Info Business

info business În România, deficitul bugetar a urcat la 5,18% din Produsul Intern Brut după primele opt luni ale acestui an, de la 4,7% din PIB în perioada similară a anului trecut.

În România, deficitul bugetar a urcat la 5,18% din Produsul Intern Brut după primele opt luni ale acestui an, de la 4,7% din PIB în perioada similară a anului trecut. Pe partea de cheltuieli, faţă de creşterea bugetară prin efectul legilor, s-a înregistrat o creştere a cheltuielilor de investiţii cu 5,1 miliarde de lei - puțin peste un miliard de euro - faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. S-au înregistrat totodată plăţi cu caracter excepţional generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 8,62 miliarde de lei, adică în jur de un miliard și opt sute de mii de euro. Conform Ministerului Finanțelor Publice, veniturile bugetului general consolidat au fost, în primele opt luni ale anului 2020, în scădere cu 1,4% faţă de nivelul încasat în perioada corespunzătoare a anului trecut.

 

Potrivit managerilor, activităţile din industrie, construcţii şi servicii vor avea o tendinţă de stabilitate în următoarele trei luni. În același timp, preţurile în construcţii şi comerţul cu amănuntul vor cunoaşte o majorare moderată, arată o anchetă realizată de Institutul Naţional de Statistică pe baza percepției managerilor.

 

Rata şomajului înregistrat în august în București s-a menţinut la 1,29%, la nivelul celei consemnate în luna iulie. Datele au fost publicate de  de Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti. Astfel, la sfârşitul lunii august, în evidenţele Agenţiei erau înregistraţi 15.354 şomeri din care 4.767 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 10.587 erau şomeri neindemnizaţi. Şomerii cu studii liceale au ponderea cea mai mare în numărul total de şomeri înregistraţi, și anume de 34.22%, urmați de cei cu studii superioare, cu 28,09%.

 

Fiecare român aruncă pe an, în medie, 129 de kilograme de mâncare. Ținta Guvernului este ca, până în 2030, să reducă această cantitate la jumătate, a declarat Cornel Hanganu, consilier în cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă a României din cadrul Guvernului României. El a adăugat: “Un fenomen îngrijorător este că avem, pe de o parte, subnutriţie şi risipă alimentară, dar pe de altă parte 15% din populaţia României este obeză, ceea ce înseamnă că educaţia alimentară are carenţe, oamenii nu se preocupă de calitatea şi de cantitatea mâncării.”

 

Programele guvernamentale de înnoire a parcului auto se prelungesc. Sesiunea de înscriere a persoanelor juridice în programele „Rabla” şi „Rabla Plus” a fost prelungită până la data de 30 octombrie 2020 inclusiv, a anunţat Administraţia Fondului pentru Mediu, într-un comunicat. Programul „Rabla”, ediţia 2020, a demarat pe data de 17 martie, cu un buget de 405 milioane de lei, sau aproximativ 84 de milioane de euro, cel mai mare de la implementarea programului. Programul „Rabla Plus” a început pe 25 martie 2020, iar doritorii au posibilitatea să-şi cumpere o maşină 100% electrică sau electrică hibrid plug-in. Pentru prima dată în istoria sa, programul eco permite și achiziţia de motociclete electrice. 


www.rri.ro
Publicat: 2020-10-01 11:00:00
Vizualizari: 1421
TiparesteTipareste