Info Business

info business Economia românească ar urma să se contracte cu 5,7% în 2020, conform celei mai recente actualizări a prognozei economice a Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, publicate miercuri de instituţia financiară internaţională.

În 2021 însă, economia României va înregistra o relansare de 4,9%, arată sursa. De asemenea, pentru a răspunde la consecinţele pandemiei de COVID-19, Banca Mondială se aşteaptă ca deficitul fiscal să ajungă la 9,1% din PIB în 2020, de la un nivel planificat de 3,6% din PIB înainte de criză. Instituţia mizează anul viitor pe un deficit de 6,3% din PIB. În ceea ce priveşte riscurile şi provocările cu care se va confrunta România, Banca Mondială susţine că, pe termen scurt, principala provocare este ţinerea sub control a crizei COVID-19 şi limitarea consecinţelor sale economice şi sanitare.

            

Culturile de primăvară vor fi afectate de secetă pe o suprafaţă de aproximativ un milion de hectare după ce culturile semănate în toamnă au fost, de asemenea, afectate pe mai mult de un milion o sută de mii de hectare, a anunţat marţi, ministrul român Agriculturii, Adrian Oros. El a mai  precizat că alte efecte negative în agricultură au apărut fie din cauza faptului că s-au închis unele domenii de activitate care erau conectate la agricultură şi la industria alimentară, fie pentru faptul că s-a modificat profund comportamentul cumpărătorului în contextul pandemiei.

            

România a importat, în primele şase luni din acest an, carne de porc în valoare de 292,2 milioane de euro, în creştere cu 17% faţă de perioada similară din 2019, potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Cantitatea de carne de porc adusă în ţară în primul semestru din acest an - proaspătă, refrigerată sau congelată - a fost cu aproape 5% mai puţină decât cea care a fost importată în primul semestru al anului trecut. Carnea de porc proaspătă, refrigerată sau congelată ocupă de mai bine de 20 de ani prima poziţie pe lista importurilor de produse agroalimentare. Carnea de porc este cea mai consumată din România, înaintea cărnii de pasăre şi de vită, însă din producţia internă se acoperă doar 30% din consum, restul provenind din importuri, în special din schimburile intra-comunitare, scrie Agerpres.

            

Circa 100.000 de angajaţi din sectorul ospitalității vor fi concediaţi până la finele anului, iar industria HoReCa va suferi pierderi de trei miliarde de euro, ca urmare a restricţiilor decise de Guvern în contextul pandemiei de Covid-19, a declarat, miercuri, Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România. El a afirmat că hotărârea de marţi a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă privind reînchiderea restaurantelor şi cafenelelor a fost luată fără ca autorităţile să prezinte vreo dovadă că acest sector a contribuit la răspândirea infecţiei. Pentru a protesta împotriva acestei hotărâri, mai multe sute de angajați din domeniu s-au adunat, miercuri seară, în București, în fața sediului Guvernului din Piaţa Victoriei. 


www.rri.ro
Publicat: 2020-10-08 11:10:00
Vizualizari: 579
TiparesteTipareste