O incursiune muzeală la Târgoviște

o incursiune muzeală la târgoviște La o plimbare prin orașul Târgoviște, aflat la 80 de kilometri de București, ne-am oprit lângă Parcul Chindia, în Curtea Domnească, unde am vorbit cu Ovidiu Cârstina, directorul Complexului Național Muzeal Curtea Domnească, despre vechiul oraș Târgoviște

La o plimbare prin orașul Târgoviște, aflat la 80 de kilometri de București, ne-am oprit lângă Parcul Chindia, în Curtea Domnească, unde am vorbit cu Ovidiu Cârstina, directorul Complexului Național Muzeal Curtea Domnească, despre vechiul oraș Târgoviște, despre muzeele ce pot fi vizitate în oraș și în împrejurimi. Ovidiu Cârstina: 

"Ne bucurăm foarte mult să vă avem oaspeți astăzi la Târgoviște și prin intermediul dumneavoastră să facem cunoscut lumii întregi ceea ce Târgoviște are și poate oferi din punct de vedere cultural și turistic. Zestrea pe care o are orașul Târgoviște nu poate fi contestată de nimeni, este legată de o istorie fabuloasă pe care orașul o are în spate, dacă e să ținem cont doar de faptul că timp de 300 de ani a fost capitala Țării Românești până în momentul în care domnitorul Constantin Brâncoveanu este mazilit și Târgoviștea este lăsată puțin în umbră din acest punct de vedere. 

Însă, orașul trăiește prin ceea ce s-a construit, s-a zidit aici la Târgoviște, atât fizic - clădiri, cât și prin ceea ce a însemnat tipăritura și istoria scrisă. Să nu uităm că la Târgoviște au fost tipărite primele cărți din spațiul românesc și Sud-Est-european începând cu anul 1508, și că, deși își încetează rolul de capitală a Țării Românești, în anul 1714, Târgoviște a continuat să existe prin tradițiile militare deosebite și care s-au arătat și au fost puse în valoare cu prisosință în conflagrațiile mondiale, dar și prin ceea ce a însemnat în continuare cultura scrisă și cartea tipărită aici la Târgoviște."

 

Ovidiu Cârstina ne-a detaliat mai multe despre muzeele pe care le are în administrare, începând cu celebra Curte Domnească: 

"În momentul de față, Complexul Național Muzeal Curtea Domnească din Târgoviște are în administrare 15 muzee și Peștera Ialomiței din masivul Bucegi, care este foarte aproape și care este un monument al naturii extrem de important, deci, iată, în județul Dâmbovița turistul poate îmbina foarte bine vizita, având pe de o parte monumentele, ceea ce înseamnă construcția, partea antropică, dar de asemenea și partea naturală, cu zona montană, cu tot ceea ce vă oferă masivul Bucegi, și de asemenea Platoul Padina-Peștera cu Sfinxul și Babele. Revenind în oraș, vizitatorul poate descoperi Curtea Domnească, cu monumentele sale cele mai importante: Turnul Chindiei, Biserica Mare Domnească, ruinele celor două palate, un spațiu deosebit în sensul că vizitatorul poate descoperi diverse etape de construcție, amprenta pe care fiecare voievod sau secol în parte și-a lăsat-o aici la Curtea Domnească. 

De asemenea, partea muzeală este extrem de bogată. Invitația noastră către turiști este să vadă Muzeul tiparului și al Cărții Vechi Românești cu o colecție de carte veche românească impresionantă și foarte bine pusă în valoare. De asemenea Muzeul de istorie, cu ceea ce a însemnat acest spațiu din Paleolitic până la momentul Unirii din 1918. Muzeul de artă - adăpostit de o clădire monument foarte interesantă, construită în anul 1895 la Târgoviște de către constructori italieni, pentru că Târgoviștea a rămas un reper important și după 1714, când își pierde rolul de capitală a Țării Românești, dar existau oameni care își permiteau să construiască și la momentul respectiv. V-aș invita să vedem Muzeul scriitorilor dâmbovițeni, cu o expoziție deosebită, găzduită de casa scriitorului Ioan Alexandru Brătescu-Voinești. O expoziție în care o descoperim pe poeta şi prozatoarea Elena Văcărescu, dinastia cărturarilor Văcărești până la Brătescu-Voinești și mai departe, cu ceea ce înseamnă "Școala prozatorilor de la Târgoviște". Vor descoperi obiecte personale care au aparținut scriitorului Ioan Alexandru Brătescu-Voinești, dar și unui alt nume mare în cultura noastră, Heliade-Rădulescu."

 

Am vorbit cu directorul Ovidiu Cârstina și despre centrul vechi al orașului Târgoviște, despre micile bijuterii arhitecturale pe care le ascunde printre străduțele liniștite și care pot fi admirate într-o plimbare, după un popas pe pietonala Centrului Vechi: 

"Aș face de asemenea o invitație vizitatorilor de a se plimba prin oraș și de a descoperi zona centrală. O zonă extrem de interesantă, nu conservată într-o suprafață foarte mare, dar acele străduțe amintesc de o Târgoviște extrem de frumoasă care-l făcea pe scriitorul Mircea Horia Simionescu să vorbească despre Târgoviște ca despre o Florență valahă. Sunt de asemenea în Târgoviște restaurate foarte bine multe dintre ele, altele în curs de restaurare, o întreagă serie de biserici din Evul Mediu, de secolul XVII, de secol XVI. Am putea să mergem pe Strada Poet Grigore Alexandrescu, unde vom descoperi Muzeul Vasile Blendea. Este un muzeu care adăpostește mare parte din ceea ce Blendea a lăsat Târgoviștei și culturii românești în special, fie că e vorba de grafică, de pictură sau de sculptură. 

Blendea în sine este un nume care trebuie căutat și descoperit pentru că fost foarte bun prieten cu Brâncuși, au mers împreună la Paris, el însă s-a întors în țară, au copilărit împreună și de aici o legătură foarte strânsă între Vasile Blendea și acest colos al culturii universale care este Brâncuși. Tot în această zonă, pe Strada Bărăției, descoperim o casă micuță, dar extrem de cochetă. Este vorba de casa-atelier Gheorghe Petrașcu. Maestrul a trăit o perioadă îndelungată la Târgoviște, fiind atras de farmecul orașului, care i-a dăruit foarte mult, pentru că descoperim în pânzele lui Petrașcu o Târgoviște absolut impresionantă. Sunt lucrări care ne amintesc de un oraș care efectiv emana cultură prin tot ceea ce însemna. 

Însă nu ne vom opri aici. În Târgoviște putem vedea şi Muzeul evoluției omului și tehnologiei în Paleolitic, un concept expozițional extrem de atractiv. Un muzeu în care publicul vizitator poate vedea obiecte mai vechi de 10000 de ani, descoperite pe teritoriul României, care, așa cum au fost integrate în conceptul expozițional, au puterea de a-l face pe om să se întoarcă mult în timp și să descopere începuturile noastre ca ființă."

 

Ca o încheiere plimbării noastre prin Târgoviște, domnul director Cârstina ne-a mai sugerat o scurtă oprire: 

"Nu m-aș opri doar la Târgoviște și aș face o invitație să facem o incursiune și în jurul orașului, pentru că la doar 4 kilometri descoperim Mânăstirea Dealu - locul în care se odihnește capul voievodului Mihai Viteazul, locul în care sunt înhumați mulți dintre cei care au fost pe tronul Țării Românești și de asemenea un simbol extrem de puternic în ceea ce a însemnat cultura scrisă în Țara Românească și pentru noi, românii, în general, aici fiind tipărite primele cărți din 1508, 1510 și 1512 de călugărul Macarie - cel care avea să devină mai târziu Mitropolit al Țării Românești."


www.rri.ro
Publicat: 2020-09-26 13:15:00
Vizualizari: 869
TiparesteTipareste