Jurnal românesc - 28.10.2020

jurnal românesc - 28.10.2020 "România e un pic mai săracă fără voi", le-a transmis prim-ministrul Ludovic Orban românilor din Franţa cu care s-a întâlnit la finalul vizitei sale în Hexagon.

"România e un pic mai săracă fără voi", le-a transmis prim-ministrul Ludovic Orban românilor din Franţa cu care s-a întâlnit la finalul vizitei sale în Hexagon. În cadrul unei întrevederi cu reprezentanţii comunităţii de români, la Ambasada din Paris, premierul i-a îndemnat să nu uite niciodată că România e "acasă" şi să o ajute "atunci când este nevoie". 

"Uitându-mă la voi (...) văd atâţia români care au reuşit într-o ţară să-i spunem străină, chiar dacă Franţa nu este chiar atât de străină cum sunt alte ţări. (...) îmi dau seama cât de puternică ar putea deveni România cu asemenea oameni în ţările din lume şi mai ales din Uniunea Europeană, dacă am putea să vibrăm împreună, să acţionăm împreună pentru interesele comune pe care le avem", a declarat Ludovic Orban. 

Şeful guvernului a precizat că subiectul central al vizitei la Paris a fost semnarea cu omologul Jean Castex, a foii de parcurs actualizate a Parteneriatului strategic cu Franţa pentru următorii patru ani. Orban s-a aflat timp de două zile în capitala Franţei, perioadă în care a avut intrevederi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri francez, cu preşedinţii Adunării Naţionale şi Senatului francez, dar şi discuţii cu secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, Angel Gurria.


Autoritatea Electorală Permanentă participă la o serie de dezbateri online privind adoptarea de noi metode de vot sau extinderea metodelor speciale de vot existente. Seminarele web, organizate de Institutul Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală și Asociația Oficialilor Electorali Europeni, reunesc specialiști și practicieni din domeniul managementului electoral. AEP precizează că, deși metodele speciale de vot includ votul prin împuternicire (proxy) și votul online, această serie de întâlniri se va concentra exclusiv asupra votului prin corespondență, a celui anticipat și a celui cu urna mobilă, acestea fiind cele mai des întâlnite trei metode alternative de vot utilizate în Europa. 

Următorul tur de scrutin organizat de România, în cadrul căruia se va folosi votul prin corespondenţă, este programat în decembrie, pentru alegerea membrilor Parlamentului de la Bucureşti. Prin corespondenţă vor putea vota românii cu reşedinţa sau domiciliul în străinătate, care s-au înscris până pe 22 octombrie pe portalul votstrainatate.ro. 39.244 de conaţionali din afara graniţelor au optat pentru această modalitate de vot.


Piaţeta Regina Maria a României din capitala Tunisiei a fost inaugurată în prezenţa ambasadorului României la Tunis, Dan Stoenescu, al primarului metropolei, şeicul Medinei Souad Abderrahim, şi al unor reprezentanţi ai guvernului. Spaţiul se află în faţa secţiei consulare a Ambasadei României în Tunisia, amplasată în cartierul Cite Jardins, unul dintre cele mai cochete ale capitalei. Ambasadorul Stoenescu a apreciat că inaugurarea piaţetei reprezintă o premieră nu numai în Tunisia, dar şi în Africa, şi a citit un mesaj din partea ministrului de Externe, Bogdan Aurescu. 

Reprezentanţa diplomatică a ţării noastre la Tunis a transmis că evenimentul reprezintă un semn al excelentelor relaţii româno-tunisiene atât la nivel politico-diplomatic, cât şi la nivelul autorităţilor locale, relaţii care în ultimii ani s-au aflat pe un trend ascendent. Decizia privind amplasarea Piaţetei Regina Maria a României a fost luată de Consiliul Municipal al Primăriei Tunis la data de 6 decembrie 2019.


Primul eveniment al seriei "Portret de autor", inițiată de Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, are loc pe 29 octombrie şi o are ca invitată pe autoarea israeliană de origine română Maria Găitan Mozes. Aceasta va vorbi cu directorul adjunct al ICR Tel Aviv, Cleopatra Lorințiu, despre cariera sa literară și didactică de peste 70 de ani. Maria Găitan Mozes este o autoare de poezie, proză și literatură pentru copii, născută în satul Vărzăreștii Noim aflat acum în Republica Moldova. 

A imigrat în Israel în 1977 și s-a integrat în mișcarea literară a scriitorilor israelieni de limba română. A publicat în periodicele "Ultima oră", "Tribuna Magazin", "Orient Expres", "Gazeta Românească", "Izvoare", "Punct". A publicat numeroase volume în limba română, parte dintre ele fiind traduse în ebraică. Materialul video cu Maria Găitan Mozes, în limbile română și ebraică, cu subtitrare în limba engleză, va fi transmis la ora 18.00, pe pagina de Facebook a ICR Tel Aviv și pe canalul YouTube.


www.rri.ro
Publicat: 2020-10-28 09:47:00
Vizualizari: 179
TiparesteTipareste