George Botnar din Ucraina

george botnar din ucraina George Botnar din Ucraina, student la Facultatea de Inginerie a Universităţii de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie "George Emil Palade" din Târgu Mureș.

George Botnar vine din Ucraina, din Ismail, un oraș pe brațul Chilia al Dunării, la granița cu România. Are 18 ani și e student în anul II la Facultatea de Inginerie a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie "George Emil Palade" din Târgu Mureș. A ajuns aici grație unei burse pentru românii de pretutindeni despre care a aflat prin Centrul de Informare al României de la Ismail. Limba română o știe din familie.


"Părinții mei, tata e din Republica Moldova, iar mama e dintr-un sat românesc din Ucraina. Însă eu am urmat școala în limba ucraineană și în limba rusă, iar toți prietenii din jur erau sau ruși, sau ucrainieni și nu prea aveam cu cine să vorbesc limba română în afară de cei de acasă. Așa că abilitățile s-au mai pierdut, iar când am hotărât să merg în România am început să învăț din nou un pic limba română, nu de la zero, clar, dar a trebuit să învăț multe."

            

În România, ca student la inginerie la Târgu Mureș, George Botnar s-a implicat în activități de voluntariat alături de numeroase organizații și asociații.


"Voluntariatul e interesant și, chiar dacă nu se plătește, poți învăța foarte multe. De exemplu, alături de University to Business, am avut parte de o nouă experiență în domeniul economiei, pentru că și acest domeniu mă interesează, iar cu ESTIEM (European Students of Industrial Engineering and Management), o organizație pentru ingineri, am aflat lucruri noi despre inginerie, în timp ce alături de Erasmus Student Network îți poți îmbunătăți limba engleză și abilitățile de comunicare în general."


Mereu dornic să acumuleze cunoștințe noi, care îi pot fi de folos în viitor, George Botnar și citește sau se dedică pasiunii sale pentru design tridimensional - a realizat chiar câteva lucrări deja postate pe un site de specialitate.


"ArtStation e un host de lucrări artistice pentru artiști din toată lumea care realizează lucrări și în 2D, și în 3D.Ca designer 3D, am postat și eu câteva lucrări acolo. Îmi place să citesc, mai ales despre economie, sau să mă uit la cursuri de marketing. Acum citesc și îmi place foarte mult "Machinery of Freedom" (n.r. "Mașina libertății" de David D. Friedman), o carte despre libertarianism și despre ideologia libertății  în general. Prețuiesc libertatea foarte mult, la fel și această carte."


În România George Botnar se simte foarte bine, a și călătorit puțin prin țară, înaintea de declanșarea pandemiei de Covid 19, și-ar dori să ajungă în curând și la Timișoara.


"M-am adaptat foarte repede și foarte bine datorită prietenilor noi pe care mi i-am făcut chiar în cămin, prin asociațiile în care sunt voluntar și la facultate. Lumea m-a ajutat în adaptare. Iar Târgu Mureș e un oraș multicultural, la universitate sunt foarte mulți studenți străini, ceea ce a fost încă un plus în adaptarea mea aici. România e o țară foarte frumoasă, prima dată când am văzut munți - deși și în Ucraina avem munți, a fost în România, am văzut Carpații, Cheile Bicazului, Lacul Roșu. Natura din România îmi place foarte mult. Am vizitat Bucureștiul, Sibiul, Brașovul. Mi-a plăcut foarte mult Bucureștiul, chiar m-am îndrăgostit de acest oraș, aș vrea poate să fac ceva acolo în viitor. Mi-a plăcut și cultura foarte mult pentru că de exemplu în Sibiu și în Sighișoara se amestecă cultura română cu cea germană, în Târgu Mureș, cea maghiară cu cea română, iar lucrul acesta se vede și în oameni, și în clădiri, și în mentalități în general. Deci îmi place cum este România."


Pasionat de calculatoare încă din școala generală urmată în Ucraina, atras de libertatea de acțiune pe care ți-o dă antreprenoriatul, George Botnar ne spunea cum se gândește la viitorul lui profesional.


"Cred că o combinație între inginerie, tehnologii în general, și antreprenoriat e ceea ce m-ar interesa, ceva spre ce tind în viitor. La viitor mă gândesc ca la ceva foarte pozitiv. Sper să reușesc să fac un start up de IT, ar fi probabil unul în domeniul automatizări și, cum sunt și designer autodidact, ar avea de-a face și cu arta 3D. E posibil să creez acest start up chiar în România pentru că aici e un teren bun, neprelucrat și sunt foarte multe posibilități."


Deocamdată George Botnar își continuă studiile la Târgu Mureș în sistem hibrid, din cauza epidemiei de SarsCov 2. Un scurt mesaj la final din partea sa înregistrat cu puțin timp înainte de revenirea din Ucraina în România.


"Le-aș spune tuturor prietenilor mei din România și din Ucraina, și chiar din toată lumea - pentru că am mulți prieteni și prin Franța, Italia, vă rog să nu vă întristați, pentru că mai departe totul va fi bine. Să iubim fiecare ce avem lângă noi. Ne vom vedea în curând, ne vom auzi și keep calm and move on!" 


RadioRomaniaInternational · Student străin în România 01.10.2020

www.rri.ro
Publicat: 2020-10-01 12:15:00
Vizualizari: 694
TiparesteTipareste