Ziua Veteranilor din Teatrele de Operaţii

ziua veteranilor din teatrele de operaţii UPDATE Mesaje transmise de autorităţi cu prilejul Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii.

UPDATE:

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretele de decorare a unor militari, cu prilejul aniversării Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii în semn de "recunoştinţă şi apreciere a profesionalismului, curajului şi spiritului de sacrificiu dovedite în executarea misiunilor în Teatrul de Operaţii din Afganistan, în timpul cărora au fost răniţi", potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.


*Medalia Naţională "Serviciul Credincios" clasa a II-a, cu însemn de război, pentru militari plutonierului adjutant Iulian-Constantin Căpăţînă, plutonierului adjutant Fănică-Daniel Novac, plutonierului adjutant Vasile Zbânca, plutonierului major Ionel-Sorin Berchetaru, plutonierului major Ionuţ Ene, plutonierului major Marius-Valentin Ionescu, plutonierului major Rădoi Eugen-Luci, plutonierului major Cristian Stoica şi plutonierului Dragoş-Vasile Dobra.

*Medalia Naţională "Serviciul Credincios" clasa a III-a, cu însemn de război, pentru militari caporalului clasa a II-a Florin Anton, caporalului clasa a II-a Dan-Cornel Crăciun, caporalului clasa a II-a Cosmin-Cătălin Goleanu, caporalului clasa a III-a Valentin Ciolan-Uţă, caporalului clasa a III-a Marian Mihăilă, caporalului clasa a III-a Eugen-Valentin Pătru, caporalului clasa a III-a Marius-Bogdan Radu şi caporalului clasa a III-a Sergiu-Răzvan Roman.


----------------

UPDATE: 

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, la ceremonia de Ziua Veteranilor, că misiunile îndeplinite de militarii români dincolo de graniţă nu au fost niciodată uşoare, aceştia confruntându-se cu diferite tipuri de conflict militar şi realizând diferite misiuni, de la activităţi de conflict deschis şi până la distribuirea de alimente şi rechizite şcolare.


"Marcăm astăzi Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații cu sentimentul că sacrificiul eroilor români căzuți la datorie, profesionalismul, curajul și dedicația celor care ne-au reprezentat cu cinste în misiuni și în teatre de operații din afara granițelor ne învață ce înseamnă respectul și iubirea de țară.

România le dedică lor această zi, aceeași în care Europa marchează 101 ani de la semnarea Armistițiului între puterile Antantei și Germania, care avea să pună capăt Primului Război Mondial. Acel moment al istoriei a căpătat, pentru România, și mai multă valoare prin Marea Unire care a urmat la 1 Decembrie 1918, datorată sacrificiilor făcute de militari, dar și de toți românii.

Curajul și determinarea celor care au luptat pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a României, aprecierea de care militarii români de astăzi se bucură în rândul partenerilor și aliaților noștri externi ne dau încredere că moștenirea noastră istorică și interesele țării sunt apărate cu profesionalism și responsabilitate.

Îi omagiem pe cei căzuți în luptă. Pe cei aflați în teatrele de operații îi asigur de respectul meu, le mulțumesc pentru modul în care ne reprezintă și îi așteptăm sănătoși acasă la încheierea misiunilor", a mai declarat Ludovic Orban.


-------------------

UPDATE: 

Şi preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a transmis miercuri, un mesaj cu ocazia Zilei Veteranilor, el a afirmat că aceştia au apărat patria cu onoare şi curaj, fiind "un simbol al onoarei, vitejiei şi demnităţii militare".

"Onor veteranilor! De Ziua Veteranilor, trebuie să marcăm sacrificiul celor care au luptat pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României. Veteranii au apărat patria cu onoare şi curaj şi sunt un simbol al onoarei, vitejiei şi demnităţii militare", a scris Ciolacu pe Facebook.


Marcel Ciolacu consideră că "generaţiile de ieri şi de azi ale Armatei Române" trebuie să continue să fie un model pentru societatea românească.


--------------

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis astăzi un mesaj cu prilejul Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii.


Şeful statului a evidenţiat că militarii români sunt veritabili ambasadori ai ţării noastre şi a transmis recunoştinţă şi respect pentru profesionalismul, curajul şi dedicarea dovedite în misiunile desfăşurate.


"Astăzi, cu prilejul Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații, cinstim și onorăm faptele de vitejie ale camarazilor noștri, care, prin profesionalismul, curajul și dedicarea dovedite în misiunile desfășurate în teatrele de operații, au făcut ca România și Armata României să fie atât de apreciate în întreaga lume.

În această zi specială, comemorăm eroii noștri căzuți la datorie departe de ţară, sub faldurile tricolorului românesc. Durerea familiilor care și-au pierdut fiii, soții, tații, frații în aceste misiuni de luptă nu va putea fi stinsă niciodată, însă ei vor rămâne veșnic în inimile noastre pentru sacrificiul lor suprem.

Acestor eroi le datorăm nu doar recunoștință și respect, ci și continuitatea noastră pe drumul euro-atlantic.

Avem obligația să îi cinstim, să le păstrăm vie memoria în inimile și rugăciunile noastre și să ne ridicăm la înălțimea idealurilor pe care, prin eroismul lor, le-au apărat.

Din păcate, dragi veterani, din cauza pandemiei de COVID-19, nu avem posibilitatea să fim împreună pentru a comemora această zi emblematică și să arătăm recunoștința pe care o purtăm eroilor noștri, dar gândurile noastre se îndreaptă în această zi spre toți Eroii Patriei noastre."


Klaus Iohannis a mulţumit familiilor militarilor aflaţi în teatrele de operaţii:


"Mulțumesc familiilor militarilor care participă la operații desfășurate sub egida NATO, ONU sau UE în Angola, Afganistan, Irak, Bosnia și Herțegovina, Mali și Kosovo pentru sprijinul acordat celor aflați departe, care contribuie la afirmarea României în cadrul comunității internaționale.

Demni urmași ai valorilor fundamentale ale ostașului român - onoarea, demnitatea, disciplina și solidaritatea -, militarii noștri sunt veritabili ambasadori ai României, acolo unde interesele ţării o cer, fiind apreciați de comandanții şi camarazii lor din statele aliate și partenere pentru profesionalismul, dăruirea și spiritul de sacrificiu pe care le dovedesc la datorie.

Vă mulțumesc, dragi și bravi veterani, pentru tot ce ați făcut în slujba Patriei și a poporului român, vă urez multă sănătate și succes deplin în activitate!" se arată în mesajul preşedintelui.


11 noiembrie - Ziua Veteranilor din teatrele de operații a fost instituită prin Legea nr.150 din 22.10.2014, privind modificarea şi completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat.


Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar român căzut la datorie în teatrul de operaţii din Afganistan.


În București și în garnizoanele în care există unități militare ce au executat misiuni în teatrele de operații  au fost organizate miercuri, 11 noiembrie, ceremonii militare și religioase în format restrâns.

 


www.rri.ro
Publicat: 2020-11-11 11:02:00
Vizualizari: 274
TiparesteTipareste