de-a lungul călătoriei întreprinse cu familia în România, care l-au inspirat pe autor și care și-au lăsat amprenta asupra universului său de creație. Miki Amit s-a născut în 1945 la Haifa și activează de peste 40 de ani ca ilustrator și designer grafic. De-a lungul carierei a participat la numeroase expoziții solo și colective în Israel, în SUA și Grecia. A activat 15 ani în armata israeliană, ceea ce i-a influenţat creaţia timpurie. Lucrările sale au fost publicate în prestigioase cotidiene israeliene și în peste 30 de volume. Este membru al Asociației Caricaturiștilor din Holon, al Asociației Ilustratorilor din Israel, al Asociației de Artiști Venice Italy Hermitage și al Asociației de Artă Aviatică din Melbourne, Australia.


Instalația "Fiesta", concepută și realizată de arhitecții Attila Kim și Bogdan Ciocodeică, reprezintă România la a 6-a ediţie a Festivalului Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico din localitatea spaniolă Logroño. Evenimentul, care se desfășoară între 3 și 6 septembrie, beneficiază de o largă participare europeană şi propune abordarea unor perspective diferite asupra problemelor urbane prin prezentarea unor proiecte accesibile pentru toți cetățenii. Materializată în forma unei mese urbane, instalația "Fiesta" va fi amplasată în Plaza del Revellín, în fața Parlamentului din La Rioja, și va rămâne acolo ca un simbol ce reunește în sărbătoare toți membrii comunității multiculturale din Logroño. Numărul oficial de rezidenți străini este de 17.627, ce reprezintă 12 procente din totalul populației orașului, care găzduiește mai mult de 10 grupuri etnice, majoritatea din România, Pakistan, Maroc, Columbia, Bolivia și alte țări din America de Sud. Platforma de mari dimensiuni va plana deasupra trotuarului pieței, ca o pătură de picnic supradimensionată, care, potrivit autorilor, reprezintă o metaforă pentru prietenie și deschidere. Concéntrico are loc în Spania din 2015, iar România se află la prima participare. Prezenţa tării noastre este sprijinită de Uniunea Arhitecților din România şi de ICR Madrid.www.rri.ro
Publicat: 2020-09-03 11:30:00
Vizualizari: 628
TiparesteTipareste