Noul Mecanism de redresare şi rezilienţă

noul mecanism de redresare şi rezilienţă Mecanismul de redresare şi rezilienţă (RRF) a fost propus de Comisia Europeană pentru a ajuta ţările membre să-şi finanţeze planurile naţionale de relansare economică în contextul crizei cauzate de pandemia de COVID-19

Mecanismul de redresare şi rezilienţă (RRF) a fost propus de Comisia Europeană pentru a ajuta ţările membre să-şi finanţeze planurile naţionale de relansare economică în contextul crizei cauzate de pandemia de COVID-19. Scopul său este acela de a sprijini investițiile și reformele care sunt esențiale pentru o redresare durabilă, de a îmbunătăți reziliența economică și socială a statelor membre și de a sprijini tranziția verde și tranziția digitală. Instrumentul de recuperare propus, Next Generation EU, va avea alocat un buget de 750 de miliarde de euro, care va fi suplimentar față de bugetul pe termen lung. 


Dragoş Pîslaru, co-raportor al Parlamentului European pe Mecanismul/Facilitatea de Redresare şi Rezilienţă, consideră că aceasta reprezintă cel mai mare test pentru România și că este necesară o strategie de reforme și investiții pentru a accesa rapid finanțările UE:


"Este important să înțelegem că nu doar alocarea bugetară contează. Acest instrument se concentrează pe reforme importante, reforme care ar permite României să se alinieze la transformările europene, fie că este vorba de transformarea în domeniul Pactului Ecologic, tehnologiilor digitale sau în domenii pe care chiar eu le-am adus în designul pe care l-am propus în Parlamentul European și anume competitivitate și politică industrială, reziliență socială, reziliență instituțională și, nu în ultimul rând, importanța noii generații. Iată domenii care ar permite României să aibă o abordare integrată, cuplată cu transformările din Europa. Așa cum venise regulamentul inițial dinspre Comisie, erau doar două teme puse pe masa, Tema Pactului Ecologic și cea digitală. 


Practic eu am creat o structură pe șase piloni care a fost acceptată de ceilalți co-raportori. Și am considerat foarte important ca unul dintre acești piloni să fie noua generație, programele pentru copii și pentru tineri. Discutăm aici de garanția pentru copii și anume accesul la educație, sănătate, nutriție corespunzătoare și locuire, respectiv de garanția pentru tineret și anume de posibilitatea ca aceștia să beneficieze de sprijin pentru stagii și ulterior să-și găsească un loc de muncă, pe lângă celelalte aspecte foarte importante, în primul rând locuire și sănătate. 


Este foarte important să înțelegem că pentru România Facilitatea de Redresare şi Rezilienţă este cu atât mai valoroasă, cu cât România nu a reușit să folosească resurse de acest tip în trecut. Din păcate, nu s-a reușit o combatere a șomajul foarte ridicat în rândul tinerilor, de peste 20% în anumite zone din țară, și în general, nu s-a reușit să se contureze o perspectivă pentru tineri, lucru care s-a văzut și în migrația masivă a tinerilor din ultima perioadă."


Mecanismul de redresare şi rezilienţă (RRF) va fi disponibil pentru toate statele membre, dar sprijinul va fi concentrat în cele mai afectate părți ale Uniunii, unde nevoile în materie de reziliență sunt cele mai mari. 


RadioRomaniaInternational · Alo, Bruxelles? 24.09.2020

www.rri.ro
Publicat: 2020-09-24 11:06:00
Vizualizari: 590
TiparesteTipareste