Jurnal românesc - 09.10.2020

jurnal românesc - 09.10.2020 Autorităţile din Germania au inclus întreg teritoriul României pe lista "zonelor de risc" epidemiologic, transmite Ministerul de Externe de la Bucureşti.

În consecinţă, toate persoanele care sosesc pe teritoriul german sunt obligate să intre în carantină pentru 14 zile. MAE precizează că această măsură a fost decisă la nivel federal şi urmează ca implementarea efectivă să fie realizată la nivel local, în baza unor decizii adoptate în fiecare land. O listă actualizată a zonelor de risc se găseşte pe site-ul Institutului "Robert Koch", www.rki.de, iar Bucureştiul le recomandă românilor să o consulte înainte de a se deplasa în Germania. Condiţiile de călătorie valabile în fiecare land, respectiv regulile generale de conduită, restricţiile şi măsurile de relaxare se găsesc pe pagina cancelariei federale www.bundesregierung.de. Cetăţenii românii pot solicita asistenţă consulară la Ambasada ţării noastre la Berlin şi la Consulatele Generale de la Bonn, Munchen şi Stuttgart. Datele de contact ale acestora se găsesc pe paginile berlin.mae.ro, bonn.mae.ro, munchen.mae.ro şi stuttgart.mae.ro.Ministerul Afacerilor Externe şi Autoritatea Electorală Permanentă transmit că au realizat două videoclipuri şi un spot audio de informare privind procedura şi termenul-limită de înregistrare pe portalul votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare din decembrie. AEP precizează că materialele informative au fost aprobate deja de Consiliul Naţional al Audiovizualului şi a emis o recomandare către radiodifuzori să le difuzeze în afara spaţiului publicitar. Videoclipurile se găsesc pe paginile oficiale de Facebook şi YouTube ale Autorităţii. Până în prezent, aproximativ 19.500 de români cu drept de vot din afara ţări s-au înscris pentru a putea vota prin corespondenţă. Termenul limită până la care o mai pot face este 22 octombrie. Alegerile pentru Parlamentul României sunt programate să se desfăşoare în străinătate pe parcursul a două zile, pe 5 şi 6 decembrie, între orele 7.00 şi 21.00. Recomandarea oficială a Bucureştiului pentru conaţionalii din diaspora este să aleagă votul prin corespondenţă, în condiţiile în care există incertitudini în legătură cu posibilitatea organizării de secţii de votare în străinătate.


Călătorii din Uniunea Europeană nu vor mai putea intra pe teritoriul Marii Britanii în baza actului de identitate începând din octombrie 2021, a transmis Guvernul Regatului Unit. Londra a precizat că accesul se va face doar cu paşaportul. Măsura îi va afecta şi pe cei din statele europene care nu sunt membre ale UE, precum Elveţia, Islanda, Norvegia şi Liechtenstein. Ministrul britanic de interne Priti Patel a declarat că retragerea graduală a folosirii cărţilor de identitate la frontieră este o etapă importantă în a securiza frontierele, în condiţiile în care, spune el, aceste documente sunt unele dintre cele mai puţin sigure. 

"Atunci când se va încheia perioada de tranziţie, vom avea controlul frontierelor noastre şi vom introduce noul nostru sistem de imigraţie pe bază de puncte, mai ferm şi mai corect. Abordarea noastră va trata în mod egal oameni din orice parte a lumii", a precizat Patel. 

Marea Britanie a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie, iar până la finele lui 2020 se află într-o perioadă de tranziţie. Londra a iniţiat, totodată, procedura EU Settlement Scheme prin care cetățenii europeni care doresc să continue să locuiască în Regat după 31 decembrie 2020 se înregistrează pentru a obţine statut de rezident. Peste 600.000 de români au transmis astfel de solicitări, până la 30 iunie, potrivit informaţiilor furnizate de Ministerul de Interne britanic.Pelicula "Heidi", în regia lui Cătălin Mitulescu, va deschide a 6-a ediție a Festivalului "Zilele Filmului Românesc" în Republica Moldova, care anul acesta va avea loc online în perioada 22-25 octombrie. Manifestarea oferă proiecții gratuite ale celor mai noi și mai importante producții româneşti incluse în selecția marilor festivaluri, dar şi titluri clasice. 11 filme pot fi vizionate pe site-ul evenimentului www.zfrmd.ro. "Heidi" este prezentat în secţiunea "Focus", în care sunt cuprinse alte două filme în regia lui Cătălin Mitulescu, "Loverboy" şi "Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii". 

În secțiunea "Filme noi", apar documentarul "Colectiv", de Alexander Nanau, "Călătoria fantastică a Maronei", de Anca Damian, "Cărturan", de Liviu Săndulescu, "5 minute", de Dan Chișu şi "Cardinalul", de Nicolae Mărgineanu. Secțiunea "Retro" îl omagiază pe regizorul Mircea Săucan, prin prezentarea celor mai importante două filme ale sale: "Meandre" și "100 de lei". Nu în ultimul rînd, manifestarea propune şi un clasic și pentru copii - "Dumbrava minunată", de Gheorghe Naghi, după nuvela cu același titlu a lui Mihail Sadoveanu. Majoritatea filmelor vor fi însoțite de discuții înregistrate cu regizori și actori. "Zilele Filmului Românesc" este organizat de ICR Chișinău în colaborare cu Asociația Cineaștilor Independenți din Republica Moldova și casa de producţie Rova Film din România.www.rri.ro
Publicat: 2020-10-09 12:05:00
Vizualizari: 180
TiparesteTipareste