Retrospectiva săptămânii 25 - 31.10.2020

retrospectiva săptămânii 25 - 31.10.2020 Sumar: Pandemia, al doilea val; Cinci ani de la Colectiv; Corupţie la nivel înalt; Vizita premierului român la Paris;

Pandemia, al doilea val

Europa este măturată de al doilea val al pandemiei, iar liderii UE promit să se coordoneze în încercarea de a-l stăvili. La finalul unei videoconferinţe la care au participat aceştia, şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că executivul comunitar va finanţa transferul pacienţilor cu COVID-19 dintr-o ţară în alta, pentru a micşora presiunea asupra spitalelor. Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat mai mulţi bani pentru diversificarea surselor de procurare a viitoarelor vaccinuri şi a pledat în favoarea unei abordări unitare la nivelul tuturor ţărilor din Uniunea Europeană, care să permită, între altele, recunoaşterea reciprocă a rezultatelor testelor. State europene reimpun carantina totală sau parţială. 

Autorităţile de la Bucureşti recunosc că situaţia se agravează, dar spun că nu se impune, deocamdată, revenirea la restricţiile drastice din primăvară. Zilnic, sunt raportate mii de cazuri noi de infectare şi în jur de 100 de bolnavi pierd lupta cu virusul. Sute de localităţi, în frunte cu capitala, au trecut în scenariul roşu, ce presupune obligativitatea purtării măştii în interior şi în exterior, cursuri şcolare exclusiv online, închiderea restaurantelor, barurilor, cluburilor şi a sălilor de spectacol. Secţiile de terapie intensivă se află sub o presiune uriaşă, motiv pentru care autorităţile au decis extinderea celor existente şi înfiinţarea altora noi. În acelaşi registru, guvernul a introdus noi reglementări în privinţa bolnavilor cu forme uşoare sau asimptomatici şi va angaja, fără concurs, 200 de medici tineri, în specialităţi precum terapie intensivă, urgenţă, pneumologie, infecţioase, epidemiologie şi radiologie.

 

Cinci ani de la Colectiv

Se împlinesc cinci ani de la tragicul incendiu din clubul bucureştean Colectiv, în urma căruia au pierit 65 dintre tinerii ce veniseră acolo pentru un concert rock. Alţi 150 au şi acum nevoie de îngrijiri medicale. Tragedia din Colectiv este rezultatul unei activităţi infracţionale în lanţ, iar atitudinea ulterioară a unor inculpaţi denotă cinism, rea-credinţă şi lipsă de respect faţă de suferinţele uriaşe ale victimelor, a sunat motivarea primei instanţe, care a dat sentinţe totalizând 115 ani de închisoare în acest dosar. 

Condamnaţii sunt patronii clubului şi ai firmei care a organizat spectacolul pirotehnic aflat la originea incendiului, pompierii care verificaseră clubul şi, nu în ultimul rând, primarul de la acea vreme al sectorului în care s-a produs evenimentul, pentru abuz în serviciu. Niciun impediment de natură morală şi - mai grav - legislativă nu a stat în calea candidaturii de succes a acestuia la primăria sectorului vecin cu cel pe care îl administra în 2015. Nota bene - la scurt timp dupa incendiu, el demisionase şi promisese că nu va reintra în politică. Incompetenţa şi corupţia administrativă au creat combinaţia letală în cazul Colectiv. Oamenii au înţeles acest lucru şi au ieşit atunci în stradă cu zecile de mii, provocând demisia guvernului social-democrat de la acea vreme. 

Rămân, totuşi, dureros de valabile cuvintele şefului din acea vreme al Bisericii catolice din România, Monseniorul Robu, primul lider religios care a mers la locul incendiului. "Ar trebui - a spus el - să ne fie rușine, nouă tuturor, și Guvernelor și instituțiilor statului, și bisericilor, pentru că nu am schimbat ceva în țara noastră în 25 de ani". "Cred -  mai spunea el - că nu am lucrat îndeajuns în acești 25 de ani, noi, bisericile, în modul nostru de a gândi, de a acționa, pentru că noi înghițim foarte ușor corupția, minciuna, șmecheria și toate acestea ni se par nimic, însă vedeți că aceste circumstanțe pot fi criminale".


Corupţie la nivel înalt

Fostul preşedinte liberal al Camerei Deputaţilor de la Bucuresti, Bogdan Olteanu, a fost condamnat definitiv, joi, la 5 ani de închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, într-un dosar în care este acuzat că a primit un milion de euro de la un om de afaceri. Olteanu a fost si viceguvernator al Băncii Nationale. Este al treilea şef al deputaţilor români care face închisoare pentru corupţie după social-democraţii Adrian Năstase şi Liviu Dragnea. Pe de altă parte, deputaţii au aprobat, cu o majoritate pe cât de clară pe atât de surprinzătoare, dat fiind istoricul unor astfel de momente, solicitarea DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale în cazul colegului lor Nicolae Bănicioiu (Pro România, stânga), acuzat de trafic de influenţă şi luare de mită în formă continuată.


Vizita premierului român la Paris

Premierii român, Ludovic Orban, şi francez, Jean Castex, au semnat, luni, la Paris, o nouă Foaie de Parcurs, actualizată, aferentă Parteneriatului strategic dintre ţările lor. În baza ei, cooperarea va deveni mai structurată, mai ambițioasă și mai potrivită pentru a răspunde provocărilor ce decurg din criza provocată de Covid-19, speră şefii celor două guverne. Prin această Foaie de parcurs se stabilesc principalele coordonate ale colaborării bilaterale în următorii patru ani în domenii precum energia nucleară, apărarea, telecomunicaţiile, agricultura sau sănătatea. 

Între altele, Franţa se va implica în dezvoltarea capacităţii României de producere a energiei nucleare, după ce, la începutul lunii, România şi Statele Unite au semnat un acord de construire a două noi reactoare. Şeful guvernului de la Bucureşti a avut, în capitala Franţei, discuţii şi cu preşedinţii Adunării Naţionale şi Senatului si a participat la Consiliul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. România - au apreciat membrii Consiliului OCDE - a atins nivelul necesar de pregătire pentru începerea negocierilor de aderare la organizaţie. Calitatea de membru al OCDE este o etapă strategică pentru România, a subliniat şeful guvernului român.


www.rri.ro
Publicat: 2020-10-31 11:30:00
Vizualizari: 695
TiparesteTipareste