Îngrijorări privind libertatea presei în Europa Centrală și de Est

Îngrijorări privind libertatea presei în europa centrală și de est Oficialii europeni au constatat că, în ultimii ani, în țările membre din Europa Centrală și de Est a avut loc o degradare a libertății presei.

Libertatea presei în Europa Centrală și de Est a suscitat îngrijorare în mediile politice europene. Un clasament recent al organizației Reporters sans frontières arată o depreciere a calității presei în Europa Centrală și de Est. Iar o inițiativă semnată de europarlamentari din toate grupările politice care a întrebat Comisia europeană despre evaluarea statului de drept în Bulgaria a inclus și libertatea presei.


Am întrebat-o pe Ramona Strugariu, europarlamentar din partea grupului Renew Europe, dacă starea actuală a libertății presei în Europa Centrală și de Est ar trebui să ne îngrijoreze:


"Ar trebui să fim mult mai mult decât îngrijorați pentru că sănătatea și libertatea presei sunt indicele unei democrații sănătoase în orice țară din Europa și din lume. Bulgaria este pe ultimul loc în spațiul Uniunii Europene, acel loc 111 este ultimul loc din Uniunea Europeană, 111 din 180 de poziții dintre toate țările care au fost evaluate.

Ungaria nu e departe deloc și nici România nu stă neapărat foarte bine, ba dimpotrivă. Cred că în vremurile pe care le trăim acum vedem cât de importantă de fapt este liberatea presei și finanțarea presei independent de presă pentru a combate propaganda, deziformarea și știrile false. Nu cred că există un mijloc mai eficient de a combate dezinformarea și știrile false decât acela de a crește presă de calitate, de a finanța proiectele jurnaliștilor, inclusiv pe dimensiunea de știri, pentru ca aceste știri de calitate să ajungă la oameni.

Ca să nu mai vorbim de presa de investigații și tot ce înseamnă acel segment care a fost ignorat multă vreme de la finanțări. A trebuit să avem situații dramatice în care au murit oameni luptând să apere adevărul ca să ne uităm și către jurnalismul de investigații și să căutăm și protecție pentru jurnaliști și finanțare pentru jurnaliști.

Dacă vrem să depășim cumva sănătos criza, inclusiv din perspectivă democratică, unul dintre lucrurile fundamentale pe care trebuie să le facem este să fim foarte grijulii cu libertatea presei și cu mecanismele de finanțare ale proiectelor media. Nu guvernelor care dau bani la presă, ca să fie clar că asta e greșit ci bani europeni care să fie disponibili pentru proiectele presei independente, fie ele de știri, producția și diseminarea de știri de calitate, fie proiecte de investigații sau televiziuni, radio și alte proiecte de acest tip."

În acest clasament, din 11 țări din Europa Centrală și de Est membre ale Uniunii Europene, Estonia ocupă cea mai bună poziție, 14, în timp ce Bulgaria este pe 111, ultimul loc din Uniunea Europeană. România este a 7-a din cele 11 țări din Europa Centrală și de Est și se află pe locul 48 din cele 180 de țări monitorizate.


RadioRomaniaInternational · Alo, Bruxelles? 22.09.2020

www.rri.ro
Publicat: 2020-09-22 09:40:00
Vizualizari: 272
TiparesteTipareste