Ținutul zimbrului

Ținutul zimbrului Vizităm astăzi o arie naturală protejată, una dintre cele șapte destinații ecoturistice ale României.

Vizităm astăzi o arie naturală protejată, una dintre cele șapte destinații ecoturistice ale României. Aici se organizează o serie de tururi speciale pe care natura și istoria locală le fac unice în lume. Puteți petrece o zi la o stână, puteți gusta din apa sărată a unui izvor cu o atestare documentară de peste 8.000 de ani și, bineînțeles, vă puteți familiariza cu diversitatea speciilor de plante și animale întâlnite pe raza Parcului Natural Vânători Neamț, din nord-estul României. Destinația Ținutul Zimbrului se suprapune în mare parte peste Parcul Natural Vânători-Neamț, spune Viorela Chiper,  manager al Asociației Ținutul Zimbrului.  

"Principala arie protejată a zonei este acest parc natural, singurul loc din Europa, unde zimbrii pot fi întâlniți în același timp în libertate, semilibertate, dar și captivitate. În prezent, sunt în jur de 50 de zimbri în libertate, care se pot întâlni în plimbările prin păduri. În general, zimbrii stau în turmă, așadar, chiar dacă doar unul dintre ei are colar GPS, se poate vedea unde se află întreaga turmă. Zimbrii aflați în semilibertate sunt monitorizați și urmează să fie eliberați în pădurile din Neamț. Iar la Rezervația de zimbri și faună carpatină "Dragoș Vodă" sunt opt exemplare. 

E o experiență unică să te întâlnești cu zimbrul, să fie față în față cu tine, la o distanță de câțiva metri, fără nicio barieră între tine și cel mai mare mamifer terestru din Europa. Alte arii protejate sunt Pădurea de Argint, care este o rezervație de mesteacăn secular, Codrii de Aramă, o rezervație de goruni seculari. Acestea două sunt amintite și în scrierile poetului național Mihai Eminescu. Se mai poate vedea rezervația de stejari seculari și, mai nou, Lacul Cuejdel, format prin alunecare de teren similar Lacului Roșu. Urmele arborilor ies din apă și creează o atmosferă de basm."


Cea mai inedită experiență rămâne cea pregătită de rangerii de la Parcul Natural Vânători-Neamț, Viorela Chiper, manager al Asociației Ținutul Zimbrului. "Se poate merge în căutarea zimbrilor aflați atât în libertate cât și în semilibertate, dar cu o rezervare în prealabil. Se face o programare cu câteva zile înainte la Centrul de Vizitare al Parcului Natural Vânători Neamț. Iar, împreună cu rangerii, în funcție de timpul și de dorința turiștilor, se merge fie în țarcul de aclimatizare din apropierea centrului de vizitare, fie pe un traseu cu zece puncte. La centrul de vizitare, pe de altă parte, se pot găsi elemente ale florei și faunei din Parcul Vânători Neamț și o expoziție cu obiecte tradiționale. 

De asemenea, de curând, s-a deschis și un magazin cu produse locale. De la Centrul de Vizitare se poate merge pe două trasee, unul dintre ele fiind până la Rezervația de zimbri și faună carpatină "Dragoș Vodă". Dacă turiștii nu au norocul să vadă zimbrii în libertate, îi vor vedea în această rezervație, care e cunoscută ca o grădină zoologică. Alte activități ar putea fi atelierele cu meșteri populari din zonă. Avem meșteri care încă lucrează cu țesături, cu lut, care sculptează lemnul."


Însă cum se poate pătrunde în tainele meșteșugurilor tradiționale? Viorela Chiper "Depinde de fiecare meșter. Se poate merge la ei acasă sau se poate organiza un atelier într-un alt loc. Printre activitățile cele mai apreciate și mai îndrăgite sunt modelatul lutului, lucratul țesăturilor: croșetare și tors și sculptura lemnului. Întâlnindu-se cu meșterul popular, turistul poate afla mai multe despre meșteșugul prezentat sau să încerce să intre în tainele realizării unui produs tradițional."


Majoritatea locurilor de cazare din zonă sunt de capacitate mică, ceea ce se potrivește foarte bine condițiilor actuale. Vizitatorul poate alege între a se caza într-o zonă mai retrasă, la pensiunile din zona Agapia, Vânători sau în zona orașului Târgu Neamț. Viorela Chiper, manager al Asociației Ținutul Zimbrului, spune că, după ce ne cazăm putem alege și unul dintre programele pregătite pentru turiști. 

"Se poate organiza un mic dejun la o stână. Se merge la stână, unde se poate vedea cum se realizează brânza, cum se mulg oile, dar se poate gusta și din produsele de acolo. Mai nou organizăm și eco brunch-uri. Eco-brunch-ul e un eveniment de promovare a culturii și gastronomiei locale. Se adună la un loc mai mulți gospodari și iubitori ai produselor locale și pregătesc bucate alese specifice sezonului sau localității. Turiștii sunt invitați să guste din produsele pregătite. Pe lângă asta, se organizează și ateliere și vizite ale obiectivelor turistice din zona brunch-ului. De obicei, evenimentul se organizează în locuri diferite: la pensiuni, la centrul de vizitare al Parcului Natural Vânători Neamț, în livezi sau în poieni."


În prezent se lucrează la marcarea traseelor de bicicletă, întrucât zona se pretează foarte bine drumețiilor pe trasee de dificultate ușoară sau grea, mai scurte sau mai lungi. Însă, până atunci, nu ratați o vizită la Cetatea Neamțului, construită între anii 1375-1391. Este o cetate medievală, care făcea parte din sistemul de fortificații construit în Moldova la sfârșitul secolului al XIV-lea, în momentul apariției pericolului otoman.


www.rri.ro
Publicat: 2020-11-05 13:04:00
Vizualizari: 500
TiparesteTipareste