Jurnal românesc - 12.10.2020

jurnal românesc - 12.10.2020 Opt partide politice şi doi candidaţi independenţi s-au înscris la Biroul electoral nr. 43 pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării pentru a particpa la alegerile parlamentare din decembrie.

Opt partide politice şi doi candidaţi independenţi s-au înscris la Biroul electoral nr. 43 pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării pentru a particpa la alegerile parlamentare din decembrie. Liste de candidaţi au depus PNL, Alianţa USR PLUS, PSD, Pro România, PMP, UDMR, Partidul Ecologist Român şi Alianţa pentru Unirea Românilor. Totodată, au fost admise şi candidaturile independente ale lui Ştefan Voloşeniuc, care s-a înscris pentru loc în Senat, şi Radu Darius Constantin, care râvneşte un fotoliu de deputat. Eventualele contestaţii vor fi soluţionate de Tribunalul Bucureşti, iar sentinţele forului pot fi atacate la Curtea de Apel din Capitală. Potrivit calendarului, cel mai târziu la data de 18 octombrie va fi constatată rămânerea definitivă a acestor candidaturi. Alegerile parlamentare sunt programate să se desfăşoare în străinătate pe durata a două zile, pe 5 şi 6 decembrie între orele 7.00 şi 21.00, cu posibilitatea de prelungire.


Oamenii care au lucrat cu forme legale în România, Italia sau alte ţări membre ale UE, pot beneficia de câte o pensie din partea fiecărui stat, a declarat atașatul pe probleme de muncă din cadrul Ambasadei României la Roma, Mirela Videa. Aceasta a precizat că o persoană care a muncit atât în Italia, cât și în România, nu trebuie să aștepte să îndeplinească simultan condițiile de pensionare din cele două state. "În cazul persoanelor care au lucrat în ambele țări se face o totalizare a stagiilor de cotizare din România și Italia, totalizare care ajută la îndeplinirea stagiului complet de cotizare, dar drepturile de pensie se calculează proporțional cu perioadele de asigurare realizate în fiecare stat. Cetățeanul va primi practic în cadrul pensiei comunitare două pensii: una din România și una din Italia", a explicat Mirela Videa. Ea a indicat că viitorii beneficiari aflaţi în Italia trebuie să depună o singură cerere în vederea întocmirii pensiei comunitare la Casa de Pensii din zona de domiciliu, nefiind necesară deplasarea în România în acest scop. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei sesiuni de informare, organizată online de Ambasada ţării noastre în Italia, la care au participat reprezentanți ai mediul asociativ şi funcționari publici din domeniul protecției sociale.


Situaţia etnicilor români din Ucraina a fost una dintre temele întrevederii pe care secretarul de stat în Ministerul de Externe Dan Neculăescu a avut-o, săptămâna trecută, cu adjunctul ministrului ucrainean al afacerilor externe, Vasyl Bodnar. Oficialul român a reiterat solicitarea ca drepturile etnicilor români să fie respectate în conformitate cu obligaţiile internaţionale asumate de Ucraina şi a exprimat disponibilitatea României de a sprijini obţinerea unor soluţii durabile. În acest sens, Neculăescu a indicat propunerile transmise de ministrul român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, la consultările cu omologul ucrainean Dmytro Kuleba, care au avut loc pe 8 septembrie la Bucureşti. La acea dată, şeful diplomaţiei române a propus, printre altele, negocierea unui Acord cuprinzător privind protecţia drepturilor minorităţilor naţionale, cu accent pe drepturile lingvistice ale tuturor vorbitorilor de limbă română din Ucraina. Dan Neculăescu şi Vasyl Bodnar au decis să continue discuţiile în cadrul Comisiei interguvernamentale mixte româno-ucrainene privind protecţia drepturilor minorităţilor naţionale şi au discutat şi despre proiectele derulate în sprijinul comunităţii româneşti din statul vecin.


Ambasada României în Canada anunţă că, începând din 12 octombrie, consulul la Ottawa va fi detașat o săptămână din două la Consulatul General al României la Toronto. Reprezentanţa diplomatică precizează că în săptămâna 12-16 octombrie, diplomatul se va afla la Toronto, iar în săptămâna 19-23 octombrie, la Ottawa şi că acest ritm va fi menţinut în perioada următoare. Ambasada transmite că, pe perioada prezenţei consulului la Toronto, la sediul din capitala Canadei nu se efectuează servicii consulare, dar că acest fapt nu afectează programările online, care continuă să funcționeze în condiții normale. Se estimează că peste 250.000 de români trăiesc în Canada, cei mai mulţi concetraţi în Toronto, Montreal şi Vancouver.


Traducătoarea Arina Stoenescu este laureata premiului Academiei Suedeze de Carte pentru Copii în anul 2020. Juriul a transmis că românca a fost recompensată pentru "munca neobosită dincolo de granițele lingvistice și culturale" şi pentru implicarea sa în proiectul "Harap Alb" în care este inclusă Biblioteca romilor pentru copii din Bucureşti, cu o colecţie unică de carte în limba romani. Arina Stoenescu este stabilită în Suedia din 1987. Activează ca designer independent, editor, traducător şi cadru universitar. Este fondatoarea micro-editurii Pionier Press înfiinţată în 1991 şi profilată pe carte bilingvă pentru copii şi tineret. Premiul Academiei Suedeze de Carte pentru Copii este acordat anual începând din 1990.


www.rri.ro
Publicat: 2020-10-12 10:42:00
Vizualizari: 734
TiparesteTipareste