Iniţiativă pentru sprijinirea IMM-urilor

iniţiativă pentru sprijinirea imm-urilor O nouă strategie pentru întreprinderile mici şi mijlocii este necesară în contextul pandemiei.

În materie de IMM-uri, Bruxelles-ul are între obiective să asigure politici și acțiuni care să contribuie la transformarea Europei într-un spațiu cât mai atractiv pentru crearea de întreprinderi și desfășurarea de activități economice. Datele oficiale arată că microîntreprinderile și IMM-urile reprezintă 99% dintre întreprinderile din UE. Acestea asigură două treimi dintre locurile de muncă din sectorul privat și contribuie cu mai mult de jumătate din valoarea adăugată totală creată de întreprinderile din Uniune. Acum, pandemia de coronavirus, care a dat peste cap întregul mapamond, şi-a pus puternic amprenta inclusiv asupra sectorului IMM. 


Cum este văzut acest lucru la Bruxelles? Ce decizii sunt în lucru? Eurodeputatul Maria Grapini, cu care am discutat despre acest subiect, explică: 

"Acum lucrăm la o nouă strategie, a fost, să zic aşa, copilul meu de suflet, o nouă strategie pentru întreprinderile mici şi mijlocii. A venit această idee pentru că acum, în pandemie, cele mai afectate sunt întreprinderile mici şi mijlocii şi am propus să fie o strategie specială pentru IMM-urile din Transport şi Turism, care au fost cele mai afectate. Evident şi cu un buget - un buget european şi cu o co-finanţare naţională. Dacă lăsăm numai la nivelul statului membru, chiar asta a fost dezbaterea în Comisie - nu toate statele membre au aceeaşi putere să sprijine întreprinderile mici şi mijlocii sau nu toate statele membre au aceeaşi preocupare şi atunci eu am propus să existe (sprijin) la nivel de UE, pentru că până la urmă avem acest obiectiv - ca piaţa internă să nu fie fragmentată, iari reţeaua IMM-urilor să fie solidă şi sustenabilă. Sper să se aprobe acest proiect - o nouă strategie pentru IMM-uri, rezultată din efectele care au fost asupra IMM-urilor din cauza pandemiei. Eu am fost aleasă şi vicepreşedinte al platformei europene pentru industrie, pentru manufactură, şi în această calitate am moderat o conferinţă europeană la care au participat toţi actorii: Comisia Europeană, preşedinţia - acum Germania deţine preşedinţia UE, şi membri în Parlamentul European din toate grupurile politice, dar au fost şi din industrie, din aproape toate ramurile din industrie. Şi, în urma dezbaterilor a rezultat foarte clar că această politică de refacere a industriei în cadrul UE ţine, până la urmă, şi de securitatea UE şi este absolut necesară. Aşadar, am pus în braţe, să zicem, Comisiei Europene şi comisarului pentru piaţa internă concluziile conferinţei, făcută cu toate părţile interesate, pentru că totdeauna am spus că trebuie să discutăm cu cei care lucrează concret acolo şi ştiu cel mai bine, şi eu sper - noul comisar pentru piaţa internă provine din lumea afacerilor - sper să înţeleagă şi să reuşim să facem acest lucru." 


De-a lungul timpului, s-au adoptat diverse programe de acțiune pentru sprijinirea IMM-urilor, precum Inițiativa în favoarea întreprinderilor mici (Small Business Act). Sau Orizont 2020. Obiectivul acestora este acela de a spori competitivitatea IMM-urilor prin cercetare și inovare și de a îmbunătăți accesul acestora la finanțare.

RadioRomaniaInternational · Alo, Bruxelles? 2.10.2020

www.rri.ro
Publicat: 2020-10-02 11:21:00
Vizualizari: 441
TiparesteTipareste