Măsuri economice pentru depășirea crizei

măsuri economice pentru depășirea crizei Efectele pandemiei de coronavirus își pun amprenta asupra economiilor de pretutindeni, inclusiv în România, unde se iau măsuri de contracarare.

Principala preocupare a Guvernului, după sănătatea populaţiei, o reprezintă repornirea economiei şi evitarea unei recesiuni prelungite, aşa cum s-a întâmplat în 2008 – afirmă ministrul român de Finanțe. Într-o postare pe o rețea de socializare, Florin Cîțu explică măsurile economice gândite pentru contracararea efectelor negative generate de pandemie. Preferăm să ne împrumutăm temporar mai mult la bugetul de stat şi să sprijinim mediul de afaceri prin menţinerea lichidităţilor financiare şi susţinerea activităţii, spune ministrul, amintind că toate statele lumii îşi susţin astăzi economiile naţionale, conştientizând că urmează o perioadă de redefinire a business-ului şi de repoziţionare a multinaţionalelor la nivel mondial.

 

Cifrele arată că pachetul de susţinere a economiei României va depăşi 7% din Produsul Intern Brut până la sfârşitul anului. Numai în primele nouă luni din 2020 au fost injectate în economie 34 de miliarde de lei, adică 3,2% din PIB. Cel mai mare ajutor a fost acordat prin măsuri fiscale, echivalentul a aproape 3 miliarde de euro. Bonificaţiile la plata impozitului pe profit s-au cifrat la 250 de milioane de lei, iar rambursările de TVA au fost mai mari faţă de anul trecut. Aproape şapte miliarde de lei au mers spre investiţii - cea mai mare sumă din ultimii zece ani, mai precizează Florin Cîţu.

 

Cheltuielile legate direct de COVID-19 sunt considerabile, amintește ministrul, iar la acestea se adaugă programe de garanţii cifrate la aproape 3 procente din PIB - bani care ajung în economie prin intermediul sistemului financiar bancar şi sunt garantaţi de stat. Este vorba despre un program masiv de stimulare care a oprit declinul economiei în 2020 - România va reuşi să evite recesiunea tehnică în acest an -  și garantează o creştere economică puternică în 2021, mai spune ministrul, potrivit căruia, măsurile vor continua.

 

Acum, între altele, statul ia în calcul eşalonarea pe 12 luni a plăţii taxelor fără garanţii pentru firmele care au obligaţii fiscale neachitate după declararea stării de urgenţă, la 16 martie, ca urmare a situației pandemice. Potrivit unui proiect de ordonanţă elaborat de Ministerul Finanţelor, fiecare firmă ar urma să aibă un calendar de rambursare propriu.

 

Documentul Ministerului de Finanţe prevede ca debitorii să nu fi înregistrat obligaţii fiscale restante dinainte de starea de urgenţă, iar firmele care, în urma unei cereri, beneficiază de eşalonarea la plată a debitelor bugetare restante vor avea obligaţia să achite la zi toate taxele şi impozitele care se vor naşte şi datora după primirea eşalonării. O condiție pentru a primi eşalonarea este ca firma să nu se regăsească în vreuna dintre procedurile de insolvenţă.

 

 


www.rri.ro
Publicat: 2020-10-05 11:25:00
Vizualizari: 587
TiparesteTipareste