Jurnal românesc - 08.10.2020

jurnal românesc - 08.10.2020 Comisiile parlamentare reunite pentru politică externă şi cele pentru comunităţile de români din afara ţării au acordat avize favorabile celor 8 propuneri pentru posturile de ambasadori ai României în străinătate.

Comisiile parlamentare reunite pentru politică externă şi cele pentru comunităţile de români din afara ţării au acordat avize favorabile celor 8 propuneri pentru posturile de ambasadori ai României în străinătate. Este vorba despre Ştefan-Alexandru Tinca propus ca ambasador în Turcia, Radu-Cătălin Mardare - în Liban, Silvia Davidoiu - în Serbia, Gabriel-Cătălin Şopandă - în Ungaria, Dan Petre - în Argentina şi Paraguay, Radu-Gabriel Safta - în Australia şi Noua Zeelandă, Marius-Gabriel Lazurca - în Mexic şi Nicolae Năstase - în Senegal, Mali, Coasta De Fildeş, Republica Capului Verde, Burkina Faso, Gambia şi Guineea Bissau. Şeful Comsisiei pentru politică externă din Senat, Cristian Dumitrescu, a anunţat că audierile vor continua şi săptămâna viitoare. 

"MAE va mai trimite cereri pentru candidaţii pe care vrea să-i supună audierii în comisiile din Parlament. (...) Există solicitări pentru doi-trei candidaţi ca audierile să aibă loc online, ţinând cont de distanţa foarte mare şi de impedimentele privind deplasarea candidaţilor la Bucureşti", a spus Dumitrescu. 26 de ambasadori au fost rechemaţi de la post de preşedintele Klaus Iohannis în septembrie, între care cei din Marea Britanie, Olanda, Rusia şi Bulgaria. Ministerul de Externe a transmis că mandatele acestora se apropiau de final.


Pasagerii proveniţi din ţările aflate pe lista galbenă de risc epidemiologic care sosesc la aeroportul Henri Coandă din Bucureşti trebuie să se deplaseze pe un culoar galben instituit pentru a limita răspândirea noului coronavirus, a anunţat purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, Valentin Iordache. Acesta spune că pentru restul călătorilor a fost creat un culoar separat, de culoare verde. Totodată, pasagerii primesc la bordul aeronavelor sau în aeroport un chestionar cu datele de contact pe care trebuie să-l completeze. 49 de state au fost incluse de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pe lista zonelor de risc epidemiologic ridicat, între care Israel, Spania, Republica Moldova, Franţa, Olanda, Belgia, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Ungaria, Ucraina şi Austria. Începând din 7 octombrie, oamenii care sosesc din aceste ţări intră în carantină pentru 14 zile. Excepţie fac cei care rămân pe în România mai puţin de 3 zile şi prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul naţional.


Ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, s-a alăturat grupului de diplomaţi care îi îndeamnă pe românii stabiliţi în străinătate să se înscrie pentru a putea vota prin corespondenţă la alegerile parlamentare, prevăzute să aibă loc la începutul lunii decembrie. Acesta a explicat că, din cauza evoluţiei pandemiei de COVID-19, votul clasic la secţii de votare instalate peste hotare va fi foarte dificil. 

"Probabil că alegerile din 6 decembrie, dacă rămân atunci, vor fi îngreunate şi există şi posibilitatea ca ele să nu mai poate avea loc fizic. Este motivul pentru care vreau să fac apel la compatrioţii din diaspora, nu numai din diaspora germană, votaţi prin corespondenţă! (...) Este cel mai sigur mod de a vota astăzi în condiţiile date", a declarat Hurezeanu. 

Circa 19.000 de cetăţenii români cu drept de vot care locuiesc în afara României s-au înscris pe portalul votstrainatate.ro pentru a-şi putea alege reprezentanţii în Parlament prin corespondenţă. Scrutinul legislativ este programat să aibă loc în afara graniţelor pe parcursul a două zile, pe 5 şi 6 decembrie, iar termenul limită de înscriere pentru votul prin corespondenţă este de 22 octombrie.


Documentarul "Gesturi de rezistență", realizat de Olga Ștefan, va putea fi vizionat online, gratuit pe platforma Vimeo, în perioada 10 - 12 octombrie, cu prilejul Zilei Naționale de Comemorare a Holocaustului din România. Coproducția România-Slovacia-Cehia va fi prezentată şi pe pagina de Facebook a Institutului Cultural Român de la Tel Aviv, pe 12 octombrie de la ora 18.00, în cadrul unui dialog în limba engleză la care vor participa realizatoarea Olga Ștefan, criticul israelian de film Dan Romașcanu şi şeful ICR Tel Aviv, Martin Salamon. "Gesturi de rezistență" aduce împreună mărturiile ultimilor supraviețuitori ai Holocaustului din România, Cehia și Slovacia despre rezistența antifascistă. Filmul cuprinde imagini de arhivă cu mișcări de protest, acte individuale de solidaritate de astăzi, mărturii și opere de artă cu tematică antifascistă. În România, Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului a fost instituită la 9 octombrie, dată ce marchează începutului deportărilor evreilor în Transnistria, în anul 1941.                                                       


www.rri.ro
Publicat: 2020-10-08 12:05:00
Vizualizari: 337
TiparesteTipareste