A început vaccinarea antigripală

a început vaccinarea antigripală Chiar dacă mai puţin de 21% dintre vârstnicii din România se vaccinează anual împotriva gripei sezoniere, România s-a pregătit, în acest an, cu o cantitate dublă de vaccin împotriva gripei faţă de 2019.

În România a început, în această săptămână, campania anuală de vaccinare antigripală gratuită prin distribuirea primei tranşe de vaccin la nivel naţional. 


Pentru acest sezon, Ministerul Sănătății a achiziţionat trei milioane de doze de vaccin antigripal, o cantitate dublă faţă de sezonul trecut, în vederea imunizării unui număr cât mai mare de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire și în condiţiile riscului crescut pe care îl reprezintă suprapunerea sezonului gripei cu actuala pandemie de Covid-19. Repartiţia dozelor de vaccin către Direcţiile de Sănătate Publică se va face în mai multe etape, la fel ca în anii trecuţi. 


Luni, Ministerul Sănătăţii a început distribuţia primelor 330.000 de doze pe care Direcţiile de Sănătate Publică le vor livra cabinetelor medicilor de familie şi unităţilor sanitare în vederea începerii imunizărilor. Restul dozelor de vaccin vor fi distribuite la jumătatea lunii octombrie şi în luna noiembrie pentru continuarea vaccinării antigripale gratuite a populaţiei cu risc crescut de îmbolnăvire. 


În cadrul campaniei de vaccinare gratuită vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personalul medical, precum şi gravide, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor. Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătăţii se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi. Având în vedere situaţia epidemiologică, specialiștii recomandă populaţiei care nu intră în categoria de risc ridicat de îmbolnăvire să achiziţioneze vaccinul în vederea imunizării. 


De asemenea, Ministerul solicită unităţilor farmaceutice să se aprovizioneze din timp cu vaccin anti gripal. Vaccinarea împotriva gripei este recomandată de medici ca cea mai eficientă metodă de protecţie la contactul cu virusul, dar România figurează la nivel european cu una din cele mai scăzute rate de vaccinare antigripală în rândul persoanelor vârstnice, care reprezintă categoria cea mai vulnerabilă. 


Ultimele date publicate de Oficiul European de Statistică, după ce a analizat cifrele anului 2018, arată că doar puţin peste o cincime din populaţia României cu vârste peste 65 de ani se imunizează împotriva gripei, ceea ce reprezintă jumătate faţă de media UE. În Uniunea Europeană, doar Letonia, Estonia, Slovacia, Slovenia şi Lituania au procente mai mici față de România în ceea ce privește vaccinarea. La polul opus se află Irlanda, unde două treimi din persoanele vârstnice erau vaccinate, urmată de Olanda, Portugalia și Belgia, cu procente la fel de mari.



www.rri.ro
Publicat: 2020-09-16 12:10:00
Vizualizari: 886
TiparesteTipareste