Retrospectiva săptămânii 20.09 - 26.09.2020

retrospectiva săptămânii 20.09 - 26.09.2020 Sumar: Pe 27 septembrie, românii merg la vot; Noul coronavirus continuă să dea de furcă; Demisie la vârf în justiția română; Simona Halep, victorioasă la Roma

Pe 27 septembrie, românii merg la vot

România organizează duminică, 27 septembrie, primele alegeri pe timp de  pandemie. Cetăţenii cu drept de vot sunt chemaţi la urne să desemneze, pentru următorii patru ani, circa 3.200 de primari, 41 de preşedinţi de consilii judeţene, peste 1.300 de consilieri judeţeni şi 40 de mii de consilieri locali. Scrutinul la termen ar fi trebuit să aibă loc în iunie, dar a fost amânat din cauza noului coronavirus, iar aleşilor locali li s-au prelungit mandatele. Cum alegerile au loc într-un singur tur de scrutin, potrivit analiștilor, va conta foarte mult prezența la urne. Or, aceasta este una din marile necunoscute de duminică. 

În România, la localele din anii precedenţi, media a fost de 50%. Anul acesta, există riscul ca procentul să fie mai mic, pe fondul temerilor alegătorilor privind o posibilă infectare cu Covid-19. Autorităţile dau, însă, asigurări că au fost luate toate măsurile, astfel încât pericolul să fie minim, iar oamenii să își exprime opțiunile în siguranță. În plan politic, după o campanie electorală atipică din cauza noului coronavirus, dar nu mai puțin virulentă, lupta principală se va da între PSD - marele câștigător al precedentelor alegeri locale și generale și PNL - aflat acum la guvernare. Vine puternic din urmă şi Alianța USR-PLUS, al cărei electorat este nemulțumit de partidele tradiționale. În perspectivă, localele sunt un test pentru alegerile parlamentare prevăzute pentru 6 decembrie.

 

Noul coronavirus continuă să dea de furcă

Mai multe elemente fac din luna în curs una dificilă în privinţa riscurilor de gestionare, în România, a epidemiei de Covid-19 - revenirea din concediu, alegerile, redeschiderea școlilor, a teatrelor, cinematografelor sau a restaurantelor. De aceea, autoritățile au continuat, săptămâna aceasta, să atragă atenția asupra importanţei respectării stricte a normelor de protecţie sanitară. Miercuri s-a înregistrat un nou record de cazuri noi raportate zilnic: 1.767, din aproape 25 de mii de deteste. La nivel național, media de infectare este de aproximativ 0,8. Cu toate acestea, sunt județe sau orașe unde acest indicator depășește cu mult cifra 1. Per total, în cele șapte luni de când epidemia de Covid-19 a izbucnit și în România, numărul românilor infectați este în jur de 120 de mii. Dintre aceștia, circa 95 de mii s-au vindecat, iar aproximativ 4.600 au decedat. Potrivit calculelor oficiale, la ora actuală, în toată țara, sunt sub 20 de mii de cazuri active.

 

Demisie la vârf în justiția română

Şefa Parchetului anti-mafia din România, Giorgiana Hosu, a demisionat, joi seară, din funcţie, după ce soţul său, Dan Hosu (fost şef al Serviciului de combatere a traficului cu migranţi din cadrul Direcţiei de combatere a crimei organizate a Poliției române) a fost condamnat, în aceeași zi, în primă instanţă, la trei ani de închisoare cu suspendare. El este acuzat de instigare la acces ilegal la un sistem informatic şi la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicului. 

Ministerul Justiţiei a anunțat că demisia dnei Hosu a fost, deja, transmisă către Consiliul Superior al Magistraturii, același care dăduse aviz negativ la numirea ei în funcție, la începutul anului, de către președintele țării Klaus Iohannis. Giorgiana Hosu a precizat  că, prin demisia sa, a dorit să protejeze credibilitatea instituţiei într-un context cu care nu a avut, personal, nicio legătură. Pe de altă parte, tot săptămâna aceasta, șeful Jandarmeriei Române, Bogdan Enescu, a fost pus sub urmărire penală de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de uzurpare a funcţiei.

 

Măsuri sociale cu scântei

Lupta acerbă dintre Guvernul liberal de la București și Parlamentul dominat de opozanții social-democrați continuă! Curtea Constituțională a dat dreptate, săptămâna aceasta, Legislativului și a decis că Guvernul trebuie să dubleze alocaţiile copiilor, în baza unei legi a PSD adoptate în decembrie 2019. Măsura ar fi trebuit să intre în vigoare încă din ianuarie, dar pe motiv că bugetul statului nu o poate susţine, Guvernul a recurs la o ordonanţă de urgenţă de amânare a aplicării ei până în vară, când a anunțat o mărire în cinci etape, până în 2022. În ciuda deciziei CCR, premierul Ludovic Orban a precizat că va face cum a hotărât deja. 

Tot potrivit legii, de la 1 septembrie a.c., în România ar fi trebuit să crească cu 40% și pensiile. În timp ce liberalii la Putere promit că vor folosi toate pârghiile pentru a bloca aplicarea legii, pentru că economia ţării nu ar putea suporta un astfel de efort financiar, social-democraţii susțin că există banii necesari, iar deficitul bugetar nu ar fi afectat. Așa că, Parlamentul, dominat numeric de stânga, a adoptat, în prima parte a săptămânii, o rectificare bugetară fundamental diferită de schiţa trimisă de Executivul liberal care are în vedere o creștere doar cu 14% a pensiilor.

 

Simona Halep, victorioasă la Roma

Simona Halep, numărul doi mondial, a câştigat, în prima zi a acestei săptămâni, turneul de tenis WTA de la Roma, dotat cu premii de aproximativ 1,7 milioane de euro. Adversara ei din finală, cehoaica Karolina Pliskova, campioana en titre, a abandonat din cauza unor probleme medicaledupă numai 32 de minute, la scorul de 6-0, 2-1 pentru româncă. Românca se poate mândri cu 22 de titluri cucerite în carieră, între care la Doha, Shenzhen, Dubai, Indian Wells, Madrid, Montreal, Wimbledon sau Roland Garros. Rezultatele de anul acesta și trecutul sclipitor pe zgură o transformă pe Simona Halep, în viziunea bookmakerilor, în principala pretendentă la coroana pariziană pe care vrea să o cucerească din nou. Mult aşteptatul turneu din Franţa începe pe 27 septembrie, iar Simona Halep este cap de serie numărul 1.



www.rri.ro
Publicat: 2020-09-26 11:32:00
Vizualizari: 822
TiparesteTipareste