Parchetul European - principalul organism de combatere a fraudării fondurilor europene

parchetul european - principalul organism de combatere a fraudării fondurilor europene Fondurile europene care vor susține redresarea statelor membre afectate de actuala pandemie vor fi acordate prin proceduri simplificate, pentru urgentarea implementării măsurilor necesare, ceea ce poate favoriza corupția.

Parchetul europen este o instituție independentă care are ca principal scop combaterea fraudei, a faptelor de corupție și a tuturor actelor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene și implicit statelor membre.


Laura Codruța Koveși - Procurorul șef european a atras atenția, la dezbaterile organizate în cadrul Forumului Eurosfat de anul acesta, că toate faptele săvârșite în această perioadă care țin de competența Parchetului Uniunii Europene vor fi investigate, la nivel național, dar și european, la scurt timp după ce acest organism nou înființat va deveni funcțional.


Laura Codruța Koveși: "Ce e important de spus, în acest context al pandemiei, este că recent a fost publicat un studiu al fraudei cu TVA în statele membre. Prima dintre concluzii este aceea că daunele cu TVA, în decursul unui an, în interiorul Uniunii Europene, sunt undeva între 30 și 60 de miliarde de euro, iar cea de-a doua concluzie pe care o putem trage analizând diferențele dintre importuri și exporturi, în fiecare stat membru, este aceea că nu avem țări "curate". Din acestă perspectivă, Parchetul european este un răspuns pe care Europa îl dă la această provocare. 

Dar pentru a avea succes, pentru a ne asigura că acești bani vor fi folosiți în scopul dat, avem nevoie de câteva condiții. Prima este independența sistemului judiciar, iar independența Parchetului european este garantată prin regulamentul său, procurorii care lucreză în Parchetul european vor fi independenți, nu vor fi subordonați autorităților naționale, nu vor fi subordonați instituțiilor europene, agențiilor sau altor organisme ale Uniunii Europene; a doua condiție, extrem de importantă, sunt resursele pe care această instituție independentă trebuie să le aibă.

Este foarte important atunci când vorbim de resurse să vorbim de procurorii europeni delegați care vor face efectiv investigații în statele lor membre. Ei vor fi independenți.

Toate faptele cu fonduri europene care s-au derulat, în special în perioada pandemiei, vor cădea sub competența parchetului european. Să luam un exemplu. Dacă la 1 ianuarie, Parchetul european își va începe activitatea, e un exemplu ipotetic, la 1 ianuarie, acești procurori trebuie să trimită toate aceste dosare la  Parchetul european. Parchetul european are termen 5 (cinci) zile să evoce aceste dosare. Pentru toate infracțiunile care se vor comite, după ce Parchetul european își începe activitatea, în acest exemplu ipotetic, după 1 ianuarie, avem o competență obligatorie."


RadioRomaniaInternational · Local, regional, european 30.10.2020

www.rri.ro
Publicat: 2020-10-30 08:17:00
Vizualizari: 191
TiparesteTipareste