Măsuri în sprijinul romilor

măsuri în sprijinul romilor Comisia Europeană a lansat un nou plan pe 10 ani pentru a veni în sprijinul romilor din UE, cu șapte domenii principale de interes: egalitatea, incluziunea, participarea, educația, ocuparea forței de muncă, sănătatea și locuințele.

Vicepreședinta Comisiei Europene, Věra Jourová, a declarat că în ultimii zece ani nu au fost făcut suficiente eforturi pentru a sprijini populația romă din UE. 

"Această situație este inadmisibilă. Mulți romi sunt încă ținta discriminării și a rasismului. Nu putem accepta această situație. Astăzi ne intensificăm eforturile de corectare a acestei situații, cu obiective clare și un angajament reînnoit de a schimba în mod real această situație în următorul deceniu", a mai spus Věra Jourová. 


Deși scopul urmărit este egalitatea deplină, Comisia a propus obiective minime pentru 2030, pe baza progreselor înregistrate în cadrul anterior. Despre aceste propuneri ale Comisiei Europeană am vorbit cu Ștefan Turcu, șef al Departamentului Media și Comunicare Reprezentanța Comisiei Europene în România. 


"Țintim prin acest plan șapte domenii principale de interes: egalitatea, incluziunea, participarea, educația, ocuparea forței de muncă, sănătatea și locuințele. Pentru toate acestea, Comisia a prezentat obiective și a făcut o serie de recomandări. Este vorba de recomandări prin care să ajungem să îmbunătățim situația romilor. Trebuie să fim conștienți că deși UE continuă să înregistreze progrese în ceea ce privește furnizarea sprijinului de care mulți romi au nevoie, încă există la fel de mulți romi care au nevoie de sprijinul nostru. Pentru că mulți dintre ei sunt încă ținta discriminării și a rasismului, situație inacceptabilă, de aceea am trasat niște obiective clare și cumva ne-am reînnoit angajamentul față de ei. 

Aș spune că am stabilit niște obiective minime pe care încercăm să le atingem până în 2030, obiective cât se poate de clare. Ne dorim să reducem la jumătate numărul de romi care sunt victimele discriminării, să reducem cel puțin la jumătate decalajul în ceea ce privește participarea copiilor la educația preșcolară, să reducem numărul de copii romi care frecventează școli primare segregate în cel puțin jumătate din statele membre, vrem să ne asigurăm că cel puțin 95% dintre romi au acces la apă de la robinet pentru consum, să reducem cu cel puțin o treime decalajul în ceea ce privește condițiile precare de locuit și să reducem cel puțin la jumătate decalajul în ceea ce privește speranța de viață. Asta înseamnă că este foarte important, chiar esențial, ca statele membre să pună în aplicare politici clare și adecvate, tocmai de aceea Comisia Europeană oferă statelor membre orientări și o listă de măsuri pe care ele ar trebui să le accelereze în vederea egalității și a incluziunii. 

De exemplu, orientările și măsurile noastre vizează campanii de sensibilizare în școli, sprijinirea educației financiare, promovarea angajării romilor în instituții publice, îmbunătățirea accesului la controale medicale de calitate, planificare familială. De aceea noi am și invitat fiecare stat membru să prezinte la rândul lui o strategie națională până în septembrie 2021 și să avem rapoarte din doi în doi ani pentru a vedea cum evoluează aceste obiective."


RadioRomaniaInternational · Alo, Bruxelles? 02.11.2020

www.rri.ro
Publicat: 2020-11-02 09:06:00
Vizualizari: 499
TiparesteTipareste