Șirul canonicilor și complexul baroc din Oradea

Șirul canonicilor și complexul baroc din oradea Într-un oraș precum Oradea, celebru pentru clădirile sale în stil Art-Nouveau sau Secession, există și un ansamblu de clădiri mai vechi, dar la fel de faimoase și valoroase, care, de asemenea, contribuie la unicitatea arhitecturală a acestui oraș.

E vorba de Ansamblul Baroc, aflat mai departe de centru, dar la fel de important în istoria și peisajul local, format printre altele din Șirul Canonicilor, unul din simborile arhitecturale ale orașului de la Crișul Repede. 


Attila Lakatas, istoric și arheolog în cadrul biroului de patrimoniu arhitectural și artistic al episcopiei Romano-Catolice din Oradea, ne împărtășește mai multe despre grupul de construcții baroce care include Șirul Canonicilor. 


"Practic se compune din patru ansambluri de clădiri: Catedrala Romano-Catolică - cea mai mare biserică din sud-estul Europei, deocamdată -, Palatul Episcopal, Șirul Canonicilor și clădirea Seminarului sau Academia Teologică. Dintre acestea, Șirul Canonicilor este mai aparte și nu este doar o clădire, de fapt sunt zece, lipite una de cealaltă formând un întreg șir.  Sunt cele zece case ale canonicilor, aceștia fiind un colegiu de preoți care deserveau episcopia. Constituiau un fel de comisie care ajuta la administrarea episcopiei. Complexul de clădiri este unul extraordinar, construit în stil italian baroc. Nu a fost construit într-o singură etapă, ci pe parcursul a o sută de ani. Prima casă a fost ridicată în 1757, iar ultima în 1877. Acum ele formează un ansamblu unic din punct de vedere arhitectural, cu un coridor exterior susținut de niște pilaștri care dau impresia unui tunel, tunel ce a devenit unul dintre simbolurile arhitectural vizuale ale Oradei."


În apropierea Șirului Canonicilor, în mijlocul unei curți pline de verdeață se află alte clădiri din ansamblu baroc: Palatul Episcopal Romano-Catolic și Catedrala Romano-Catolică, ambele recent restaurate și redate splendorii lor de altădată, după ce între 1971 și 2006 Palatul Baroc a găzduit Muzeul Țării Crișurilor. 


Cu detalii, Attila Lakatas: "Stilul în care acestea au fost construite e un amestec între barocul italian și clasicismul vienez. Pe atunci era o perioadă de tranziție de la baroc la clasicism în arhitectura sud-est europeană, când se amestecau mai multe stiluri. Bineînțeles, cea mai importanță influență a exercitat-o barocul italian. Primul arhitect care lucrează la acest complex în primul deceniu venea din Italia și se numea Giovanni Battista Ricca. El a luat despre model pentru catedrală biserica Il Gesù din Roma. Practic, până azi, catedrala noastră, în privința formei și a dimensiunilor, este aproape leită cu această biserică iezuită celebră din Roma. Mai târziu lucrările sunt preluate de un alt arhitect, celebrul Franz Anton Hillebrandt care, ulterior, va ajunge arhitect al curții imperial vieneze și a fost responsabil pentru lucrările la multe clădiri faimoase din Europa: o parte a palatului Schonbrun, intervenții asupra Hofburgului la mijlocul secolului al XVIII-lea. Hillebrandt, timp de peste 20 de ani lucrează la Oradea, preia construcțiile catedralei, face o reproiectare și, bineînțeles, concepe și construiește Palatul Episcopal, cea mai mare clădire ecleziastică din bazinul Carpatic."


Palatul baroc al Episcopiei romano-catolice a fost construit în urmă cu aproape 250 de ani, în perioada 1762-1776 de către episcopul Adam Patachich. Clădirea are forma literei "U", cu trei laturi drepte, lungimea faţadei principale fiind de 102 metri, şi se înalţă pe trei niveluri. Suprafaţa construcţiei este de circa 8.500 mp, iar în mijlocul curții în care se află atât Palatul, cât și Catedrala se găsește statuia regelui Ladislau cel Sfânt, considerat întemeietorul cetății Oradea. Cât despre biserică, ea rămâne una din cele mai impozante clădiri din regiune, ne reamintește Attila Lakatas:


"Așa cum am spus biserica e, deocamdată, cea mai mare construcție în stil baroc din sud-estul Europei, cu două turnuri foarte frumoase care au peste 42 de metri. Cred că până azi e cea mai înaltă clădire din Oradea, cu toate blocurile și construcțiile moderne, având proporțiile catedralei Il Gesu din Roma. Acolo sunt multe clădiri uriașe, dar chiar și așa, acea catedrală a rămas reprezentativă pentru un anumit stil architectural."


Restaurat recent, ansamblul baroc este momentan atât un loc de pelerinaj, cât și o destinație turistică de neratat în Oradea, un oraș bogat din punctul de vedere al patrimoniului material. www.rri.ro
Publicat: 2020-09-27 14:57:00
Vizualizari: 830
TiparesteTipareste