Animaţi(-vă), copii!

animaţi(-vă), copii! Filmul românesc de animație îşi are originea în grafica jurnalistică.

Filmul românesc de animație îşi are originea în grafica jurnalistică. Toți marii creatorii de filme de animație din România provin din rândul caricaturiștilor. Dacă în perioada de pionierat a anilor 1920-1948 animaţia românească s-a afirmat prin câteva nume, ca de exemplu Aurel Petrescu, desenatorul cel mai profific, având la activ 11 desene animate confirmate de presa vremii și peste 70 de alte animații, majoritatea reclame, odată cu apariţia desenelor caricaturistului - pe atunci - Ion Popescu-Gopo animaţia românească intră într-o epocă de glorie. Astfel, în anul 1964 se înființa, la noi, studioul specializat "Animafilm", în urma numeroaselor premii obținute de Ion Popescu-Gopo la festivalurile internaționale. În scurtă vreme, Animafilm a devenit o marcă de încredere, producând aproximativ 60 de pelicule pe an și aducând României peste 40% din încasările în dolari realizate din exporturi. Moartea lui Gopo, în 1989, a însemnat și sfârșitul animației românești clasice.


Dorind să repornească motoarele animaţiei, profesorul de grafică Liviu Acasandrei, a fondat un  studio de animaţie 2D, ce se adresează copiilor. 


Ne-a spus ideea acestui studio, Liviu Acasandrei: "Am reîncercat să readuc acest studio de animaţie, pentru că am văzut că foarte mulţi copii erau, ca şi acum, foarte pasionaţi de ce înseamnă animaţie, manga, anime şi cumva de aici am pornit. Am dorit să îi ajut să înţeleagă şi mai bine ce înseamnă animaţia. Că e un domeniu mult mai complex decât grafica digitală. Acest studio de animaţie 2D are de fapt la bază îndrumarea elevilor în direcţia artei digitale şi înţalegerea acestui concept de animaţie 2 D. Şi după ce studiază fiecare modul, după ce au finalizat cele trei nivele, dacă vor să vină pe partea de animaţie, vor colabora cu mine în continuare, pe diferite proiecte."


Liviu Acasandrei îşi iniţiază elevii şi în elemente de scenografie, text, imagine, necesare producerii unui film de animaţie, după cum ne-a povestit. Iar elevii nu sunt puţini la număr. 


"Acum lucrez mai mult online cu elevii, cu câte trei-patru elevi, dar am deja o clasă de 30 de elevi, cu care lucrez. Vin în continuare, pentru că sunt pasionaţi. Unii nu au talent moştenit de la părinţi, nu vin de la liceul de artă , dar sunt foarte interasaţi. Şi ăsta e un lucru minunat pentru mine, să văd că încă este căutată animaţia 2 D. Şi asta nu văd numai în Bucureşti, am avut un curs de animaţie şi la Timişoara, unde am avut 27 de elevi. Cumva asta mi-a dat de gândit că încă se mai cere animaţia 2D şi ăsta e un lucru foarte bun."


Cursul este organizat pe trei module. Dar învăţăceii trebuie să dorească ei să lucreze. 


Liviu Acasandrei: "Necesită în acelaşi timp şi munca de acasă. Eu le zic şi elevilor să muncească şi acasă nu doar la curs, ca să dobândească şi mai multă experienţă. Unii copii au o înclinaţie spre desen, din plăcere lucrează, din ce îmi spun, şi de aici pornesc. Încep animaţia de la zero. Animaţia e o zonă mult mai complexă, faţă de grafica digitală. Acolo, într-adevăr, faci doar desen digital, faci o compoziţie. Animaţia are nevoie de mai multe desene, de mai multă creativitate, de mai multă atenţie. Dar lucrurile astea merg foarte rapid cu copiii din ziua de azi. Prind foarte bine!"


Am aflat de la Liviu Acasandrei că dincolo de lucrurl efectiv pe tabletă este important ca elevii să înţeleagă cum s-a dezvoltat ideea de animaţie: 

"Acum lucrez cu ei pe tabletă grafică, fiecare are tabletă sau lucrează în atelier, alţii lucrează online, dar lucrez cu ei şi partea tradiţională, să înţeleagă de fapt cum a apărut animaţia. Ca o mică istorie, animaţia a apărut cu ajutorul fotografiei. De fapt animaţia a venit de la un profesor belgian, care s-a uitat la soare timp de un minut, după care şi-a schimbat privirea pe o altă suprafaţă şi i-au apărut nişte puncte galbene, timp de un minut. După care au dispărut. Şi el şi-a dat seama că te uiţi la ceva şi îţi crează o mică animaţie. Şi de acolo a pornit animaţia şi s-a dezvoltat cu fotografie, până la partea asta digitală."


Iar Liviu Acasandrei vede acest studio drept o rampă de lansare pentru cei mai conştincioşi şi talentaţi elevi: 

"Acest studio de animaţie nu doar că formează aceşti elevi. Încerc să îi încurajez pe diferite proiecte şi pe cei ce îi văd că sunt foarte buni îi iau să lucreze cu mine în acest studio, va fi chiar ca un studio de animaţie, aşa cum a fost în 92, unde lucrau oameni de calitate, care produceau de fapt animaţie şi participau la diferite festivaluri, filme pentru animaţie. Nu sunt doar nişte simple cursuri, eu încerc să îi promovez pe aceşti copii, pentru că este foarte greu de unul singur să te dezvolţi şi atunci e mai bine să fii într-un grup. Mai uşor înveţi!"


Cu optimism aşteptăm, astfel, noi filme de animaţie româneşti, după aproape 20 de ani de pauză. www.rri.ro
Publicat: 2020-09-29 13:04:00
Vizualizari: 717
TiparesteTipareste