Dezvoltarea zonelor defavorizate din UE

dezvoltarea zonelor defavorizate din ue Populația din zonele defavorizate ale UE, majoritatea aflate în sudul și estul Europei, suferă din cauza sărăciei, a lipsei locurilor e muncă, și de aceea mulți cetățeni preferă să plece spre alte orașe sau în străinătate.

Diferențele de dezvoltare nu există numai între statele Uniunii, ci și între zonele fiecărui stat membru. Din nefericire, populația din zonele defavorizate are și cel mai mult de suferit din cauza efectelor economice produse de pandemia de coronavirus.  Eurodeputatul Dragoș Pîslaru indică posibilitățile de ajutor pentru localitățile aflate în aceste zone.


"Pentru că discutăm de planul de redresare la nivelul Uniunii Europene, din Mecanismul pentru redresare și reziliență vor fi alocați niște bani serioși care vor putea fi folosiți exact pentru rezolvarea efectelor pe care le-a produs pandemia și știm foarte bine că zonele și orașele cel mai puțin dezvoltate au fost lovite cel mai puternic. În același timp, mai există în pachetul pentru redresare Fondul pentru o tranziție justă care se referă la zonele care sunt vulnerabile și dependente din perspectiva tranziției pe care o avem în pactul ecologic."


Producerea de noi tehnologii poate fi una dintre soluțiile pentru a dezvolta județele mai sărace din Moldova sau Oltenia, însă este nevoie și de o infrastructură rutieră pentru a atrage noi investiții în aceste zone, spune Dragoș Pîslaru:  

"În România, să zicem că discutăm de sud-vestul țării sau nord-estul țării, zone care sunt afectate puternic de sărăcie, de depopulare sau calitate proastă a serviciilor publice. Banii din politica de coeziune vin, pe deoparte să construiască acea infrastructură de care este nevoie pentru a putea atrage investiții și pentru a îmbunătăți activitatea economică, iar aici discutăm de autostrada București-Iași și drumul expres spre Craiova.  Acestea sunt  niște ancore care se pot dezvolta pe bani europeni și care pot duce mai departe la activitate economică crescută. Pe de altă parte, din fondul social european există măsuri care merg în zona educației, sănătății, către accesul la serviciile sociale, toate putând fi finanțate prin politica de coeziune. Pentru zone cum ar fi Vaslui sau Mehedinți, putem să avem investii care vin din acest mecanism de redresare și reziliență care să ducă la dezvoltarea unor industrii ale viitorului, precum producerea de echipamente pentru industria energetică verde și alte materiale noi, și mutarea unor capacități de producție care, până acum au fost departe de noi, în China sau în alte părți ale lumii." RadioRomaniaInternational · Alo, Bruxelles? 19.10.2020

www.rri.ro
Publicat: 2020-10-19 10:56:00
Vizualizari: 198
TiparesteTipareste