Gogoșele cu carne și aluat

gogoșele cu carne și aluat Întâlnite frecvent în România, chiftelele sunt preparate din carne tocată de porc, cu formă rotundă, aplatizată sau alungită, prăjite în grăsime, adică în ulei sau în untură.

Întâlnite frecvent în România, chiftelele sunt preparate din carne tocată de porc, cu formă rotundă, aplatizată sau alungită, prăjite în grăsime, adică în ulei sau în untură. Carnea este amestecată cu ceapă, usturoi, mărar și pătrunjel. Chifetele pot fi servite fie cu muștar ca gustare, fie ca fel principal cu cartofi prăjiți sau cu piure de cartofi. În comunitatea turco-tătară din Dobrogea  carnea de porc este înlocuită cu carne de vită și de oaie, iar în partea de nord a Dobrogei, în Delta Dunării, chiftele sunt preparate îndeosebi din carne de pește.


Există diferenţe între regiunile României și în ceea ce privește ingredientele folosite la aromatizarea chiftelelor. De exemplu, în Transilvania este folosit tarhonul, iar usturoiul este înlocuit de ceapă. De asemenea, în compoziţie sunt adăugaţi cartofi raşi. Aceste chiftele pot fi pregătite în cuptor, într-o tavă în care turnăm smântână şi în care presărăm spre final tarhon mărunţit.


În Moldova întâlnim un preparat specific, diferit ca formă față de chiftelele care sunt rotunde sau ușor aplatizate, și anume pârjoalele. Acestea au formă alungită, sunt aplatizate și învelite în aluat. Au un aspect asemănător șnițelelor în aluat. Avem nevoie de un kg de carne tocată, fie de porc, fie de vită, fie amestec, de 2...3 felii de pâine, de două cepe de mărime potrivită, de 4 ouă, de mărar, sare, piper. Carnea tocată trebuie amestecată cu feliile de pâine, anterior înmuiate în apă şi apoi stoarse. 

Se adaugă ceapa tocată, mărarul, de asemenea, tocat, puţin piper măcinat şi sare după gust, după care se amestecă. În compoziţie sunt adăugate două ouă care au rolul de a "lega" acest amestec. Amestecul se porţionează apoi în aşa-numitele pârjoale, care au mărimea unui şniţel. Aceste pârjoale se dau prin făină, prin ouă bătute ca pentru omletă şi apoi prin pesmet, după care se prăjesc pe ambele părţi. Pârjoalele pot fi servite împreună cu o garnitură precum iahnie de fasole sau piure de cartofi.


www.rri.ro
Publicat: 2020-10-23 15:55:00
Vizualizari: 268
TiparesteTipareste