Judeţul Buzău

judeţul buzău La vreme de toamnă, vă invităm în judeţul Buzău, situat în exteriorul curburii Carpaţilor, în partea estică a României.

La vreme de toamnă, vă invităm în judeţul Buzău, situat în exteriorul curburii Carpaţilor, în partea estică a României. Buzăul se află la intersecţia provinciilor istorice Muntenia, Moldova şi Transilvania. Pornim periplul nostru din municipiul reşedinţă de judeţ: oraşul Buzău. Aici ne oprim la Muzeul Judeţean Buzău, lăcaş cultural care şi-a desfăşurat activitatea şi pe timp de pandemie, graţie echipei entuziaste de aici.

 

Daniel Costache, manager al Muzeului judeţean Buzău: ”La Muzeul judeţean Buzău, au fost deschise şi vernisate, doar pe canalele media şi social media, o expoziţie despre cum se stătea acasă acum 100 de ani. Pentru că ne aducem aminte, că în perioada când se ieşea din casă doar cu adeverinţă, a existat rumoare la nivelul societăţii româneşti în ansamblu şi la nivelul societăţii buzoiene, motiv pentru care ne-am propus, cu eforturi deosebite, pentru că lucram câte trei oameni în sală şi la o expoziţie este nevoie de mulţi oameni, să manevreze obiectele şi să le etaleze corespunzător, având în vedere toate normele de securitate şi protejare şi conservarea patrimoniului naţional mobil, am deschis această expoziţie, tocmai pentru a arăta oamenilor faptul că societatea a mai trecut printr-un astfel de moment, faptul că societatea s-a adaptat unui astfel de moment şi lucrurile, cu respectarea tuturor condiţiilor au mers din bine în mai bine în continuare!”

 

Impresionantă este şi colecţia de telefoane, unele dintre exponate provenind de la începuturile introducerii acestui mijloc de comunicaţie. De asemenea, aici întâlnim o valoroasă secţie de arheologie, îmbogăţită prin săpăturile de la Pietroasele, Monteoru, Cârlomăneşti şi din multe alte locuri ale Buzăului. Tot Muzeul judeţean Buzău a deschis, după 10 ani, Colecţia de etnografie şi artă populară.

 

Ne putem continua descoperirea judeţului urcând pe cursul răului Buzău. Aici,  18 comune sunt reunite sub denumirea de Geoparcul Ţinutul Buzăului. Aici se află obiective turistice de valoare mondială: Vulcanii Noroioşi, Muzeul Chihlimbarului de la Colţi sau Focurile Vii.

 

Vulcanii noroioşi reprezintă un fenomen rar. Sunt formațiuni create de gazele naturale provenind de la 3.000 de metri adâncime, care trec printr-un sol argilos, în combinație cu apa din pânza freatică. Gazele împing spre suprafață apa amestecată cu argilă. Nămolul format de acestea iese la suprafață și, în acele locuri, se usucă în contact cu aerul, formând niște structuri conice asemănătoare unor vulcani. Nămolul ieșit la suprafață este rece, deoarece vine din stratele de argilă.

 

La Colți a fost singura exploatare de chihlimbar din România. Deși exploatarea a fost închisă în 1948, totuși chihlimbarul local găsit episodic, rămâne o sursă de venit pentru oamenii locului. O expoziție permanentă  -  singura de acest fel din România - având ca subiect chihlimbarul a fost deschisă în 1973. Astfel, nu trebuie să rataţi o vizită la Muzeul Chihlimbarului, din localitatea  Colţi, renovat şi redeschis recent, unde veţi vedea cele mai frumoase exemplare de pietre de chihlimbar, în număr de circa 300, de la nuanţe de galben translucid la negru opac. Mai mult decât atât, muzeul are al doilea chihlimbar ca mărime din lume, care cântăreşte puţin sub 2 kg, cel mai mare, de 3,45 kg, fiind expus la Muzeul Judeţean Buzău.

 

Focurile Vii sunt fenomene naturale datorate emanației de gaze naturale care ies la suprafață prin fisurile scoarței terestre formând flăcări ce ard, aprinse fiind de razele solare.

 

Foarte aproape de localitatea Colţi, veţi  găsi şi o staţiune balneară de tradiţie: Sărata Monteoru, atestată în 1895, pe când era comparată  cu Karlovy Vary sau cu Baden Baden.


www.rri.ro
Publicat: 2020-10-17 15:45:00
Vizualizari: 711
TiparesteTipareste