Opt luni de COVID-19 în România

opt luni de covid-19 în românia Au trecut opt luni de la declararea primului caz de infectare cu Sars-Cov-2 în România. Cum a evoluat, de atunci, epidemia?

Pe 26 februarie, în România era semnalat primul caz de contaminare cu noul coronavirus. Povestea unui tânăr care s-a infectat de la un italian confirmat de autoritățile țării lui cu Covid-19 a făcut, atunci, înconjurul țării prin intermediul unei prese, deja, panicarde. Ce a urmat, de atunci, până în prezent? Pentru oamenii de rând, au fost două luni de stare de urgență instituită pe 16 martie, jalonată - foarte succint - de măsuri ce au limitat sever mobilitatea populaţiei, asezonate de amenzi uriașe, dovedite ulterior neconstituționale, pentru cei care nu le respectau; jalonată și de restricţii ale transportului terestru şi aerian; de grădinițe, şcoli și universități închise; de îngrădirea unor libertăți fundamentale, precum cea religioasă, creștinii fiind obligați, de pildă, să serbeze Paștele închiși în case; nu în ultimul rând, de carantinarea sau izolarea românilor sosiți din străinătate. 


Au fost, totodată, închise magazine, teatre și cinematografe ... domeniul HoReCa a pus lacăt ... unii români, nu tocmai puțini, au intrat în șomaj; alții au fost nevoiți să se reprofileze pe telemuncă ... În tot acest răstimp, la finalul celor două luni de stare de urgență, potrivit cifrelor oficiale, pe teritoriul României se înregistrau peste 16.000 de persoane infectate cu Sars-Cov-2 și peste 1.000 de decese. Apoi, din 15 mai, autoritățile de la București au decis să opteze pentru starea de alertă, pe care au tot prelungit-o până la ora actuală. Încă de acum o lună, ritmul de creștere a infectărilor s-a accelerat. Dacă în perioada 21-27 septembrie s-au cumulat în jur de 10 mii de cazuri, în prezent cifra este aproape triplă. Săptămâna trecută, în două zile numărul de infectări noi a fost aproape de pragul de 5.000, iar în alta a fost depăşit. Recorduri negative s-au înregistrat și în privinţa deceselor, aproape 100 într-o zi, cât și a numărului de internați la ATI, punând, astfel, presiune pe sistemul medical - unul din cele mai puțin performante din Europa. 


Per total, din 26 februarie pâna acum, în România sunt contabilizate aproximativ 210 mii de cazuri de infectare cu Sars-Cov-2 și aproape 6.500 de decese. Bucureștiul, asemenea - pe zi ce trece - tot mai multor orașe din România, este în scenariul roşu, după ce coeficientul infectărilor cu noul coronavirus a depăşit pragul de 3 cazuri la mia de locuitori. De aceea, de marțea trecută, timp de două săptămâni, masca de protecţie este obligatorie în toate spaţiile publice închise, dar și deschise. De bine ce fuseseră reluate, activităţile din interiorul restaurantelor, cafenelelor, cinematografelor sau sălilor de spectacole au fost sistate din nou. Nu în ultimul rând, grădiniţele, şcolile şi liceele - deschise fizic pe 15 septembrie - au trecut la învățământul exclusiv online.


www.rri.ro
Publicat: 2020-10-26 12:15:00
Vizualizari: 530
TiparesteTipareste