Distincție europeană pentru Rezervaţia Biosferei Delta Dunării

distincție europeană pentru rezervaţia biosferei delta dunării Consiliul Europei a reînnoit Diploma Europeană a Ariilor Protejate pentru Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării din Tulcea.

Consiliul Europei a reînnoit Diploma Europeană a Ariilor Protejate pentru Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării din Tulcea. Este pentru a treia oară când se întâmplă acest lucru, fiind vorba despre una dintre cele mai prestigioase distincţii din Europa, atât datorită criteriilor ştiinţifice care trebuie respectate, cât şi a mecanismului de monitorizare continuă a respectării acestora. Diploma a fost acordată începând cu anul 2000 deoarece, prin zonele sale umede care adăpostesc o floră şi o faună extrem de diversă, are o valoare biologică, peisagistică şi culturală deosebită pentru Europa, după cum spune și guvernatorul Rezervației, Ion Munteanu : 

"În primul rând pentru ceea ce există că patrimoniu natural în zona respectivă. Mă refer aici la floră și faună, la habitate, la ecosisteme. Și, după aceea, dacă acestea sunt conservate într-un mod optim și dacă întrunesc toate criteriile impuse de Uniunea Europeană. Și vreau să vă spun că noi am întrunit absolut tot pentru că pe lângă faptul că avem foarte multe proiecte de conservare, am avut și foarte multe proiecte de renaturări ale unor zone care de-a lungul timpului au suferit intervenții umane. Aici mă refer la în jur de 16 mii de hectare de zone care au fost înainte amenajări piscicole sau agricole și care au fost redate naturii de-a lungul timpului și care au impresionat experții europeni comparând ceea ce a fost înainte și ceea ce s-a obținut după renaturări. Noi avem colegi foarte bine pregătiți care au făcut pregătire atât în țară cât și în străînătate. Avem, de asemenea, un corp pe rangeri care cunosc foarte bine tot ce se întâmplă în teritoriu și care cunosc foarte bine situația din fiecare zonă în parte."


Cu ocazia reînnoirii distincţiei, Consiliul Europei a formulat și o serie de recomandări, printre care: includerea în Planul de Management al Rezervaţiei, aflat în revizuire, a dispoziţiilor specifice dedicate schimbărilor climatice şi a modului de abordare a acestora în legătură cu conservarea pe termen lung a speciilor endemice; necesitatea asigurării unui buget de bază pentru administrarea Rezervației şi creşterea numărului de angajaţi până la limita maximă prevăzută pentru a permite desfăşurarea eficientă a activităţii. Procesul care precede acordarea şi reînnoirea diplomei presupune analiza documentaţiilor tehnice şi vizite efectuate de experţi independenţi în zonele protejate. Rolul diplomei este, pe de o parte, de a răsplăti statele membre pentru eforturile de protejare a anumitor zone şi, pe de altă parte, prin faptul că este acordată pentru o perioadă limitată, care poate fi prelungită, de a încuraja statele membre să continue demersurile de protejare. 


L-am mai întrebat pe guvernatorul Deltei Dunării care sunt principalele probleme cu care se confruntă Rezervația: 

"Noi anul acesta am avut un an totalmente atipic din cauza pandemiei, atipic din cauza faptului că lumea nu s-a mai îndreptat spre alte țări să-și petreacă timpul liber și foarte multă lume s-a dedicat vizitării Deltei. În această situație, numărul de turiști a crescut după părerea noastră foarte mult. Numărul de oameni care veneau în zonele de plajă aproape s-a triplat. E vorba de plajele din județul Constanța, Vadu și Corbu. 

Și cele din Delta Dunării, dar aici este mai greu de ajuns și atunci lumea și-a dedicat energia să meargă spre zonele ușor accesibile cu mașina. Foarte multe bărci care au făcut un turism intens în Delta Dunării cu viteze uneori mai mari decât cele permise. Noi am luat măsuri. În permanență am avut controale, am avut acțiuni care au fost dedicate protejării zonelor în care s-a desfășurat un turism intens, de fapt mai mult de prevenție și de a sfătui oamenii cum este normal să facă turism într-o arie protejată. Mai este o problemă și supra-pescuitul care se întâmplă în mulți ani în Delta Dunării și așa zisul braconaj, dar de fapt este un pescuit mai intens și o neraportare a cantităților de pește prins, care urmărește o piață paralelă, aș putea să zic o piață neagră."


Delta Dunării are un triplu statut internaţional: Rezervaţie a Biosferei MAB UNESCO în cadrul Programului UNESCO "Omul și Biosfera". Zonă umedă de importanţă internaţională, în special pentru păsările acvatice, în cadrul Convenției Ramsar. și Sit al Patrimoniului Mondial Natural şi Cultural UNESCO. Este parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România și cuprinde la nivelul Deltei Dunării 3 arii potejate. Există și 20 de arii strict protejate cu statut de rezervații științifice. Acestea găzduiesc 4000 de perechi de pelican comun, cea mai mare colonie din Europa, 320 de perechi clocitoare de Pelecanus crispus, o specie periclitată, 70 de colonii de alte păsări (36 mixte și 34 monospecifice) și 22 de colonii de cormoran mare. În perioada de migraţie, Delta Dunării adăpostește mai mult de 20.000 de exemplare de păsări de baltă. Zona se remarcă prin frumuseţea şi bogaţia peisajelor, cu o varietate de biotopuri şi resurse care o fac unică nu numai în Europa, ci şi în cadrul ecosistemelor deltaice ale lumii.www.rri.ro
Publicat: 2020-10-30 11:01:00
Vizualizari: 330
TiparesteTipareste