UE - acord pe condiționarea fondurilor de respectarea statului de drept

ue - acord pe condiționarea fondurilor de respectarea statului de drept Acordarea fondurilor europene ar urma să depindă în curând de respectarea principiilor statului de drept, cum ar fi indepedența justiției sau libertatea presei.

Este un acord istoric, a scris pe Twitter unul dintre membrii Parlamentului European. Dar de  ce este așa de important? Pentru că deschide calea către adoptarea viitorului buget multianual al Uniunii, valabil de la 1 ianuarie pentru următorii 7 ani, și a planului de relansare economică în urma crizei provocate de pandemia de Covid 19.


 În joc sunt nu mai puțin o mie 800 de miliarde de euro, bani conveniți în iulie la un summit al șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană. Tot atunci, liderii statelor membre au stabilit că trebuie să existe o legătură între acordarea fondurile comunitare și respectarea principiilor statului de drept.


Parlamentul European s-a declarat nemulțumit de înțelegerea șefilor de stat și de guvern, considerand ca referirile la statul de drept sunt mult prea ambigue, și a avertizat că va bloca aprobarea pachetului.


In consecință, Germania, aflată de la 1 iulie la cârma Uniunii, a început negocieri intense pentru a armoniza poziția Ungariei și Poloniei, cele mai nemulțumite de condițiile puse pentru accesul la banii europeni,  cu intransigența legislativului comunitar.


Compromisul a fost obținut în cele din urma și a fost stabilită o listă cu încălcări ale statului de drept care pot fi sancționate de Uniune. Este vorba de amenințări la adresa independenței justiției, de fraudarea bugetului comunitar, de corupție legată de fondurile europene, dar și de nerespectarea valorilor fundamentale precum libertate, democrație și respectarea drepturilor omului - inclusiv ale minorităților.


Cum va funcționa însă mecanismul? Comisia stabileşte existenţa unei nereguli și propune sancționarea prin oprirea unor fonduri. Din acest moment, Consiliul Uniunii, din care fac parte reprezentanții statelor membre,  are o lună la dispoziție sau 3 luni, in cazuri excepționale, pentru a adopta măsurile prin majoritate calificată (adică de cel puțin 55% ).


Executivul comunitar poate declanșa procedura împotriva unui stat membru și dacă o încălcare a statului de drept nu a produs încă efecte, ci doar există riscul de a afecta bugetul european.


Ca să se asigure că beneficiarii finali ai fondurilor - fermieri, companii, studenți sau ONG-uri - nu au de suferit în urma acțiunilor întreprinse de guvernul din țările lor, Parlamentul European a introdus o prevedere care le permite să depună o cerere, iar Comisia este obligată să se asigure că primesc în continuare fondurile care li se cuvin.
Înțelegerea, la fel ca bugetul multianual și planul de relansare, trebuie să treacă acum de Parlamentul European. Este nevoie apoi de girul statelor membre. Polonia și Ungaria spun însă în continuare că nu sunt de acord cu mecanismul și amenință că vor bloca prin veto adoptarea întregului pachet financiar.


RadioRomaniaInternational · Europa la zi 10.11.2020

www.rri.ro
Publicat: 2020-11-10 10:04:00
Vizualizari: 500
TiparesteTipareste