Adolescența. Depresia și You

adolescența. depresia și you "Viaţă, Iubire. Imaginaţie. Timp. Orientare, Responsabilitate pentru tineri" este una dintre campaniile de sponsorizare, deschise de programul YOU.

"Viaţă, Iubire. Imaginaţie. Timp. Orientare, Responsabilitate pentru tineri" este una dintre campaniile de sponsorizare, deschise de programul YOU. Cuprinzând articole depsre sănătatea emoţională a tinerilor, despre şcoală în lume sau despre încrederea în sine, "You are a voice" este o platformă care încearcă să vină în sprijinul tinerilor, până în 18 ani. Încearcă să o facă ridicându-le moralul, dar şi încredinţându-i că fac parte dintr-o comunitate, nevoie din ce în ce mai mare, azi, când "distanţarea" a accentuat sentimentul izolarii, care le dădea târcoale tinerilor dintotdeauna.


Ne-a povestit despre proiect Florentina Baloş, networking coordinator şi iniţiatoare a proiectului:  "Un proiect destinat adolescenţilor din România, care este legat de depresie, depresia adolescenţilor, despre care se vorbeşte foarte puţin, dar şi despre orientarea lor profesională. Include o linie de call-center care nu exista până acum. Ea funcţionează din septembrie. Am format o echipă foarte frumoasă, de oameni dedicaţi, psihologi, care îi consiliază pe tineri şi s-au alăturat de la antreprenori, la artişti, care ţin workshop-uri, în perioada aceasta, totul online, workshopuri de orientare profesională sau de gestionarea emoţiilor, time management, pentru că dacă eşti la şcoală, la liceu, la facultate, ajută prioritizarea sarcinilor."


Am întrebat-o pe interlocutoarea noastră care este nevoia cea mai mare a tinerilor, aşa cum a fost ea observată de operatorii call-centerului şi am aflat că aceea este socializarea, motiv pentru care mulţi tineri sunt atât de deschişi comunicării, chiar şi telefonice, chiar şi în online. Florentina Baloş a precizat direcţiile de acţiune în cadrul proiectului:  "Ne pregătim alături de profesionişti. O să avem un plan care va fi gata până în noiembrie, când va fi totul foarte bine pus la punct. În acest moment, toată atenţia noastră, când vine vorba despre tineri, este axată pe direcţia anti-depresie, call-centerul acesta, unde deja au fost consiliaţi aproximativ 1200 de tineri, care au apelat linia telefonică sau ne-au scris pe WhatsApp, au fost contactaţi ulterior şi ne-au spus prin ce trec şi ne-au spus unde simt nevoia de ajutor."


Florentina Baloş a făcut o înşiruire a problemelor cu care se confruntă adolescenţii, din ce s-a observat până acum la call-center: "Neînţelegerile de acasă, alcoolul, consumul de alcool al părinţilor, care se răsfrânge în special şi asupra lor, drogurile, bully-ingul - care cred că este top 2 - şi toate astea duc la depresie şi la stigmatizare. Deşi poate la prima vedere nu se văd sau nu sunt atât de evidente, efectele sunt dezastroase. Sună tineri care pur şi simplu nu îşi ştiu direcţia, nu ştiu ce să facă, se simt pierduţi, au poveşti, pe care dacă le citeşti, te cutremuri efectiv."


Dincolo de faptul că odată ajunşi pe pagină, aflăm că putem "investi în viitor" şi asta doar donând 2 euro pentru susţinerea call-centerului, tot aici găsim poveşti care mai de care mai interesante. Aflăm cum putem schimba sentimentul că "un prieten e mai bun decât tine la ceea ce face" în iubire de sine şi găsirea propriului drum, total diferit, cum "eşecul e cel mai bun lucru care ți se poate întâmpla", stând la baza a tot ce vei reuși în viață. Câte şi mai câte poveşti de viaţă cresc stima de sine şi capacitatea de a înţelege viaţa, aşa cum e ea, cu bune şi cu ...şi mai bune.


Florentina Baloş ne-a invitat să îi vizităm:  "Există atât site-ul you.com.ro sau pagina de facebook you.youth. Dacă tinerii accesează pagina de facebook sau site-ul, se deschide direct un whatsapp, pe care ne pot contacta, există şi o linie telefonică pe care ei o pot apela fără probleme. În acest moment programul call centerului nu e 24 din 24, dar sperăm în viitorul apropiat să fie. Deocamdată este de luni până vineri de la 10.00 la 18.00 şi sâmbăta de la 09.30, la 15.00. În viitorul apropiat sperăm ca programul să fie non-stop."


Tot aici se pot găsi informaţii despre şcoala în lume, despre criteriile după care se pot alege studii în străinătate sau în ţară, despre tot ce poate defini un adolescent. Astfel încât Florentina Baloş îi încurajează pe tineri să îşi deschidă inima, către această formă de socializare, cu promisiunea că rezultatele nu vor întârzia să apară. 


www.rri.ro
Publicat: 2020-09-22 10:15:00
Vizualizari: 183
TiparesteTipareste