Un nou primar general pentru Bucureşti

un nou primar general pentru bucureşti Învingătorii alegerilor locale de acum o lună din România îşi inaugurează mandatele.

Susţinut, la scrutinul de pe 27 septembrie, de PNL şi de USR, independentul Nicuşor Dan, şi-a preluat, joi, în mod oficial, mandatul de primar general al Bucureştiului. Matematician foarte bine cotat în breaslă şi activist civic de cursă lungă, noul edil şi-a adjudecat, acum o lună, un trofeu politic râvnit de mulţi şi o posibilă trambulină spre demnităţi şi mai înalte. Unul dintre predecesorii săi, Traian Băsescu, avea să ajungă preşedinte, iar un altul, Victor Ciorbea, prim-ministru. 


Capitala însumează o zecime din totalul electoratului românesc, şi, exceptându-l pe şeful statului, edilul său e politicianul  învestit cu cele mai multe voturi. Bucureştiul e şi oraşul cel mai bogat din ţară, cu indicatori economico-sociali peste media Uniunii Europene, şi cu demografia cea mai dinamică. Nicuşor Dan moşteneşte, însă, de la predecesoarea şi învinsa sa în alegeri, social-democrata Gabriela Firea, un oraş sufocat de poluare, paralizat de traficul supraaglomerat, cu regia de termoficare falimentară şi cu o infrastructură încă deficitară. Primăria Capitalei are, în prezent, 6.000 de litigii în care este implicată, datorii de 3 miliarde de lei (echivalentul a peste 600 de milioane de euro), ce nu includ şi obligaţiile fiscale ale companiilor municipale, precum şi popriri de 70 de milioane de lei. Noul primar cere timp pentru rezolvarea acestor dosare. 


Nicuşor Dan: "Bucureştiul are o perspectivă extraordinară şi nu putem să nu reuşim. Însă, pe termen foarte scurt, cer bucureştenilor răbdare şi solidaritate, pentru că sunt nişte probleme grave şi urgente cu care ne confruntăm. Suntem într-o criză sanitară, avem o criză a termoficării şi avem o criză financiară la nivelul municipalităţii. Răbdare şi le vom rezolva. Suntem o comunitate şi este responsabilitatea noastră să trecem prin această pandemie." 


Edilul beneficiază de o relaţie excelentă cu premierul liberal Ludovic Orban, precum şi de un consiliu general dominat confortabil de USR şi PNL. La sectoarele Capitalei, însă, candidaţii susţinuţi de aceste partide şi-au împărţit primăriile cu cei de stânga, trei la trei. 


Scoruri strânse între  principalele forţe politice s-au înregistrat şi la şefiile consiiilor judeţene. Social-democraţii şi-au păstrat multe dintre fiefurile din sudul şi estul ţării, iar liberalii pe cele din vest. UDMR rămâne viora-ntâi în judeţele din centru, singurele în care populaţia de etnie maghiară e majoritară. Votată de o treime dintre bucureşteni, USR şi-a adjudecat, în premieră, şi câteva reşedinţe de judeţ: Braşov, Alba Iulia, Bacău  sau Timişoara, unde s-a consemnat şi o premieră istorică. Noul edil e Dominic Fritz, născut şi crescut în Germania, venit prima oară în România la 20 de ani, în 2003, şi ales, acum, de mai bine de jumătate dintre timişorenii care au venit la urne.


www.rri.ro
Publicat: 2020-10-30 11:20:00
Vizualizari: 546
TiparesteTipareste