Burgerul vegan și șnițelul vegetarian își păstrează numele

burgerul vegan și șnițelul vegetarian își păstrează numele Preparatele vegane și vegetariene pot folosi în continuare denumirile specifice produselor din carne, a decis Parlamentul European.

Pot fi numite produsele fără carne burger, friptură sau cârnat? Această întrebare a polemizat Europa care a așteptat votul decisiv Parlamentului European. Vineri, forul legislativ european a decis, cu o largă majoritate, să nu aprobe textul care interzicea folosirea denumirilor precum „steak” (friptură), „burger”, „cârnaţi”, „filé” sau „escalop” pentru produsele alimentare pe bază de legume sau de cereale care nu conţin carne de origine animală, dar care imită textura acesteia.

 

Decizie diferită în privința produselor cu denumiri de lactate

 

În schimb, eurodeputații au adoptat amendamentul care interzice denumirile de „iaurt”, „brânză” sau „cremă” în cazul produselor alimentare fără lapte de origine animală, precum şi comparaţiile cu compuşi lactaţi în cazul acestor produse.

 

Astfel, se interzic expresii ca „savoare cremoasă” sau „substitut de unt”, dar au fost admise excepţii asupra unor produse care sunt deja cunoscute de mult timp consumatorului sub astfel de denumiri - „lapte de migdale'', „lapte de cocos” sau „unt de cacao”.

 

Amendamentul votat în Parlamentul European vine după ce Curtea de Justiţie a UE a interzis, în urmă cu trei ani, folosirea de termeni precum  „lapte”, „unt”, „brânză” sau „iaurt” pentru produsele non-lactate (lapte de soia, brânză vegană, unt vegetal ș.a.).

 

Confuzia consumatorului, argumentul adus de reprezentanții industriei cărnii

 

Reprezentanții crescătorilor de animale și au militat pentru interzicerea acestor denumiri, deoarece acestea ar putea induce în eroare consumatorii.

Federaţia sindicatelor agricole europene Copa-Cogeca a pledat pentru interzicerea denumirilor respective deoarece există și riscul de confuzie privind valoarea lor nutriţională.

De cealaltă parte, grupul Verzilor din PE şi activiştii de mediu, au cerut Parlamentului respingerea ambelor texte.

 

Camille Perrin, responsabil cu politica alimentară în cadrul Biroului european al uniunii consumatorilor, a explicat de ce europenii nu vor avea de suferit:

„Consumatorii nu sunt în niciun fel induși în eroare de o friptură de soia sau de cârnații pe bază de năut, atâta timp cât produsul este etichetat în mod clar ca vegetarian sau vegan. Termeni precum „burger” sau „friptură” aplicați articolelor pe bază de plante ajută mult consumatorii să știe cum să integreze aceste produse în mesele lor.

 

Forma finală, după discuțiile din Consiliul UE

 

Prevederile votate în forul legislativ european urmează să fie negociate cu statele membre în cadrul Consiliului UE, iar în urma acestor discuții se va stabili forma lor finală.

 

Piaţa produselor alimentare pe bază de proteine vegetale este în creştere, favorizată de preocuparea de a mânca sănătos ori de a reduce poluarea provocată de crescătoriile de animale.

 

Regulile privind denumirile pentru produsele alimentare fac parte dintr-un pachet mai amplu privind politica agricolă europeană, aflată în fața unei reforme ce are ca prioritatea protejarea mediului înconjurător.


www.rri.ro
Publicat: 2020-10-27 13:33:00
Vizualizari: 711
TiparesteTipareste