Clujul, în finala competiţiei pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării

clujul, în finala competiţiei pentru titlul de capitală europeană a inovării Când autorităţile locale îşi dau mâna cu mediile privat şi academic în folosul cetăţeanului, rezultatele nu întârzie să apară. Cluj-Napoca poate câştiga un titlu onorant şi un milion de Euro.

Deschiderea autorităţilor locale către inovare în sprijinul cetăţeanului este recompensată anual de Comisia Europeană, atât onorific cât şi financiar.


In 2020, municipiul Cluj-Napoca are şansa de a îmbunătăţi imaginea ţării prin câştigarea unui titlu cu mare încărcătură simbolică.


Ştefan Turcu, purtător de cuvânt al Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti:


"Clujul este în finala competiţiei pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării, alături de alte 5 oraşe cunoscute, între care Valencia şi Viena. Jurizarea finală va avea loc în 24 septembrie, iar Clujul ar putea câştiga un milion de euro. Cum s-a ajuns aici? Un juriu la nivel foarte înalt, format din experţi independenţi, a selectat cei 6 finalişti după o serie de interviuri detaliate cu reprezentanţii a 12 oraşe. Performanţa clujeană este cu atât mai mare cu cât e prima oară când candidează. Competiţia şi premiile aferente sunt finanţate prin ORIZONT 2020, programul dedicat cercetării şi inovării de către Comisia Europeană. Ca atare, oraşul câştigător va primi un milion de Euro pentru a-şi consolida activităţile de inovare şi capacităţile de conectare a persoanelor, a sectorului public şi a mediului academic. Ocupanţii locurilor 2-6 vor primi câte 100.000 Euro."


Acest titlu - care este şi un premiu - are ca scop promovarea modelului urban unic la nivel european, unde oraşele sunt concentrate pe sustenabilitate şi impulsionează angajamentul civic şi participarea cetăţenilor, în paralel cu crearea unor ecosisteme înfloritoare, declară Comisarul European pentru Inovaţie, Cercetare, Cultură, Educaţie şi Tineret,  d-na Mariya Gabriel.


Competiţia pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării a avut o ediţie-pilot, în 2014, când au fost recunoscute meritele oraşelor Barcelona, Groeningen şi Grenoble, iar din 2016 se desfăşoară constant. In 2016, laureat a fost oraşul Amsterdam, urmat în 2017 de Paris, în 2018 de Atena şi în 2019 de oraşul francez Nantes.


RadioRomaniaInternational · Local, regional, european 17.09.2020

www.rri.ro
Publicat: 2020-09-17 09:25:00
Vizualizari: 624
TiparesteTipareste