Premiul Saharov îi este acordat în acest an opoziţiei din Belarus

premiul saharov îi este acordat în acest an opoziţiei din belarus Opoziția democratică din Belarus este laureata din 2020 a premiului Saharov, pe care Parlamentul European îl acordă în fiecare an începând cu 1988.

Opoziția din Belarus a ajuns în atenția întregii lumi începând cu seara zilei de 9 august, când au izbucnit proteste față de rezultatul oficial al alegerilor. Oficial au fost câștigate, cu un scor zdrobitor, de președintele autoritar Alexandr Lukașenko, aflat la putere de mai bine 25 de ani și considerat ultimul dictator al Europei. Susținătorii opoziției au ieșit în stradă nemulțumiți de fraudarea scrutinului al cărui rezultat, de altfel, nu a fost recunoscut nici de statele Uniunii Europene sau de Parlament. 


Protestele au continuat de atunci și au loc, săptămânal, și în prezent, în ciuda faptului că forțele de ordine loiale lui Lukașenko au intervenit de multe ori brutal și au arestat mii de persoane. Un rol extrem de important l-au jucat, în aceste proteste, femeile din Belarus; de altfel, opoziția din Belarus este reprezentată, potrivit unui comunicat al Parlamentulu European, de femeile din Consiliul de Coordonare. Premiul recunoaște, însă, eforturile tuturor demonstranților, după cum a afirmat președintele Parlamentului European, David Sassoli:

"În timp ce crește admirația noastră pentru populația Belarusului, crește și indignarea noastră față de modul violent în care răspunde regimul Lukașenko, cazurile de tortură și negarea adevărului. Vreau să spun din nou, ceea ce am zis cu o singură voce aici în Parlamentul European: guv ernul și președintele au pierdut alegerile și este timpul să asculte vocea poporului. 

Și mai important este însă să îi felicit pe reprezentanții opoziției din Belarus pentru curajul lor, capacitatea de a rezista, hotărârea lor. Ei personifică în fiecare zi lupta pentru apărarea libertății de exprimare pe care o răsplătește Premiul Saharov. Au demonstrat - și continuă să demonstreze - că sunt puternici în fața unui adversar foarte puternic. Ceea ce îi susține e faptul că niciodată violența nu va izbândi în fața adevărului. Iată mesajul meu - mesajul nostru - pentru voi, dragi câștigători ai premiului. Continuați să fiți puternici și nu renunțați la luptele voastre, iar noi vom fi alături de voi."


Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este numit în onoarea dizidentului sovietic Andrei Saharov și este decernat, anual, de Parlamentul European, începând cu 1988, unor indivizi sau grupuri care au militat pentru drepturile omului și libertățile fundamentale. 


RadioRomaniaInternational · Europa la zi 29.10.2020

www.rri.ro
Publicat: 2020-10-29 09:05:00
Vizualizari: 592
TiparesteTipareste