"Acasă"/ "Acasă, My Home" de Radu Ciorniciuc, cel mai premiat film documentar al anului

"acasă"/ "acasă, my home" de radu ciorniciuc, cel mai premiat film documentar al anului "Acasă"/ "Acasă, My Home", documentarul de debut al lui Radu Ciorniciuc, a fost proiectat în premieră mondială la Sundance Film Festival, cel mai important festival de film independent din SUA,

"Acasă"/ "Acasă, My Home", documentarul de debut al lui Radu Ciorniciuc, a fost proiectat în premieră mondială la Sundance Film Festival, cel mai important festival de film independent din SUA, unde a câștigat premiul pentru cea mai bună imagine (World Cinema Documentary). Documentarul care spune povestea unei familii care a trăit timp de 20 de ani în sălbăticia din Delta Văcărești, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată - Parcul Natural Văcărești - a mai fost distins cu marele premiu la Festivalul Internațional de film documentar Munchen, premiul special al juriului la Thessaloniki Documentary Festival, marele premiu la Festivalul Internaţional de Film de la Cracovia, Premiul pentru Drepturile Omului la Festivalul de Film de la Sarajevo şi Premiul Moral Approach la Festivalul de Film Documentar MakeDox (Macedonia).                       


Inițial, Radu Ciorniciuc și scenarista Lina Vdovîi plănuiseră să facă un reportaj despre Delta Văcărești, cel mai sălbatic loc din București. Povestea familiei Enache, care locuise aproape 20 de ani în Delta Văcărești și care a fost nevoită să se mute împreună cu cei nouă copii în oraș în 2016, imediat ce parcul a fost declarat rezervație naturală, i-a determinat însă să renunțe la reportaj și să facă un film. Un film la care cei doi au muncit patru ani, urmărind tranziția familiei din mijlocul naturii în agitația urbană. 


Radu Ciorniciuc. " Fascinația mea legată de povestea asta are legătură foarte mare cu felul în care am văzut că oamenii ăștia și-au construit și consolidat familia. În al doilea rând, relația copiilor absolut fabuloasă cu natura a fost încă una dintre temele care pentru mine a însemnat foarte mult. Apoi, evident, după ce familia Enache s-a mutat în oraș, m-a interesat foarte tare să urmăresc acest proces de integrare. Povestea s-a dovedit a fi destul de complexă deși în urmă cu patru ani, când am început acest proiect, aș fi zis că lucrurile sunt destul de simple si nici nu mă gândeam să facem un film, mă gândeam că vom face un reportaj care adaugă o dimensiune socială poveștii despre Delta Văcărești.

A fost destul de natural felul în care s-a dezvoltat povestea. Lucrând atâția ani la filmul ăsta, pe parcurs ne-au venit și alte idei și lucrurile au început să se lege. În ceea ce privește montajul, întotdeauna e o provocare să navighezi printre sute de ore de material și să comprimi esența a ceea ce ai înțeles tu din povestea respectivă. Este o provocare să comprimi, ca regizor, ca povestitor, aproape trei sute de ore de filmare într-un film de 86 de minute. 

Mi se părea aproape imposibil de spus toată povestea însă, alături de scenarista filmului, Lina Vdovîi, de producătoarea filmului Monica Lăzurean-Gorgan, și în mod special de editorul filmului, Andrei Gorgan, am reușit să scoatem esența din cele trei sute de ore de material fără să pierdem temele importante din film. Iar montajul a durat doi ani tocmai pentru că nu e întotdeauna foarte ușor să comprimi atât de mult material și totodată să găsești cea mai bună formă a poveștii în câteva zeci de minute."  


Radu Ciorniciuc și scenarista Lina Vdovîi și-au dorit, în primul rând, să facă auzită vocea personajelor. Numai în felul acesta, având acces la perspectiva personajlor, putem ajunge să empatizăm cu ele și să înțelegem cât de dificilă este integrarea unei comunități de romi în societate, sunt de părere cei doi. Deși "Acasă, My Home" s-a bucurat de o impresionantă recunoaștere internațională, Radu Ciorniciuc n-a avut ocazia să-și însoțească filmul la prea multe festivaluri. 

"Eu am ajuns în foarte multe locuri din biroul meu micuț prin zoom, online. Totuși, am reușit să ajungem  fizic la Zürich, unde am câștigat o mențiune specială, și la Köln, unde am câștigat alt premiu important care oferă vizibilitate filmului. A fost foarte emoționant și în primul rând a fost emoționant pentru că am întâlnt oameni reali adunați în jurul unui proiect la care noi am muncit enorm, un proiect pe marginea căruia ne-am dorit să avem parte de dezbateri și discuții, ne-am dorit să atragă atenția temele din film. Și a fost îmbucurător că am avut sălile pline și că oamenii au fost extrem de interesați de povestea noastră și am avut sesiune de Q & A de la care am plecat foarte energizat și optimist la gândul că noi, oamenii, suntem niște supraviețuitori și că știm să păstrăm lucrurile bune din viața noastră. Iar unul dintre lucrurile astea bune este întâlnirea oamenilor în jurul unei povești. Și asta mi se pare extraordinar, că interesul și curiozitatea pentru povești n-o să ni le pierdem niciodată."


Documentarul "Acasă, My Home" se află și în selecția oficială a Premiilor Academiei de Film Europene (EFA) și a avut premiera pe HBO GO pe 15 octombrie. 


www.rri.ro
Publicat: 2020-11-07 13:15:00
Vizualizari: 378
TiparesteTipareste