Cum vor influența alegerile americane relația UE – SUA?

cum vor influența alegerile americane relația ue – sua? Marți, 3 noiembrie, în Statele Unite au loc alegeri prezidențiale, în care se confruntă, în principal, președintele în exercițiu, republicanul Donald Trump, și fostul vicepreședinte Joe Biden, din partea Partidului Democrat.

Alegerile prezidenţiale americane din acest an se anunţă speciale, la nivelul Statelor Unite, dar şi la nivel global, atât din cauza programelor extrem de diferite ale celor doi candidaţi, cât și prin prisma diferențelor de personalitate dintre aceștia. Diferenţe majore există între cei doi şi în planul politicii internaţionale. 


Mai multe aflăm de la domnul profesor Vlad Nistor, eurodeputat, membru al Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European şi membru supleant în Delegaţia Parlamentului pentru relaţiile cu Statele Unite. 


Domnule profesor, cum vor influenţa aceste alegeri relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite? 


Prof. Vlad Nistor: "Două lucruri cred că sunt în mod esențial de spus aici. În primul rând, ultima perioadă de timp nu a fost cea mai fericită pentru relațiile dintre Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, din multe motive, dar în mod prioritar cred că toate lucrurile s-au agravat în momentul în care a izbucnit pandemia cu care ne confruntăm cu toții astăzi. Această pandemie a avut efecte atât la nivel politic propriu-zis, cât și la nivel comercial, ca și la nivelul imaginii, neplăcute pentru relația dintre Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii. 

De pildă, momentul în care președintele american s-a grăbit să încerce obținerea controlului integral asupra unui vaccin euopean în pregătire, ceea ce, la nivelul imaginii, a supărat foarte tare în multe dintre capitalele europene. Orice s-ar întâmpla însă, convingerea mea este că atâta vreme cât valorile fundamentale ale Uniunii Europene, pe de-o parte, și ale Statelor Unite, pe de altă parte, sunt în mod esențial aceleași, atâta vreme deci cât țintele noastre de dezvoltare generală, de dezvoltare a democrației, privind drepturile omului și așa mai departe sunt în mod fundamental aceleași, relațiile transatlantice trebuie să rămână pilonul fundamental de stabilitate planetară. 

A existat de asemenea un moment, la începutul verii, când un personaj foarte important la nivelul deciziei europene, și anume domnul Josep Borell, vicepreședinte al Comisiei Europene, responsabilul pentru afaceri internaționale, a pus în balanță, pe de-o parte, relația Europei cu Statele Unite ale Americii și, pe de altă parte, relația Europei cu China, cu Republica Populară Chineză vreau să spun. Relația unora dintre liderii europeni a fost imediată și tranșantă, mai ales aceea a cancelarului german Angela Merkel, care a atras atenția asupra faptului că nu se pune și nu se poate pune în discuție prioritatea alianței esențiale dintre Europa și Statele Unite ale Americii, axă pe care trebuie, sau în jurul căreia trebuie construită stablitatea mondială".


Realizator: "Credeți că, la aceste alegeri, principalele capitale ale Europei - Berlinul, Parisul - au un candidat preferat?


Prof. Vlad Nistor: "Dacă există un candidat preferat, el este în sufletul decidenților și în calculele foarte personale ale unei cancelarii sau alteia. În mod normal, și cu siguranță așa se întâmplă, în politica internațională, atâta vreme cât concurenții, într-un joc democratic cum este cel din Statele Unite ale Americii,  respectă regulile democrației, simpatiile, antipatiile, preferințele conjuncturale nu își au locul, pentru că, în ultimă instanță, cel care va fi ales la Casa Albă va reprezenta interesele poporului american, și interesele fundamentale ale Europei sunt de menținere și de dezvoltare a unei relații benefice, consolidate, puternice cu cei care - am mai spus-o o dată și o repet -împărtășesc aceleași valori fundamentale cu noi, și anume cetățenii americani".

RadioRomaniaInternational · Alo, Bruxelles? 30.10.2020

www.rri.ro
Publicat: 2020-10-30 09:28:00
Vizualizari: 1040
TiparesteTipareste