Alexandru Olaru din Republica Moldova

alexandru olaru din republica moldova Alexandru Olaru din Republica Moldova, student la Facultatea de Construcţii a Universităţii Politehnice din Timişoara.

Alexandru Olaru a venit din Republica Moldova în România pentru că a considerat că aici ar avea un viitor mai bun, este un unionist convins şi îi place mult România unde a visat să ajungă. A aplicat la mai  multe facultăţi din Iaşi, Constanţa şi Timişoara. Iar din 2017 studiază ingineria instalaţiilor în construcţii la Universitatea Politehnică din Timişoara, oraş care i-a plăcut mult.


"Îmi place deoarece e un oraş calm, de ceva timp e totuşi mai aglomerat, are un potenţial foarte mare de dezvoltare, e situat în vestul ţării, are o populaţie cu o mentalitate formată mai diferit, mediul economic şi infrastructura sunt destul de dezvoltate. Profesorii sunt foarte buni, am învăţat multe lucruri noi, sistemul de învăţământ e mult peste cel din Republica Moldova, care e extrem de corupt. Profesorii vin cu materiale noi, suntem la curent cu ceea ce se întâmplă, e o facultate puternică."


Absolvent al Centrului de Excelenţă în Construcţii de la Chişinău, Alexandru Olaru a lucrat în Republica Moldova ca producător într-o televiziune şi are o vastă experienţă în marketing, domeniu în care din vara lui 2019 şi-a deschis propria afacere.


"La momentul actual sunt antreprenor. Am o agenţie de marketing şi IT în Timişoara, facem campanii, vindem şi generăm clienţi clienţilor noştri. Prefer mai mult domeniul e-commerce, mă adresez mult companiilor mici, aflate la mijloc de drum sau la început de drum. Putem oferi servicii de marketing la tarife mult mai avantajoase."


Ca viitor absolvent al Politehnicii timişorene, Alexandru Olaru ne spunea că e posibil să investească în timp şi în domeniul instalaţiilor în construcţii. Marketingul rămâne însă pe primul plan deocamdată.


"La momentul actual eu îmi văd viitorul în România. Nu am planuri să mă întorc în Republica Moldova. Voi ţine foarte mult cont de evoluţia viitoare a situaţiei economice din România, a celei politice, de puterea de cumpărare de aici. În cazul în care nu merge bine iau în calcul să plec în ţările nordice. Acesta ar fi planul B. Planul principal ar fi să rămân în România, să meargă totul bine aici. România în sine e o ţară foarte frumoasă, cu oameni buni, vorbesc de populaţie, nu de cadrul politic, e o ţară cu multe locuri de vizitat, are încă locuri cât de cât mai ferite de lume, are păduri, munţi, mi-amintesc de Cheile Bicazului, are mănăstiri frumoase, am cunoscut foarte mulţi oameni buni aici în România. România mi-a oferit foarte multe oportunităţi şi îmi place foarte mult România ca ţară."


În Republica Moldova Alexandru Olaru locuieşte în Bardar, o localitate situată la aproximativ 20 de kilometri de Chişinău, frumoasă, prosperă, în continuă dezvoltare, cu oameni foarte buni.


"Acasă la momentul actual înseamnă pentru mine totuşi Republica Moldova, acolo unde am părinţii, bunicii, o soră care îşi finalizează anul acesta studiile la Centrul de Excelenţă în Economie din Republica Moldova urmând ca anul viitor să decidă unde va fi studentă, fie în Republica Moldova, fie în România, fie în altă ţară."


Alexandru Olaru a fost vicepreşedinte alOrganizaţiei Studenţilor Basarabeni din Timişoara, preşedinte al filialei Banat a Platformei Unioniste Acţiunea 2012, a condus departamente de marketing, a urmat cursuri de dezvoltare personală, iubeşte să călătorească, e pasionat de filmări, conduce propria afacere în domeniul marketingului. Ne povestea cum l-au schimbat cei trei ani trăiţi în România.


"În primul rând cel mai mult mi-au deschis viziunea asupra lucrurilor, asupra a cum ar trebui să meargă totul într-o societate, m-au dezvoltat foarte mult. În aceşti trei ani mi-am deschis o firmă, ceea ce nu credeam că ar fi posibil, iar statul român m-a susţinut, am putut lua o finanţare nerambursabilă din fonduri ale Uniunii Europene. Mi s-a schimbat mult perspectiva pe care o aveam asupra a ceea ce vreau să fac. Când am venit aici nici nu mă gândeam la antreprenoriat, mă gândeam la un hobby care să îmi aducă un venit suplimentar, însă, datorită proiectelor şi evenimentelor de dezvoltare personală şi de antreprenoriat la care am participat, mi-a venit ideea de a-mi face eu o firmă şi la  momentul actual, chiar în plină pandemie, ne  merge tot  mai bine, suntem în creştere."


Acelaşi Alexandru Olaru din Republica Moldova, student la Universitatea Politehnică din Timişoara, şi un mesaj în încheiere din partea sa.


"Cred că mesajul principal pentru cei de acasă şi pentru cei din diaspora acum, în toi de alegeri, e să iasă lumea la vot. Iar pentru cei de acasă, multă sănătate, să mă aştepte în curând, sper de sărbătorile de Crăciun să revin şi eu acasă să îi revăd pe toţi sănătoşi."


RadioRomaniaInternational · Student străin în România 12.11.2020

www.rri.ro
Publicat: 2020-11-12 08:58:00
Vizualizari: 1040
TiparesteTipareste