Rosenthal - un artist în vremea revoluției

rosenthal - un artist în vremea revoluției În curtea Palatului Regal, cu toate măsurile de distanțare socială și de igienă impuse de situația actuală, nestingheriți de forfota cotidiană, am participat nu demult la vernisajul expoziției "Rosenthal - Un artist în vremea revoluției"

În curtea Palatului Regal, cu toate măsurile de distanțare socială și de igienă impuse de situația actuală, nestingheriți de forfota cotidiană, am participat nu demult la vernisajul expoziției "Rosenthal - Un artist în vremea revoluției", găzduită de găzduită de Muzeul Național de Artă al României (MNAR). 


Ne oferă amănunte despre acest moment special Cristina Verona Tobi, manager interimar al Muzeului:

"Anul acesta MNAR aniversează 70 de ani de la deschiderea prima dată a primei galerii, Galeria Națională, și bine înțeles că nu puteam să nu marcăm acest eveniment. Și anume acela al aniversării a 200 de ani de la nașterea artistului Constantin Daniel Rosenthal - cel care ne-a lăsat moștenire celebra lucrare "România Revoluționară". Așa cum bine se cunoaște, de-a lungul anilor Muzeul Național de Artă nu doar a organizat cele mai importante expoziții de artă din țară, însă întotdeauna a realizat o importantă relație între artă, pe de o parte, și evoluția vieții sociale, politice și culturale, pe de altă parte. Ne gândim retrospectiv la ceea ce au însemnat cele mai importante momente din istoria noastră ca popor, la revoluția de la 1848, așa cum a venit și a adus ideea de modernizare, care s-a bazat pe importante valori liberale și pe idei novatoare. Este, așadar, o expoziție extrem de importantă, prin prisma faptului că aducem în atenția publicului elemente de noutate, lucrări care până acum n-au mai fost expuse. Este o invitație pentru noi toți, pentru publicul larg, pentru publicul avizat deopotrivă și, îmi doresc eu foarte mult, mai ales pentru publicul tânăr. Este o invitație de a îmbrățișa împreună trecutul spre a privi și a descifra viitorul."


Curatorul expoziție, Monica Enache, șefa secției de Artă Românească Modernă din MNAR, a continuat vorbit despre noutățile pe care le aduce această expoziție în lumea artei:

"Trebuie spus că este a doua expoziție monografică realizată în țară, după cea din 1970 - care, însă, a cuprins doar 11 lucrări și nu a fost însoțită de niciun catalog. Ţin să menționez, catalogul ce însoțește această expoziție reunește toate lucrările artistului pe care am reușit astăzi să le identificăm, în țară și mai ales în străinătate, asta ar fi o premieră, în colecții publice, dar și în colecții private. Unele, cum veți vedea dacă veți consulta catalogul, sunt complet necunoscute și evident nepublicate. Am inclus în acest volum o a doua premieră, toate scrisorile care se mai păstrează astăzi în țară, o parte dintre ele la Biblioteca Națională și o altă parte la Biblioteca Academiei Române, scrisori pe care Rosenthal le-a adresat prietenilor săi, omul politic și publicistul C. A. Rosetti și doctorului Adolf Gruno. 

Expoziția pe care o deschidem astăzi are, la o primă vedere, trăsăturile unei expoziții monografice. Dincolo de această componentă științifică însă, de recompunere a operei lui Rosenthal, insuficient investigată până acum, există o a doua - aceea a activismului său revoluționar asumat total și fără ezitare. 

Vă invit să meditați puțin asupra acestei dimensiuni a personalității pictorului și la cât suntem noi astăzi de dispuși să ne asumăm cauze comune și să milităm pentru înfăptuirea lor. Apoi să privim retrospectiv către personalitățile și momentele decisive din istoria noastră recentă sau mai îndepărtată, încercând să le eliberăm de sub straturile succesive de conținut propagandistic care le-au fost atribuite. Mai putem oare să descifrăm și să recuperăm adevărata lor semnificație?"


Am stat de vorba cu doamna Enache despre acest nou eveniment expoziţional al Muzeului Național de Artă al României și despre gândurile sale în calitate de curator:


"Aș spune că e, eu o văd ca pe o nouă, o redeschidere a Muzeului, efectiv ... Și am lucrat mult de acasă și acum asta a ajutat expoziția asta pentru că am putut să fac o documentare mai așezată și mai consistentă și mai aplicată. Deci, până la urmă, tot răul spre bine. Eu am gândit că expoziția aceasta ar trebui să fie foarte atrăgătoare pentru public, pentru că sigur, măcar o singură dată, fiecare cetățean al acestei țări a văzut "România Revoluționară". Nu pot să îmi imaginez altfel și mizez pe asta când spun că va fi o expoziție interesantă, să spunem, pentru public, măcar al Bucureștiului, pentru că  turiști nu mai avem. 

Ce mi-aș dori eu este să arăt și partea necunoscută, și din opera lui, dar și din viața lui, pentru că până la urmă, poate că dimensiunea lui de activist politic este mult mai importantă decât cea de artist și nu-mi vine ușor să spun lucrul acesta, lucrând la Muzeul de Artă, dar trebuie să spunem adevărul și aș recomanda citirea scrisorilor din catalogul pe care l-am publicat - sunt revelatoare și nu se poate înțelege nimic fără ele."


Vernisajul s-a încheiat cu gândurile artistului Rosenthal, de origine evreiască, către C.A., Rosetti, unul din conducătorii Revoluției de la 1848 din Țara Românească (Valahia) și militant pentru Unirea Principatelor Române, citate de Monica Enache:

"Am să închei dând citire unui mic pasaj dintr-o scrisoare scrisă pe 26 iulie 1848 de către Rosenthal către prietenul său bun C. A. Rosetti - iată ce spunea: "Există atâția oameni rezonabili în țara noastră și atât de multe patimi trebuie învinse. Vai, de ce nu sunt eu măcar o clipă cel mai puternic? Nu poți să crezi cât de mult mă face să sufăr cauza voastră. Nu aș fi crezut niciodată că sunt atât de valah." www.rri.ro
Publicat: 2020-10-31 12:41:00
Vizualizari: 290
TiparesteTipareste