Prelungirea perioadei de înregistrare pentru votul prin corespondență

prelungirea perioadei de înregistrare pentru votul prin corespondență Românii din diaspora se pot înregistra pentru votul prin corespondență până pe 21 octombrie.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) aduce la cunoștința cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în afara țării faptul că termenul-limită de înregistrare ca alegători prin corespondenţă sau la o secție de votare este data de 21 octombrie 2020.

 

Preşedintele Autorității Electorale Permanente, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, atrage atenția asupra faptului că mai multe țări, inclusiv din Europa, nu vor permite românilor care trăiesc pe teritoriul lor să voteze fizic, ci doar prin corespondență:  "În condițiile în care multe state - și de la nivelul Uniunii Europene, dar și din afara spațiului european - vor interzice înființarea de secții de votare atât în afara misiunilor diplomatice, cât și în interiorul acestora, le recomand tuturor românilor din diaspora să opteze pentru votul prin corespondență, ca modalitate sigură şi comodă de vot la distanță, fără costuri și fără riscuri, mai ales în contextul incertitudinii legate de evoluția pandemiei de coronavirus", a declarat oficialul AEP.

 

Prelungirea cu 31 de zile a perioadei de înregistrare a cetățenilor români din
diaspora care doresc să voteze prin corespondență a fost decisă de Parlament, printr-o lege
care a fost promulgată astăzi de către președintele României.

 

Klaus Iohannis a făcut apel, miercuri, la românii din diaspora să se înregistreze pentru votul prin corespondenţă la parlamentare, punctând că nu există nicio garanţie că se vor putea deschide secţii de votare în toate ţările> 

"Atunci când am promovat votul prin corespondenţă, poate vă amintiţi că am fost unul dintre principalii promotori în acest sens. Ne-am gândit că ar fi bine să aibă posibilitatea românii din diaspora să voteze şi în situaţia în care nu pot ajunge la secţia de votare. Nu ne-am gândit atunci la o pandemie, dar iată că procedura votului prin corespondenţă este una foarte utilă şi pot să vă spun că aş face cu această ocazie un apel către diaspora să se înscrie pentru votul prin corespondenţă. Nu avem nicio garanţie că se vor putea deschide secţii de votare în toate ţările unde avem români care doresc să-şi exprime votul. Din acest motiv este foarte important să se înscrie pentru votul prin corespondenţă, altfel este posibil ca în unele ţări, unde probabil nu se vor putea organiza secţii de votare, să nu poată vota", a spus şeful statului într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.

 

Toate informațiile privind procedura de înscriere cu una dintre cele două opțiuni de vot sunt disponibile pe portalul www.votstrainatate.ro la următoarele linkuri:

https://www.votstrainatate.ro/Mesaj/PrezentareVotCorespondenta

https://www.votstrainatate.ro/Mesaj/PrezentareVotSectie

Întrebări și sesizări legate de procedura de preînregistrare și înscriere pot fi transmise la adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro


www.rri.ro
Publicat: 2020-09-16 17:56:00
Vizualizari: 744
TiparesteTipareste