Cum va arăta armata României în 2040

cum va arăta armata româniei în 2040 La București, CSAT a aprobat documente pentru Strategia naţională de apărare a ţării.

Documentele pentru aplicarea strategiei naţionale de apărare a României pentru următorii patru ani au fost aprobate, marți, de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, convocat de șeful statului, Klaus Iohannis. Documentele includ Planul de implementare a acesteia, Analiza strategică a Apărării, Carta Albă a Apărării. 


La finalul şedinţei, care s-a desfășurat în sistem videoconferinţă, a fost analizată şi aprobată evaluarea privind riscurile, ameninţările şi vulnerabilităţile la adresa securităţii naţionale în anul viitor. O prioritate a planului de implementare a strategiei naţionale de apărare a ţării vizează asigurarea cadrului legal adaptat, incluzând revizuirea legislaţiei şi continuând cu domenii dinamice şi cu un grad ridicat de volatilitate, unde este nevoie de reglementare modernă, precum managementul crizelor sau securitatea şi apărarea cibernetică. Astfel, va fi asigurată eficientizarea şi modernizarea instituţiilor publice, pentru ca acestea să răspundă mai bine sarcinilor ce le revin şi, de asemenea, să fie mai aproape de nevoile cetăţenilor. 


În același timp, analiza strategică a apărării stabilește o nouă concepţie de organizare, încadrare, dotare şi instruire a Armatei României. Obiectivul îl reprezintă  crearea condiţiilor de îndeplinire a misiunilor constituţionale, cu scopul determinării structurii şi a direcţiilor de dezvoltare a capabilităţilor până în anul 2040. Documentul prevede trei etape: finalizarea Programului de modernizare Armata 2026, implementarea noilor tehnologii şi reorganizarea Armatei României pentru acţiune multi-domeniu 2032, respectiv, finalizarea Programului Armata 2040. 


Potrivit unui comunicat al Administrației prezidențiale, procesele de planificare strategică iniţiate acum vor influenţa securitatea şi apărarea regională în următoarele decenii - consolidarea capabilităţilor militare ale Federaţiei Ruse în regiunea Mării Negre, desfăşurarea procesului de reflecţie strategică la nivelul NATO, aprobarea unei noi strategii şi adaptarea posturii Alianţei, iniţierea procesului de relocare a unor forţe SUA în Europa, toate suprapuse peste efectele generate de pandemia de COVID-19. 


Pentru realizarea noii structuri de forţe, sistemul militar va parcurge un proces etapizat de schimbări profunde, astfel încât Armata 2040 va fi o structură de forţe flexibilă, cu un spectru larg de capabilităţi specifice secolului XXI. În ceea ce privește Carta Albă a Apărării, acesta este un document care permite implementarea obiectivelor de apărare stabilite prin Programul de guvernare, pentru asigurarea securităţii cetăţenilor şi apărarea teritoriului. Carta Albă a Apărării este concepută în baza a cinci elemente esenţiale: capabilităţi de înaltă tehnologie; o resursă umană înalt educată şi foarte bine instruită; o puternică industrie de apărare autohtonă; dezvoltarea unei culturi instituţionale centrată pe cunoaştere şi inovaţie; rezilienţa.


www.rri.ro
Publicat: 2020-10-07 11:35:00
Vizualizari: 928
TiparesteTipareste